Blog > Komentarze do wpisu

Czosnkowe mini bagietki

Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne!  Zjedzone oczywiście w jeden wieczór, a dzisiaj była już powtórka:) Wiem, że wymagają nieco więcej pracy, bo trzeba zrobić zaczyn, ale są, za to dużo bardziej chrupiące i smaczniejsze. 

Gorąco polecam!

 

Źródło: Przepis z małymi zmianami z tej strony --KLIK

Składniki

Zaczyn:

  • 180g mąki pszennej (około szklanki)
  • 10g mąki żytniej (łyżka)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży(4g lub 8g świeżych)
  • 3/4 szklanki (200g) letniej wody

Składniki na zaczyn połączyć razem i odstawić na godzinę. Ciasto po godzinie powinno być podrośnięte i bąbelkowate.


Ciasto właściwe:

  • 360g( 2 i 3/4) szklanki mąki pszennej 
  • 10g (1 i 1/4 łyżeczki) soli
  • łyżka mąki żytniej
  • 180g wody(3/4szklanki)
  • plus cały zaczyn

Zaczyn przelać do miski, wlać wodę, wsypać sól, mąkę żytnią i połowę mąki pszennej. Zacząć wyrabiać, a w miarę potrzeby dodawać resztę mąki. 


Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.( Na tym etapie możecie także ciasto przełożyć do lodówki na całą noc. Oczywiście, należy je przykryć, aby nie wyschło.)

W między czasie przygotować masło czosnkowe:

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 6 łyżek masła
  • 3 ząbki czosnku 
  • ewentualnie sól, jeśli masło nie jest słone.

Czosnek przepuścić przez praskę, połączyć z masłem, solą i pietruszką. Wstawić do lodówki.


Ciasto podzielić na 6 lub więcej części. Z każdej uformować małą podłużoną bułeczkę. 

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.


Przed pieczeniem naciąc wzdłuż i włożyć w nacięcie po kawałku masła czosnkowego.

Piec 205*C przez około 15 minut ( lub na złoty kolor- w zależności od wielkości)

Smacznego!

 

czwartek, 28 listopada 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/28 06:14:21
Mniaami, ale pycha!
-
Gość: Agnieszka, *.dynamic.chello.pl
2013/11/28 10:04:27
Bardzo apetycznie wyglądają :)
-
ervisha
2013/11/28 17:30:10
Super bagietki :)
-
majanaboxing
2013/11/28 22:15:56
Są piękne! Pachnące i smaczne :)
-
Gość: prywatkowo, *.dynamic.chello.pl
2016/05/19 19:23:20
no i masz
-
Gość: xxkarolinaxx, *.dynamic.mm.pl
2017/04/07 21:56:06
Skoro w przepisie nie ma mleka, to w słodkich drożdżówkach też można zamiast mleka, dodać samą wodę ? :)

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.