Blog > Komentarze do wpisu

Aksamitne babeczki na kremówce

Co powiecie na babeczki bez tłuszczu? Bo nie doszukacie się tutaj ani masła ani oleju!:) Ale za to  duża ilość kremówki...która idealanie zastąpiła masło w przepisie. Babeczki wychodzą bardzo puszyste, wilgotne...akasamitne. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania.

Pozdrawiam!

 

Źródło - książka -  Rose Levy Beranbaum - Heavenly Cakes

Składniki (około 16 mini babeczek)

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki ( schłodzonej)
  • 3 duże jajka
  • olejek migdałowy lub inny
  • szklanka drobnego cukru

Mąkę, proszek i sól połączyć razem.

Kremówkę ubić na sztywno.


Zniżyć obroty miksera i dalej ubijając dodawać kolejno: jajka, ekstrakt i cukier. Masa powinna przypominać majonez.


Następnie wsypać mąkę i za pomocą szpatułki wszystko razem połączyć. 



Formę dod babeczek dobrze nasmarować tłuszczem. Nakładać ciasta tak do 3/4 wysokości foremek.


Piec w 180*C przez 14 minut lub do czasu, aż będą rumiane.

Babeczki nie wyjmować gorących z formy, ale należy, im pozwolić żeby, się wystudziły.

Posypać cukrem pudrem i podawać.

Smacznego!


czwartek, 28 listopada 2013, gosiaa99
Tagi: kremówka

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
marek_zelinski
2013/11/28 23:23:17
ojej (i duże WOW) :-)
ależ to musi być dobre.

dodawanie zdjęć przekrojonej babeczki to już niepotrzebna tortura dla widza :-)

Pozdrawiam
ps popatrzę jeszcze przed snem na inne wypieki.. :-) pozdrawiam.
-
majanaboxing
2013/11/29 22:52:32
Ależ one piękne, takie delikatne! Bardzo mi się podobają. :)
-
Gość: DominikaD, *.play-internet.pl
2013/12/02 21:32:01
Kiedyś jadłam przepyszne babeczki kupione w muffiniarni. Próbowałam odtworzyć ich smak, jednak jakoś ciągle to nie było to :) Coś mi się wydaje, że Twój przepis to może być właśnie TO! :) Pozdrawiam!
-
gosiaa99
2013/12/02 23:27:48
Ciesze sie w takim razie:) z pewnoscia sa inne niz wszystkie, wiec jest szansa, ze smak moze byc taki jakiego szukasz:)
-
casioedifice
2013/12/05 20:46:55
mniam, mniam... w sam raz na świąteczną kawę z babeczką na kremówce.
-
izaa_a
2013/12/07 10:06:42
jej jakie cudeńka
-
Gość: Jorisek, *.centertel.pl
2014/01/05 21:18:37
Rewelacja, upieklam wczoraj. Mięciutkie i wilgotne, bardzo dobre nawet następnego dnia. Idealne do papierków do muffin (papierki nie są naciąknięte od tłuszczu). Przepyszne, zdecydowanie polecam
-
gosiaa99
2014/01/05 23:28:06
Ciesze sie, ze ci smakuja:) mnie one tez bardzo pozytywnie zoskoczyly:)
-
2014/01/23 19:16:35
te babeczki są fantastyczne!! robiłam, bardzo nam smakowały :) są wspaniale puszyste :)
-
Gość: kaska, *.skybroadband.com
2014/02/03 19:08:32
a czy szklanka to 200 ml czy 250 ml? pytam, gdyz mam problem z iloscia kremowki.
pozdrawiam
-
gosiaa99
2014/02/03 22:57:20
250:)
-
Gość: Kasia, *.skybroadband.com
2014/02/11 12:39:40
Spiesze doniesc, ze robilam i sa pyszne i wilgotne. Nawet na 3 dzien.
Robilam w formie do muffinek. Pychotka. Moj 3-latek sam pochlonal niemalze polowe!!!
Dzieki za przepis
-
Gość: mizanowski, *.dynamic.chello.pl
2016/05/19 18:44:47
świetnie

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.