Blog > Komentarze do wpisu

Chleb na zakwasie i drożdżach

 

Z przepisu Zorry :http://www.kochtopf.me/stories/our-favorite-loaf-for-world-bread-day-2012/

Składniki: na jeden ogromny bochenek lub dwa mniejsze

  • 200g zakwasu
  • 234g mąki pszennej
  • 100g wody

Składniki połączyć, przykryć i ostawić na 12-16 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 700g mąki pszennej
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki żytniej (typ 960)
  • 5g świeżych drożdży
  •  650 -690g wody
  • 26g soli
  • plus cały zaczyn z dnia poprzedniego

Zaczyn połączyć z wodą i drożdżami. Dodać resztę składników, całość zagnieść razem.

Przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez około 15 minut, aż zrobi się elastyczne ( mikserem KA około 5 minut na średnich obrotach).

Następnie włożyć do miski, przykryć i odstawić na 90 minut.

Po upływie czasu z ciasto utworzyć okrąły badź owalny bochenek. Możecie także włożyć do podłużnej formy (natłuszczonej i oprósznej np. bułką tartą) Jeśli posiadacie koszyk, to naturalnie możecie go użyć,  ale sugeruje dobrze opróśzyć maką, bo ciasto mi się kleiło.

Uformowane ciasto przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę lub do praktycznie podwojenia objętości. Jeżeli używamy koszyczka, to ja sugeruje, aby ciasto wyrosło tylko 3/4, gdyż jest je potem łatwiej przełożyć na kamień.

Bochenek naciąć zaraz przed włożeniem do pieca.

Piec w 240*C przez około 10 minut, a potem zredukować temp. do  200*C i piec kolejne 25 -30 minut.

Smacznego!



czwartek, 18 lipca 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
izaa_a
2013/07/18 23:43:36
idealnie wygląda
-
majazteca
2013/07/19 07:33:13
Przepiekny! Tylko to przychodzi mi na mysl, kiedy patrze na ten bochenek :) Juz zapisuje sobie przepis.

Pozdrowienia.
-
majanaboxing
2013/07/19 23:07:56
Przepiękny bochenek!:)
-
Gość: Magdalena, *.se
2013/07/23 13:48:03
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Życzę miłego dnia!
-
Gość: MerryJ, *.ip.netia.com.pl
2013/07/29 12:36:40
wygląda pysznie i naturalnie, pewnie w porównaniu z tym co mamy okazje zasmakować ze sklepów to niebo w gębie
-
wykrywaczsmaku
2013/08/22 14:38:04
prezentuje się idealnie, aż się chce sięgnąć po te ukrojone kromki :)
-
wtf_pl
2013/09/02 22:34:17
Mniam, nie ma to jak domowy wypiek
-
majanaboxing
2013/09/07 23:03:02
Gdzie jesteś Gosiu?
-
gosiaa99
2013/09/08 11:46:28
Jestem i mnie nie ma:) Niesety mnie nie bedzie do listopada...osatnio jestem bardzo zajeta i nie mam praktycznie czasu na gotowanie.....:/ nie mowiac o robieniu zdjec. Za kilka tyg wyjezdzam do polski na wakcje, wiec powroce do blogowania zapewne w listopadzie.
Pozdrawiam serdecznie i ciesze sie, ze jeszce mnie odwiedzacie pomimo mojej nieobecnosci:)
-
judik1119
2013/09/16 09:39:54
Pięknie wygląda Twój chlebek! :-)
-
olaf.nieweglowski
2013/09/16 10:44:33
Fajnie, że pieczesz własny chleb a powiedz jak Ci to finansowo wychodzi? Oczywiście nie mówię o aspektach zdrowotnych.
-
gosiaa99
2013/09/16 13:14:33
Witaj
Chleb zaczelam piec , gdy tylko przeprowadzilam sie na floryde. Tutaj chleb nie ma nic wspolnego z chlebem jakim jadlam w polsce....gabka..bez smaku i z tona konserwantow. Srednia cena za zwykly bochenek okolo 3 $. Jesli cchesz kupic cos co bardziej przypomina chleb, to cena idzie nawet do 6$. Takze jesli kupie worek lepszej maki za 3-4$, ktory mniej wiecej wystarczy mi na 4-5 bochenkow. Drozdze suche suszone nawet nie licze, bo sa bardzo tanie. Takze tutaj to mi sie bardzo oplaca. Ciezko natomiast mi powiedziec jak z tym wychodzi w polsce....
Pozdrawiam
-
rain1drop
2013/09/17 12:55:54
Przepiękny chlebek! aż się chce smarować świeżym masłem i jeść :)
-
Gość: Arkadiusz, *.adsl.inetia.pl
2013/09/20 20:49:34
Taki chlebek to ja lubię..

Pycha.. :)
-
Gość: Jarosław, 178.33.13.*
2013/10/09 13:08:15
Wypiek wygląda smacznie, lecz czy przy codziennym jego spożywaniu nie będziemy mieli problemów z nadwagą ? Osobiście bardzo dbam o zdrowie i polecam to również innym czytelnikom.
-
majanaboxing
2013/10/17 22:05:32
Gosiu, gdzie jesteś tak długo? Czy wszystko u Ciebie w porządku? Odezwij się.
Pozdrawiam ciepło!
Majana
-
Gość: bogusia.f27@gmail.com, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/10 22:50:50
Co znaczy 5 g drożdży to taka ilość, że jej prawie nie widać. Czy to nie ma być 5 dkg ;-)
-
gosiaa99
2013/11/10 22:58:38
Sprawdzilam na stronie z ktorej mam przepis i to jest faktycznie 5g:) mozesz dac ciut wicej, to szybciej wyrosnie.
Pozdrawiam
-
Gość: Bogusia751, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/11 21:36:36
Dzięki za odp, napewno spróbuję upiec chlebek łącząc zakwas i drożdże. Zaryzykuję jednak i dodam nieco więcej drożdży. Napiszę co mi w tego wyszło.
Pozdrawiam
-
gosiaa99
2013/11/11 22:53:23
Z pewnoscia wyjdzie dobry, a w szczegolnosci jesli nie jestem pewna mojego zakwasu lub gdy jest jeszce mlody, to zawsze dodaje ciut drozdzy, zeby ciasto mi lepiej wyroslo:)
-
Gość: Pogoda, 185.216.32.*
2018/07/14 12:31:35
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
US National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather
Canada Weather
Vr
Vejr
Clima


Clima
Wetter
Weer
New Zealand Weather
Ireland Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.