Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z jagodami i cynamonem (które pozostają długo świeże)

Cynamonowe bułeczki...od których załamują się półki w supermarkecie zaraz obok mnie. Oczywiście, gdy tylko zaczynam czytać składniki, to zdecydowanie odechciewa mi się bułek pomimo, że wyglądają mega apetycznie. Ale nie ma złego co by na dobre nie wyszło, bo dzięki temu szukam najlepszego przepisu , który by przypominał smakiem te ze sklepu. A więc te bułeczki pozostają długo świeże, czyli na drugi dzień są równie smaczne:) Myślę, że będą dobre 2 -3 dni w zależności jak je będziecie przechowywać. Ja zakupiłam jakiś czas temu blaszkę do pieczenia z plastikową pokrywką, która jest wprost idealna ! Bułki mi nie wysychają i nie muszę kombinować z innymi pojemnikami, woreczkami itp. 

Przechodząc do przepisu to bułki wychodzą wilgotne, puszyste i delikatne. Wierzch możecie przykryć lukrem cytrynowym, ale ja użyłam twarożku philadelphia z którym drożdżówki smakują bajecznie:) Pozdrawiam i miłego weekendu!

Źródło :Allrecipes

Składniki: na 24 -26 bułeczek

  • 1 szklanka ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków (jeden duży)
  • 1 szklanka wody (pozostałej z gotowania ziemniaków)
  • 160g miękkiego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 opakowania suszonych drożdży ( około 4 i 1/2 łyżeczki)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 8 i 1/2 szklanki mąki pszennej 

Przygotowanie:

Ziemniaki, wodę (pozostawioną z gotowania),szklankę gorącej wody, masło, cukier i sól połączyć razem, aż składniki się dokładnie połączą, a masło się rozpuści.


W osobnym kubeczku połączyć razem drożdże i 1/2 szklanki ciepłej wody - odstawić na 10 minut.



Do ziemniaków wbić dwa jajka, wlać drożdże i wsypać około 2 szklanek mąki.


Mieszamy i powoli dosypujemy resztę przewidzianej mąki. Mąkę dosypujemy do czasu, aż z ciasta utworzy się kula. W zależności od użytej mąki ilość może się nieco zmienić. 


Ciasto przyłożyć na stolnicę i krótko zagnieść ( tak, aby było jednolite)

Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto w między czasie powinno podwoić objętość.


 

Nadzienie:

  • około 2 do 2 i 1/2 szklanki umytych i osuszonych jagód lub borówek.
  • 3/4 szklanki cukru wymieszanego z 3 łyżkami cynamonu
  • 3 łyżki cynamonu
  • 60g roztopionego masła

Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około 3/4 cm. Wierzch posmarować masłem i oprószyć cukrem. 


Rozłożyć równomiernie owoce i delikatnie zwinąć w rulon. 


Za pomocą nitki (poniżej filmik, aby zobaczyć jak użyć nitki) lub ostrego noża podzielić na 24 części (bułki powinny mieć grubość około 1i 1/2 cm. Każdą ułożyć w formie wyłożonej papierem ( mogą leżeć dość ciasno)


Bułki odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w 180*C przez około 30 minut, aż się zarumienią.

Polewa:

  • 220g kremowego serka typu "philadephia"
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 -4 łyżki mleka

Wszystkie składniki na polewę utrzeć razem. W razie potrzeby dodać nieco więcej mleka tak, aby serek był kremowy.

Upieczony bułeczki wyjąć i lekko przestudzić. Najlepiej smarować gdy są lekko ciepłe ( nie gorące!)

Smacznego!

 

 

 

 

sobota, 06 lipca 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
2013/07/06 03:02:25
Pyszne...
-
majanaboxing
2013/07/06 08:13:43
Jejku,jakie muszą być pyszne! Mam ochotę na jagodzianki, może wlaśnie na takie buleczki czas? :)
Sliczne są:)
-
wiosenka27
2013/07/06 09:11:27
Genialne:)
-
zapiski_szwedzkie
2013/07/06 15:11:58
mmmm przez ekran juz czuje jak pachna... nie widze linku z nitka... a moze ja slepa jestem? agra
-
vickaaa
2013/07/06 15:18:48
Mniam, chętnie wypróbuję przepis ; )
-
Gość: mia cucina- sofieta, *.wifi4all.it
2013/07/09 13:23:39
Wygladaja przepysznie! Zapraszam do mnie, nominowalam Cie do Liebster Award! pozdrawiam serdecznie)
miacucina-sofieta.blogspot.it/2013/07/moje-nominacje-do-liebster-award.html
-
Gość: Magda C., *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/10 21:12:03
Wyglądają genialnie! A czy można zastąpić drożdże suche, świeżymi?
-
gosiaa99
2013/07/11 04:18:17
Oczywiście, w tym,wypadku będziesz potrzebować około 50g świeżych drozdzy.
-
Gość: MerryJ, *.adsl.inetia.pl
2013/07/18 11:55:18
bardzo dokładnie i starannie przygotowany przepis, naprawdę robi wrażenie :)
-
Gość: MerryJ, *.ip.netia.com.pl
2013/08/01 09:58:34
wygląda bardzo apetycznie, aż ma się ochotę ugryźć ekran
-
Gość: naprawa komputerów Poznań, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/09/04 23:07:45
Super przepis. Zrobię przy najbliższej okazji. :)
-
Gość: B.B., *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2017/01/25 18:59:43
Od lat dodaję gotowanych ziemniaków do drożdżowych wypieków. Stare sposoby oraz doświadczenie naszych Babć jest bezcenne :)
-
Gość: B.B., *.play-internet.pl
2017/01/25 19:01:28
Drożdżowe bułki i chleb są dłużej świeże.
-
Gość: Pogoda, 185.216.32.*
2018/07/14 12:31:47
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
US National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather
Canada Weather
Vr
Vejr
Clima


Clima
Wetter
Weer
New Zealand Weather
Ireland Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.