Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Latte Macchiato

 Ciasto wyszło kremowe -pyszne! nie za słodkie..choć po jednym kawałku ma się dość:) Przepis, który umieściłam jest z moimi zmianami, ale polecam wam kliknąć w link poniżej i skorzystać z przepisu na krem Kasi, bo czuję, że też jest pyszny. 

 

 

Źródło: Gotuję bo lubię     

Przepis cytuję za Kasią z małymi zmianami: 

Składniki na formę 24x28 cm (ja robiłam w tortownicy 24cm)

Biszkopt:

 

  •  4 duże jajka (XL)
  •  1 szczypta soli
  •  2/3 szklanki cukru
  •  2/3 szklanki mąki
  •  1,5 łyżki kakao
  •  2 łyżki oleju
  •  2 łyżki wody
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia     

 

Krem: Krem wychodzi gęsty i kremowy, jeśli chcecie, aby był nieco bardziej zwięzły, to wystarczy ogrniaczyć ilość kremówki, choć mi taki bardzo odpowiada.

 

  •  100 g bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku (nie granulowanego!)
  •  450 g waniliowego serka typu:philadelphia" 
  • 3/4 szkl. śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
  •  

Poncz:

 

  •  5 kaw espresso (w sumie około 300 ml)
  •  100 ml likieru Baileys (może też być kawowy lub czekoladowy)

 

Dodatkowo:

 

  •  1,5 paczki okrągłych biszkoptów
  •  gorzkie kakao  

 

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Mocno schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Serek i masło ubijamy mikserem na gladką masę.W czasie ubijania wlewamy powoli kremówkę, wsypujemy mleko w proszku i wszystko razem łączymy. Masa powinna być kremowa i delikatna. Jeśli chcecie, to można ją dosłodzić cukrem, lecz dla mnie była ona idealna.

Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy. Ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószamy je kakao. Biszkopty przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta ponczyjemy, smarujemy pozostałą masą i układamy na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

 

 

 

 

 


niedziela, 17 listopada 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz podobne

Komentarze
izaa_a
2013/11/17 23:06:18
pięknie wygląda
-
Gość: magma, *.80-202-102.nextgentel.com
2013/11/17 23:27:29
wygląda obłędnie, bardzo lubię takie ciasta:) świetne zdjęcia:)
-
2013/11/18 10:06:54
Gosiu pięknie wygląda Twoja wersja :)
Pozdrawiam :)
-
majanaboxing
2013/11/18 22:29:38
Genialnie piękny jest! :)
-
patrycjanowakowska
2013/11/20 12:17:04
Wygląda bardzo pysznie :) Moja mama ma w poniedziałek urodziny, więc zrobię, mam nadzieję, że będzie jej smakowało :)
Pozdrawiam
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/29 22:36:41
Uwodzi wzrok i zmysły języka-
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/30 11:19:09
Proszę pomyśleć -co wybiorę ? ciasto widziane na zdjęciu - czy żywe -ciasto leżące na talerzyku - które robi większe wrażenie-? które bardziej kusi-które bardziej czyni zamęt w głowie?Mimo że to ze zdjęcia też robi wrażenie cudu-

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.