Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto przekładane kakaowo - serowe z truskawkami

Tak mi ostatnie ciasto z galaretką smakowało, że zachciało mi zrobić jeszcze jedno, ale jeszcze bardziej eleganckie. Pomysł na warstwę sernika zaczerpnęłam z przepisu na sernik owocowy siostry Anastazji. Ciasto jest praco-chłonne, ale wygląda bardzo imponująco i smakuje na prawdę wybornie. Sernik upiekłam rano tak, aby zdążył stężeć odpowiednio. Najlepiej jest go zsunąć prosto z papieru do pieczenia na ciasto. Przygotowanie możecie zacząć dzień wcześniej, aby było łatwiej. Nie jest trudne do przygotowania, ale wystarczy odpowiednio rozplanować czas w kuchni:)

Gorąco polecam!

Przepis powstał ba bazie tych przepisów Klik i Klik

Składniki na biszkopt:



  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżki kakao


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać stopniowo cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej -krótko ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszać do ubitych jajek. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić biszkopt i piec 25 minut, wystudzić. Przekroić na dwa równe blaty.

Krem budyniowy:

  • 500ml mleka
  • 2 budynie bez cukru waniliowego
  •  5 łyżek cukru ( lub więcej -wedle uznania)
  • 220g masła

Budynie ugotować z cukrem wedle przepisu na opakowaniu używając przy tym tylko 500 ml mleka. Budyń należy ostudzić tak, aby bł całkowicie zimny. Wierzch najlepiej przykryć folią, żeby nie powstała skórka.

Masło utrzeć na puszystą masę i ciągle ucierając dodając po łyżce ziemnego budyniu. Gotowy krem odstawić na bok

Warstwa truskawkowa:

  • 2 galaretki czerwone
  • 60 dag truskawek pokrojonych w kostkę

Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i wstawić do lodówki

Sernik:

  • 60dag trzykrotnie zmielonego sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy  w proszku
  • 110g miękkiego masła

Masło utrzeć z cukrem, powoli dodawać po łyżce sera, po jednym jajku, a na koniec wsypać budyń w proszku.

Upiec w tej samej blaszce co biszkopty ( używając papieru do pieczenia) Pieczemy przez około 34 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni.

Do nasączenia biszkoptów:

  • 70g wody
  • 30g cukru
  • 2 łyżki np. rumu

Na spód układamy blat biszkoptu, nasączamy lekko. Rozsmarowujemy cienką warstwę kremu. Sernik najlepiej dobrze schłodzony zsuwamy delikatnie z papieru do pieczenia prosto na ciasto. Musicie to robić w miarę delikatnie, aby nie popękał. Na sernik rozsmarowujemy warstwę kremu i układamy świeże truskawki. 

Na truskawki musimy wylać TĘŻĘJĄCĄ galaretkę. Warstwa galaretki będzie dość cieniutka, więc musimy w miarę postarać się ją rozłożyć równomiernie.

Na galaretkę zsuwamy drugi blat biszkoptu, nasączamy lekko i teraz ja zostawiłam trochę kremu ( choć nie ma go bardzo dużo), ale możecie na wierzch dać np. polewę czekoladową.

Wszystko wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!



niedziela, 16 czerwca 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2013/06/16 14:51:34
Bardzo eleganckie ciasto:)
-
1urtica
2013/06/16 14:57:59
Bardzo eleganckie ciasto i pyszne połączenie smaków. Wygląda bardzo kusząco.
-
Gość: justin dorothy, *.tktelekom.pl
2013/06/16 17:24:37
Bardzo spodobał nam się ten przepis, truskawki i do tego sernik super ! :)
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/06/16 17:42:07
piękny przekładaniec :)
-
majanaboxing
2013/06/16 19:26:04
Wygląda przepysznie. Ciekawy pomysł na naprawdę smaczne ciacho.:)
-
Gość: Iva, *.adsl.inetia.pl
2013/06/27 12:55:05
genialny przepis, naprawdę wart spróbowania
-
Gość: Nastka, *.opera-mini.net
2014/04/27 18:41:44
Pyszne ciacho. Mam pytanie jakie wymiary ma mieć blaszka? Ile kawalków ciasta wyjdzie z podanego przepisu? Kakao ma być gorzkie, łyżeczka proszku też płaska? W kremie jakie maja być budynie waniliowe bez cukru? Takie ma 0,5l mleka?
-
Gość: Anonim, *.opera-mini.net
2014/04/27 18:43:51
Można użyć sera z wiaderka na sernik już zmielonego np. Waniliowego? Do ubicia piany z białek można dodać szczyptę soli? Po dodaniu cukru do białek rozmiksować i dopiero dodawać po jajku i ucierac?
-
Gość: abc, *.opera-mini.net
2014/04/27 18:46:45
Ciasto wygląda obłędnie widać że jest pracochłonne. Czy mogę prosić proporcje w jakich ugotować budyń tzn. Ile mleka zagotować a ile dodać do proszku budyniowego? I czy po wyłożeniu upieczonego spodu serowego te masy się jakoś ze sobą scalą nie będa osobno?
-
gosiaa99
2014/04/27 19:58:29
( blacha 22x33cm)

