Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka przekładana kremem waniliowym

Ciasto bajecznie pyszne..ale jak zapewne zwrócicie uwagę czytając przepis, że na wierzchu szarlotki powinnien być jeszcze  blat ciasta kruchego. A więc... ostatniego blatu ciasta kruchego po prostu nie doniosłam do blachy i znaczna część znalazła się na podłodze(przynajmniej pies był szczęśliwy!)...więc, to co zostało mi w rękach pokruszyłam i posypałam po wierzchu:) Tak czy owak ciasto wyszło pyszne i wszyscy się zajadali. Muszę jednak przyznać, że jest przepis jest nieco pracochłonny, ale jak najbardziej go gorąco polecam na specjalne okazje. Jedno co zmienie następnym razem, to dodam nieco więcej jabłek.

Pozdrawiam 

Przepis cytuję za Ulą:)

Składniki na formę 30cm x 35cm: ( moja forma była mniejsza)

Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g masła
  • 4 żółtka
  • ziarenka z ½ laski wanilii
  • szczypta soli


Przesianą mąkę, cukier, sól, masło pokrojone w drobną kostkę, umieścić w misie malaksera, rozdrobnić, dodać ziarenka z wanilii i żółtka. Wysypać rozdrobnione składniki na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzoną jedną część ciasta rozwałkować na wielkość formy, ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  


Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z połowy wanilii, zdjąć z ognia, wlać stopniowo połowę mleka do żółtek, wymieszać, a następnie zahartowane żółtka przelać z powrotem do pozostałego mleka, postawić na ogień i mieszając doprowadzić do zgęstnienia, nie gotować. Nakryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch, wystudzić.

Krem waniliowy chantilly (crema chantilly):

  • 500 g śmietanki kremówki 30%
  • 500 g kremu budyniowego, przepis powyżej 
  • 15 g żelatyny w listkach
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 


Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Kilka łyżek kremu budyniowego podgrzać w mikrofalówce, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać i połączyć z pozostałym, zimnym kremem. Krem budyniowy połączyć z ubitą śmietanką, delikatnie mieszając łopatką.

Biszkopt:

  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 110 g drobnego cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłej wody 


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier, krótko miksować za każdym razem. Do ubitych białek dodać żółtka, miksować do połączenia się składników. Ciepłą wodę wymieszać z olejem, dolać na samym końcu. Mąkę przesiać, wsypać częściami do masy jajecznej i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać całość za pomocą łopatki. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wyłożyć ciasto, piec w 180°C, przez 15-20 minut.

Poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu 


Wodę wymieszać z cukrem, dodać rum. 

Prażone jabłka:

  • 1½ kg winnych jabłek, startych na grubych oczkach  
  • cukier wg. uznania (można pominąć, jeżeli użyjemy słodszych jabłek)
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki konfitury pomarańczowej
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 1 łyżka żelatyny


W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać starte jabłka, ewentualnie cukier, często mieszając rozprażyć jabłka. Dodać konfiturę, chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Zdjąć z ognia dodać żelatynę i galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia.

Ciasto kruche, jak i biszkopt przyciąć odpowiedniej wielkości rantem, układać w nim kolejno warstwami ciasto kruche, prażone jabłka, krem chantilly, naponczowany biszkopt, krem chantilly, prażone jabłka, ciasto kruche. Warto, przed położeniem kolejnej warstwy odczekać chwilę, aby każda z nich lekko stężała. Ciasto obciążyć deseczką i wstawić na noc do lodówki.

*Zamiast kremu budyniowego możecie proces nieco uprościć i przygotować budyń z proszku na proporcjach 500ml mleka na 1 i 1/2 opakowania budyniu. A następnie postępując według przepisu, czyli mieszając go z ubitą kremówką i cukrem.*


wtorek, 11 czerwca 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/11 06:15:10
Szarlotka + waniliowy krem to musi być pyszne połączenie. Wygląda bardzo ładnie i prosto do krojenia = dobre na imprezowy stół.
-
karmel-itka
2013/06/11 06:22:52
bardzo ładne zdjęcia! a sama w sobie szarlotka - wygląda idealnie. i daję głowę, że również wspaniale smakuje :]
-
2013/06/11 07:54:32
smacznie wyglada:)
-
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, 213.241.1.*
2013/06/11 10:37:52
mniam ! cudna

ps. Co do wypadku w kuchni miałam identyczny przypadekz tym ze... z całym plackiem... ;D ryku było pelno ! 3 godz roboty
-
amaranthrose
2013/06/11 10:42:37
Cudowna szarlotka.
Wygląda bardzo apetycznie:)
-
Gość: Wiewióra, *.dynamic.chello.pl
2013/06/11 10:57:25
bardzo ale to bardzo apetyczna!!!
-
2013/06/11 15:19:57
super!
piękna jest!
biorę przepis:))
-
ervisha
2013/06/11 15:27:57
Troszke roboty jest ale smak na pewno jest niepowtarzalny :)
-
slodka.babeczka
2013/06/11 16:18:34
Przepysznie wygląda ta szarlotka. Oj, zjadłabym taki kawałek:)
-
2013/06/11 21:57:39
Ja tak ostatnio wysypała truskawki do tortu.
Najważniejsze, że smakowało :)
-
majanaboxing
2013/06/12 06:58:49
Cudowne ciasto Gosiu. Mnie tam nie potrzebna ta górna warstwa ciasta. Tak jest pięknie i pysznie.:)
-
Gość: lusia76, *.xdsl.centertel.pl
2013/06/13 16:51:16
Wspaniale wygląda...mmm. Mam ochotę na takie ciasto;)
-
2013/06/13 18:58:05
Zapraszam na mój blog - tam wiele informacji na temat tanich zakupów w internecie zarabiamyzafree.blox.pl/html
-
Gość: Kinga, *.icpnet.pl
2018/03/24 17:40:26
Witam, w przepisie na krem waniliowy jest podane 15g żelatyny w listkach. Nie mam takiej, czy mogę użyc zwykłej? Ile wtedy jej dodać? Pozdrawiam
-
Gość: Pogoda, 185.216.32.*
2018/07/14 12:32:13
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
US National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather
Canada Weather
Vr
Vejr
Clima


Clima
Wetter
Weer
New Zealand Weather
Ireland Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.