Blog > Komentarze do wpisu

Rolada biszkoptowa (truskawkowa)

Roladę biszkoptową w czasie upałów piekę dość często. Jest bardzo prosta do przygotowania i właściwie nie AŻ tak bardzo kaloryczna;) Na weekend upiekłam dwie i były bardzo wychwalane przez rodzinę i znajomych, więc wam z pewnością posmakuje:)

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 350g truskawek (mniej więcej- możecie dać nieco więcej)
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej wedle uznania)
  • 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą.

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem do białości ( masa powinna być jasna, i puszysta)

Za pomocą szpatułki żółtka połączyć z białkami.

Partiami dosypywać mąkę i delikatne mieszać. Nie polecam używać miksera, gsyż musimy to robić delikatnie i z wyczuciem tak, aby masa była jak najbardziej puszysta.

Blachę ( najlpiej taką do ciasteczek) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylać biszkopt i równowmiernie rozłożyć.

Piec około 12 minut w 185*C (powinnien nabrać delikatnego złotego koloru)

A tutaj filmik na na któym możecie zobaczyć instrukcję krok po kroku - jak zwinąć roladę:)


Następnie bierzemy czystą ściereczkę i oprószamy cukrem pudrem ( po to, aby biszkopt się do niej nie przykleił)

Biszkopt przełożyć na ściereczkę, ściągnąć papier i wraz ze ścierką zwinąć w rulon (tak jeszcze ciepły biszkopt!)Odstawić na bok, a w między czasie przygotować nadzienie.

Około 5 truskawek odłożyć i posiakać drobną kostkę. Resztę zemleć blenderem z cukrem.

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody (1/4 szklanki) i odstawić do napęcznienia (kilka minut)

Część zmiksowanych owoców (około szklanki) zagotować, odstawić na bok, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do czasu, aż się rozpuści.  Do gorącej masy truskawkowej wlać pozostałą zimną masę i wstawić do lodówki.

Kiedy masa truskawkowa steżeje, to ubijamy kremówkę na sztywno, zmiejszamy obroty i łyżkami dodajemy zimną masę truskawkową. Całość połączyć.

Roladę rozwijamy, smarujemy masą, posypujemy świeżymi truskawkami i zwijamy.

Owijamy ciasno folią i wstawiamy do lodówki.

Smacznego!


wtorek, 16 lipca 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/16 06:01:23
Mniam, wygląda super. :) Jeszcze nigdy nie robiłam rolady, a to taki lekki i smaczny deser. :)

Pozdrawiam ciepło, A. :)
-
amaranthrose
2013/07/16 20:42:04
Jest idealna, pyszna i lekka:)
-
nashelly
2013/07/16 21:07:11
Ile kremu, pyysznie ;)
-
majanaboxing
2013/07/16 23:34:50
Jaka piękna! No może się w końcu bym odważyła i zrobiła roladę? ;-)
Nigdy nie robiłam, może z jagodami zrobię?
-
Gość: MerryJ, *.adsl.inetia.pl
2013/07/17 12:15:58
nie wiem z czego to wynika ale zawsze moja rolada mi pęka i się rozwala, efekt finalny jest taki, że szkoda gadać
-
gosiaa99
2013/07/17 12:19:01
Biszkopt musisz zwinac jeszcze cieply i nie powinno być problemu z pekaniem.
I oczywiście także mała ilośc maki w ciescie ma tez ogromne znaczenie. Z tego przepisu mi rolada zawsze wychodzi...moze sie skuszisz?-:)
Pozdrawiam
-
Gość: hulajnogi dla dzieci, *.internetia.net.pl
2013/07/24 14:21:31
Rolada wygląda super, zapewne wyśmienicie smakuje. Dobrze, że kupiliśmy hulajnogi dla dzieci, może i my skorzystamy, żeby spalić zbędne kalorie:)
-
Gość: MerryJ, *.adsl.inetia.pl
2013/08/05 16:12:36
miałam 2 podejście do rolady z twoim przepisem, lekka modyfikacja nastąpiła tylko w kremie, bo nie było już truskawek :P ale ekstra wyszła rolada
-
Gość: wycinka drzew, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/06 11:06:43
Pięknie wygląda ! Idealny przepis na weekend !
-
gosiaa99
2013/08/06 13:27:36
Bardzo sie ciesze, ze rolada co wyszla I co najwazniejsze, ze smakowalo-:)
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: berrypunch, *.ten.net.pl
2013/09/15 21:31:06
Rolady są cudowne i szybkie do przygotowania :)
-
Gość: Ola z dietmap, *.warszawa.vectranet.pl
2015/07/27 13:02:58
Świetny przepis! Jejku zawsze boję się robić takie rolady z obawy, że nie wyjdą :) Pamiętam jak moja mama w dzieciństwie robiła takie cuda, dodając jeszcze w sam środek zastygniętą galaretkę, co dodawało fajny wizualny efekt :) Pozdrawiam ciepło!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.