o ilosc kawalkow...hmn szczerze powiem, ze nie pamietam, ale powiedzialabym, ze okolo 16?-18 :)
kakao gorzkie jak najbardziej
lyzeczke proszku do pieczenia mozesz dac "z czubkiem"
Ser z wiaderka powinnien byc dobry, moze byc waniliowy.
do ubijania bialek zawsze mozna dodac soli, aby sie lepiej ubily.
budynie maja byc bez cukru, tak jak mowi przepis. tak takie na 1/2 litra.
po dodaniu cukru dopiero dodawac powoli po jednym jajku i ucierac.
budyn gotowac wzorujac sie na przepisie na opakowaniu. Ja tak odlewam okolo pol szklanki mleka na kazdy budyn, a reszte zagotowuje.
Warstwe serowa kladziemy na biszkopt, ktory wczesniej smaruje lekko kremem, zeby sie blaty lepiej trzymaly. Ciasto jak kazde musi najlepiej polezec cala noc, aby wszystko dobrze zastyglo. Ja nie mialam problemu z rozpadajacym sie ciastem, choc musisz w miare delikatnie kroic, gdyz masa serowa jest dosc zwarta, a biszkopt delikatny :)
Nie moge powiedziec, ze ciasto jest prostne, bo nie jest wymaga cierpliwosci:))
Ale efeket cudowny.
-
Gość: Gość, *.opera-mini.net
2014/04/27 20:27:10
Ciasto tak pysznie wygląda że wolę się upewnić. Rozumiem czyli 2 budynie rozrobić w szklance mleka-a reszte mleka zagotować z cukrem? Kiedy poznać że masa serowa jest już upieczona? Tzn. Pytam o budynie bo w przepisie jest podane budynie bez cukru waniliowego... I się zaplątałam...
-
Gość: Anonim, *.opera-mini.net
2014/04/27 20:30:23
Czy do masy serowej też używamy budyniu bez cukru mała porcja? Jeśli użyje sera z wiaderka np. Waniliowego to pewnie będzie słodki sam w sobie więc mogę ewentualnie dodać mniej cukru? Jak wyleje galaretk to od razu przykryć biszkoptem nie wsiąknie to? I czym można zastąpić rum?
-
Gość: Ona, *.opera-mini.net
2014/04/28 10:58:32
Czy do masy serowej mam dodać budyń małe opakowanie bez cukru?
-
Gość: Anonim, *.opera-mini.net
2014/04/28 11:01:59
Po ubiciu piany na biszkopt jak dodam cukier to trzeba to ubić? I dopiero dodwać żółtka? Nie całe jajka? Forme pod biszkopt wyĺadamy papierem czy natłuścić i obsypac mąką?
-
gosiaa99
2014/04/29 13:24:35
Dwa budynie w szklance mleka, reszte zagotowac. ( do kremu)
Do masy serowej dodajesz budyn w proszku, nie gotujac go wczesniej.
Sernik bedzie upieczony, gdy sie lekko zarumieni, a srodek nie bedzie rzadki. Cala masa musi sie sciac.
Do masy serowej budyn bez cukru, jesli masz budynie tylko z cukrem, to tez nic sie nie stanie:)
Jezeli ten serek waniliowy jest slodki, to jak najbardziej zredukuj ilosc cukru, najlepiej sprobuj masy i sama zdecydujesz czy sernik jest wystarczajaco slodki.
Jak wlejesz glaretke, ktora musi byc tezejaca nie rzadka, bo wsiaknie. Mozesz wstawic do lodowki na 30 minut, sby sie sciela lepiej. Pamietaj, ze musi byc tezejaca, pod zadnym pozorem rzadka.
Rum zastap innym alkoholem, sokiem z cytryny lub go pomin.
Pod koniec ubijania bialek dodajesz cukier, troche ubijasz i dodajesz po jdnym zoltku ubijajac na wolnijeszych obrotach caly czas. Przy dodawaniu maki nie uzywasz juz miksera tylko mieszasz lopatka.
Forme ja zawsze wykoadam papierem do pieczenia.


