Blog > Komentarze do wpisu

Czosnkowe mini bagietki

Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne!  Zjedzone oczywiście w jeden wieczór, a dzisiaj była już powtórka:) Wiem, że wymagają nieco więcej pracy, bo trzeba zrobić zaczyn, ale są, za to dużo bardziej chrupiące i smaczniejsze. 

Gorąco polecam!

 

Źródło: Przepis z małymi zmianami z tej strony --KLIK

Składniki

Zaczyn:

  • 180g mąki pszennej (około szklanki)
  • 10g mąki żytniej (łyżka)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży(4g lub 8g świeżych)
  • 3/4 szklanki (200g) letniej wody

Składniki na zaczyn połączyć razem i odstawić na godzinę. Ciasto po godzinie powinno być podrośnięte i bąbelkowate.


Ciasto właściwe:

  • 360g( 2 i 3/4) szklanki mąki pszennej 
  • 10g (1 i 1/4 łyżeczki) soli
  • łyżka mąki żytniej
  • 180g wody(3/4szklanki)
  • plus cały zaczyn

Zaczyn przelać do miski, wlać wodę, wsypać sól, mąkę żytnią i połowę mąki pszennej. Zacząć wyrabiać, a w miarę potrzeby dodawać resztę mąki. 


Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.( Na tym etapie możecie także ciasto przełożyć do lodówki na całą noc. Oczywiście, należy je przykryć, aby nie wyschło.)

W między czasie przygotować masło czosnkowe:

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 6 łyżek masła
  • 3 ząbki czosnku 
  • ewentualnie sól, jeśli masło nie jest słone.

Czosnek przepuścić przez praskę, połączyć z masłem, solą i pietruszką. Wstawić do lodówki.


Ciasto podzielić na 6 lub więcej części. Z każdej uformować małą podłużoną bułeczkę. 

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.


Przed pieczeniem naciąc wzdłuż i włożyć w nacięcie po kawałku masła czosnkowego.

Piec 205*C przez około 15 minut ( lub na złoty kolor- w zależności od wielkości)

Smacznego!

 

czwartek, 28 listopada 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/28 06:14:21
Mniaami, ale pycha!
-
Gość: Agnieszka, *.dynamic.chello.pl
2013/11/28 10:04:27
Bardzo apetycznie wyglądają :)
-
ervisha
2013/11/28 17:30:10
Super bagietki :)
-
majanaboxing
2013/11/28 22:15:56
Są piękne! Pachnące i smaczne :)
-
Gość: prywatkowo, *.dynamic.chello.pl
2016/05/19 19:23:20
no i masz
-
Gość: xxkarolinaxx, *.dynamic.mm.pl
2017/04/07 21:56:06
Skoro w przepisie nie ma mleka, to w słodkich drożdżówkach też można zamiast mleka, dodać samą wodę ? :)
-
Gość: Basia, *.play-internet.pl
2017/07/30 10:41:41
uwielbiam pieczywo czosnkowe!! Mogłabym je jeść na okrągło.
-
Gość: Pogoda, 185.216.32.*
2018/07/14 12:31:03
Sat24, Sat 24
Pogoda, Prognoza pogody
US National Forecast
Weather Forecast
Wetter, Wettervorhersage, Wetterbericht
Meteo, Previsioni Meteo Italia
Météo France
United Kingdom Weather
Clima de Espana
Väder
Australia Weather
Canada Weather
Vr
Vejr
Clima


Clima
Wetter
Weer
New Zealand Weather
Ireland Weather

Test prędkości internetu
Speedtest, Speed Test
DSL Geschwindigkeit testen
Test di velocit Internet
Test de velocidad
Test de vitesse Internet

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.