Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Latte Macchiato

 Ciasto wyszło kremowe -pyszne! nie za słodkie..choć po jednym kawałku ma się dość:) Przepis, który umieściłam jest z moimi zmianami, ale polecam wam kliknąć w link poniżej i skorzystać z przepisu na krem Kasi, bo czuję, że też jest pyszny. 

 

 

Źródło: Gotuję bo lubię     

Przepis cytuję za Kasią z małymi zmianami: 

Składniki na formę 24x28 cm (ja robiłam w tortownicy 24cm)

Biszkopt:

 

  •  4 duże jajka (XL)
  •  1 szczypta soli
  •  2/3 szklanki cukru
  •  2/3 szklanki mąki
  •  1,5 łyżki kakao
  •  2 łyżki oleju
  •  2 łyżki wody
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia     

 

Krem: Krem wychodzi gęsty i kremowy, jeśli chcecie, aby był nieco bardziej zwięzły, to wystarczy ogrniaczyć ilość kremówki, choć mi taki bardzo odpowiada.

 

  •  100 g bardzo miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku (nie granulowanego!)
  •  450 g waniliowego serka typu:philadelphia" 
  • 3/4 szkl. śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
  •  

Poncz:

 

  •  5 kaw espresso (w sumie około 300 ml)
  •  100 ml likieru Baileys (może też być kawowy lub czekoladowy)

 

Dodatkowo:

 

  •  1,5 paczki okrągłych biszkoptów
  •  gorzkie kakao  

 

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Mocno schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Serek i masło ubijamy mikserem na gladką masę.W czasie ubijania wlewamy powoli kremówkę, wsypujemy mleko w proszku i wszystko razem łączymy. Masa powinna być kremowa i delikatna. Jeśli chcecie, to można ją dosłodzić cukrem, lecz dla mnie była ona idealna.

Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy. Ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószamy je kakao. Biszkopty przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z pozostałej połowy).

Wierzch ciasta ponczyjemy, smarujemy pozostałą masą i układamy na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

 

 

 

 

 


niedziela, 17 listopada 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Komentarze
2013/11/17 23:06:18
pięknie wygląda
-
2013/11/17 23:27:29
wygląda obłędnie, bardzo lubię takie ciasta:) świetne zdjęcia:)
-
2013/11/18 10:06:54
Gosiu pięknie wygląda Twoja wersja :)
Pozdrawiam :)
-
2013/11/18 22:29:38
Genialnie piękny jest! :)
-
2013/11/20 12:17:04
Wygląda bardzo pysznie :) Moja mama ma w poniedziałek urodziny, więc zrobię, mam nadzieję, że będzie jej smakowało :)
Pozdrawiam
-
Gość: Andrzej, adpj152.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/29 22:36:41
Uwodzi wzrok i zmysły języka-
-
Gość: Andrzej, dms106.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/30 11:19:09
Proszę pomyśleć -co wybiorę ? ciasto widziane na zdjęciu - czy żywe -ciasto leżące na talerzyku - które robi większe wrażenie-? które bardziej kusi-które bardziej czyni zamęt w głowie?Mimo że to ze zdjęcia też robi wrażenie cudu-

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.