-
Gość: Gość, *.opera-mini.net
2014/04/29 15:27:11
Bardzo Dziękuje za pomoc:). Jeszcze ostatnie pytanko dla pewnośći czy wszystkie budynie mają być te na 0,5l mleka? Gotując budyń cukier dodać do budyni czy do gotującego się mleka? Pozdrawiam:)
-
Gość: Anonim, *.opera-mini.net
2014/04/29 15:38:08
Czy upieczony spód sernikowy po ostudzeniu można trzymać w lódówce?! Kiedy poznać że ta galaretka jest tężejąca, kiedy ją wylać? Jeśli ją wyleje i wstawie do zastygnięcia to później jak wyłoże biszkopt to złaczy się to z warstwą galaretki jak już będze zastygnięta?
-
gosiaa99
2014/04/30 23:08:52
Cukier dodaj do proszku budyniowego i wymieszaj z zimnym mlekiem, a potem wlej to,wszystko na gotujace sie mleko.
Do kremu budyniowego uzyjesz dwa budynie i 500 mleka, czyli po 250ml na kazdy budyn.:) hehe az sama sie teraz zakrecilam:))
Spod sernikpwy mozesz trzymac w lodowce, nie ma problemu.
Galaertka tezejaca bedzie miec mniej wiecej konsystencje budyniu? Nie rzadka, ale jeszce nie scieta...tak, ze da sie ja jeszce wylac.
Jezeli po wylaniu galaretki wstawisz ciasto do lodowki, to moze na wszelki wypadek zostaw sobie troszeczke kremu, a moze masz jakies powdlo i posmaruj wierzch:)
Ciasto jest dosc trudne, ale jesli nie masz duzego doswiadczenia z pieczeniem tego typu ciast , to sugeruje zaczac pd czegos latwiejszego ja to
mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2013/06/Biszkopt-z-galaretka-i-kremem.html#.U2FmEie9KSM
To ciasto ma tez galaretke i kremem i jest duzo prostsze i naprawde pyszne. Jed o z moich ulubionych.
Pozdrawiam
-
Gość: Anonim, *.opera-mini.net
2014/05/07 18:48:17
Ale wyśmienicie wygląda. Czy do masy serowej dodać trzeba małe opakowanie budyniu? Nie mam rumu czy mogę dodać np. Wódkę/spirytus jeśli tak to też 2 łyżeczki?
-
gosiaa99
2014/05/09 00:46:33
Tak do masy musisz dodac budyn w proszku, aby masa byla bardziej stabilna. Ewentualnie mozesz dodac make ziemniaczna zamiast budyniu, ale budyn bedzie lepszy.
-
gosiaa99
2014/05/09 00:47:51
A rum mozesz zastapic np. Wodka
-
Gość: Gość, *.opera-mini.net
2014/05/09 11:12:02
A czy ten budyń proszku do masy serowej ma być z cukrem bez? Taka porcja na 0,5l mleka? Przepraszam za zamieszanie ale wolę się upewnić.
-
gosiaa99
2014/05/10 18:52:24
Budyn ma byc bez cukru. Jesli dodasz z cukrm to tez nic sie nie stanie:)budyn wsypujesz w proszku do masy serowej( bez gotowania oczywiscie) porcja budyniu standardowa na 0,5l mleka.
I nie ma problemu pytaj ile chcesz. Ciasto nie jest latwe wiec trzymam kciuki!
-
Gość: Gość, *.opera-mini.net
2014/05/12 11:55:32
Ślicznie Dziękuję za odpowiedź myślę że na razie już wszystko jest jasne ewentualnie jak coś mi umknęło będe dopytywać. Wolę nie wykorzystywać całej Pani cierpliwości na raz:). Pozdrawiam:)
-
Gość: Anonim, *.opera-mini.net
2014/05/12 13:44:31
Ile to będzie 70g wody, i 30g cukru? Woda do ponczu ma być przegotowana ciepła? Obydwa blaty nasączyć.
-
gosiaa99
2014/05/13 13:16:31
Okolo 1/4 szkl wody i okolo 2 lyzki cukru. Woda zimna, przegotowana i obydwa blaty skrapiamy.:)
-
Gość: Karola1001, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/05 22:06:13
Ciasto jest warte pracy, którą trzeba poświęcić na jego przygotowanie. Sernik należy piec tak jak napisała autorka, nawet jeśli jest jeszcze jasny na wierzchu, nie przedłużać- sprawdzone. Krem zrobiłam z 1,5 porcji, bo wydawało mi się, że może być za mało- ilość wyszła mi optymalna. Moje ciacho było, na białym biszkopcie, wyglądało bardzo ładnie, efektownie, kawał konkretnego ciacha, chociaż na ciemnym spodzie jeszcze ładniej. Biszkopt zrobiłam ze swojego przepisu z 7 jaj, nie musiałam go nasączać. Bardzo dobrze się trzymało. Rozmrożone truskawki wymieszałam z przestudzoną galaretką, zmiksowałam i taki tężejący mus położyłam na ciasto. W miejsce truskawek pasowałyby także wiśnie. Na pewno jeszcze zrobię, bo naprawdę warto. Dziękuję za przepis.
-
Gość: Pogoda, 185.216.32.*
2018/07/14 12:32:05
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
US National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather
Canada Weather
Vr
Vejr
Clima


Clima
Wetter
Weer
New Zealand Weather
Ireland Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.