Blog > Komentarze do wpisu

Chleb na zakwasie i drożdżach

 

Z przepisu Zorry :http://www.kochtopf.me/stories/our-favorite-loaf-for-world-bread-day-2012/

Składniki: na jeden ogromny bochenek lub dwa mniejsze

  • 200g zakwasu
  • 234g mąki pszennej
  • 100g wody

Składniki połączyć, przykryć i ostawić na 12-16 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 700g mąki pszennej
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki żytniej (typ 960)
  • 5g świeżych drożdży
  •  650 -690g wody
  • 26g soli
  • plus cały zaczyn z dnia poprzedniego

Zaczyn połączyć z wodą i drożdżami. Dodać resztę składników, całość zagnieść razem.

Przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez około 15 minut, aż zrobi się elastyczne ( mikserem KA około 5 minut na średnich obrotach).

Następnie włożyć do miski, przykryć i odstawić na 90 minut.

Po upływie czasu z ciasto utworzyć okrąły badź owalny bochenek. Możecie także włożyć do podłużnej formy (natłuszczonej i oprósznej np. bułką tartą) Jeśli posiadacie koszyk, to naturalnie możecie go użyć,  ale sugeruje dobrze opróśzyć maką, bo ciasto mi się kleiło.

Uformowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę lub do praktycznie podwojenia objętości. Jeżeli używamy koszyczka, to ja sugeruje, aby ciasto wyrosło tylko 3/4, gdyż jest je potem łatwiej przełożyć na kamień.

Bochenek naciąć zaraz przed włożeniem do pieca.

Piec w 240*C przez około 10 minut, a potem zredukować temp. do  200*C i piec kolejne 25 -30 minut.

Smacznego!



czwartek, 18 lipca 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
izaa_a
2013/07/18 23:43:36
idealnie wygląda
-
majazteca
2013/07/19 07:33:13
Przepiekny! Tylko to przychodzi mi na mysl, kiedy patrze na ten bochenek :) Juz zapisuje sobie przepis.

Pozdrowienia.
-
majanaboxing
2013/07/19 23:07:56
Przepiękny bochenek!:)
-
Gość: Magdalena, *.se
2013/07/23 13:48:03
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Życzę miłego dnia!
-
Gość: MerryJ, *.ip.netia.com.pl
2013/07/29 12:36:40
wygląda pysznie i naturalnie, pewnie w porównaniu z tym co mamy okazje zasmakować ze sklepów to niebo w gębie
-
wykrywaczsmaku
2013/08/22 14:38:04
prezentuje się idealnie, aż się chce sięgnąć po te ukrojone kromki :)
-
wtf_pl
2013/09/02 22:34:17
Mniam, nie ma to jak domowy wypiek
-
majanaboxing
2013/09/07 23:03:02
Gdzie jesteś Gosiu?
-
gosiaa99
2013/09/08 11:46:28
Jestem i mnie nie ma:) Niesety mnie nie bedzie do listopada...osatnio jestem bardzo zajeta i nie mam praktycznie czasu na gotowanie.....:/ nie mowiac o robieniu zdjec. Za kilka tyg wyjezdzam do polski na wakcje, wiec powroce do blogowania zapewne w listopadzie.
Pozdrawiam serdecznie i ciesze sie, ze jeszce mnie odwiedzacie pomimo mojej nieobecnosci:)
-
judik1119
2013/09/16 09:39:54
Pięknie wygląda Twój chlebek! :-)
-
olaf.nieweglowski
2013/09/16 10:44:33
Fajnie, że pieczesz własny chleb a powiedz jak Ci to finansowo wychodzi? Oczywiście nie mówię o aspektach zdrowotnych.
-
gosiaa99
2013/09/16 13:14:33
Witaj
Chleb zaczelam piec , gdy tylko przeprowadzilam sie na floryde. Tutaj chleb nie ma nic wspolnego z chlebem jakim jadlam w polsce....gabka..bez smaku i z tona konserwantow. Srednia cena za zwykly bochenek okolo 3 $. Jesli cchesz kupic cos co bardziej przypomina chleb, to cena idzie nawet do 6$. Takze jesli kupie worek lepszej maki za 3-4$, ktory mniej wiecej wystarczy mi na 4-5 bochenkow. Drozdze suche suszone nawet nie licze, bo sa bardzo tanie. Takze tutaj to mi sie bardzo oplaca. Ciezko natomiast mi powiedziec jak z tym wychodzi w polsce....
Pozdrawiam
-
rain1drop
2013/09/17 12:55:54
Przepiękny chlebek! aż się chce smarować świeżym masłem i jeść :)
-
Gość: Arkadiusz, *.adsl.inetia.pl
2013/09/20 20:49:34
Taki chlebek to ja lubię..

Pycha.. :)
-
Gość: Jarosław, 178.33.13.*
2013/10/09 13:08:15
Wypiek wygląda smacznie, lecz czy przy codziennym jego spożywaniu nie będziemy mieli problemów z nadwagą ? Osobiście bardzo dbam o zdrowie i polecam to również innym czytelnikom.
-
majanaboxing
2013/10/17 22:05:32
Gosiu, gdzie jesteś tak długo? Czy wszystko u Ciebie w porządku? Odezwij się.
Pozdrawiam ciepło!
Majana
-
Gość: bogusia.f27@gmail.com, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/10 22:50:50
Co znaczy 5 g drożdży to taka ilość, że jej prawie nie widać. Czy to nie ma być 5 dkg ;-)
-
gosiaa99
2013/11/10 22:58:38
Sprawdzilam na stronie z ktorej mam przepis i to jest faktycznie 5g:) mozesz dac ciut wicej, to szybciej wyrosnie.
Pozdrawiam
-
Gość: Bogusia751, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/11 21:36:36
Dzięki za odp, napewno spróbuję upiec chlebek łącząc zakwas i drożdże. Zaryzykuję jednak i dodam nieco więcej drożdży. Napiszę co mi w tego wyszło.
Pozdrawiam
-
gosiaa99
2013/11/11 22:53:23
Z pewnoscia wyjdzie dobry, a w szczegolnosci jesli nie jestem pewna mojego zakwasu lub gdy jest jeszce mlody, to zawsze dodaje ciut drozdzy, zeby ciasto mi lepiej wyroslo:)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.