Blog > Komentarze do wpisu

Rolada biszkoptowa z kremem i galaretką

Taka rolada chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Miała być zwykła  z kremem budyniowym i galaretką. Rano zabrałam się do pracy i już jest! Taka jak chciałam - pyszna, nie za słodka i cudowanie wygląda...choć obawiałam się, że przy krojeniu może się rozpadać, ale wyszła piękna:)

Jedna uwaga! Pamiętajcie, aby do pieczenia rolady używać jak największej blachy, a najlepiej takiej, której używa się do ciasteczek. 33x22 jest za mała!. Biszkopt wyjdzie gruby, a przez co ciasto straci na wyglądzie, bo nie będziecie w stanie rolady odpowiednio zwinąć.

Składniki:

 

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • 100g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • + plus łyżka cukru pudru do zwinięcia rolady

Nadzienie:

  • 1 galaretka np. brzoskwiniowa
  • 350ml mleka
  • 1 budyń bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
  • 160g masła
  • 5 łyżek cukru

Biszkopt:

Blachę (najlepiej taką do ciasteczek) wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, pod sam koniec wsypać cukrem, wlać żółtka - ciągle ubijajac.

Na sam koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i bardzo delikatnie za pomocą łopatki połączyć z ubitymi jajkami.

Masę przelać do formy, wyrównać i piec na złoty kolor w 180*C przez około 12 -13 minut ( w zależności od wielkości blachy)

Upieczony biszkopt wyjąć, ściągnąć papier.

Czystą ściereczkę posypać odrobiną cukru pudru, położyć biszkopt i wraz ze ściereczką zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia.

Masa:

Galeretkę przygotować wedle przepisu na opakowaniu, ale używajać jedynie 400ml wody.


Wlać do podłużnego wąskiego naczynia (ja użyłam formy keksowej), tak, abyśmy byli w stanie pokroić ją w pasy, gdy wystygnie. Wstawić do lodówki.

Budyń ugotować także wedle przepisu na opakowaniu używajać tylko 350ml mleka.

Ostudzić.

Masło ogrzać do temp. pokojowej i utrzeć z cukrem, powoli dodając zimny budyń. Bardzo ważne jest aby budyń nie był ciepły, bo masło nam się rozpuścić. Oba składniki muszą mieć taką samą temp.( pokojową). Tak samo jest z masłem- nie może być za zimne, bo będą grudki. Zaraz po dodaniu pierwszej łyżki budyniu do masła zauważycie jak się zachowuje i wtedy zadecydujcie co zrobić. 

  1. Biszkopt rozwniąć, posmarować masą budyniową.
  2. Galaretkę pokroić w paski, ułożyć w szerokich odstępach i zwinąć w miarę ściśle roladę.
  3. Ciasto owniąć w folią i wstawić do lodówki do stężenia.



Smacznego!


niedziela, 10 listopada 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2013/11/10 21:13:33
Gosiu,piękna rolada. Musze kiedyś jakąś zrobić w końcu :)
-
Gość: ladylaura, 90.170.94.*
2013/11/10 21:36:22
Bardzo apetyczna rolada,pozdrawiam.
-
Gość: Lisia Kawiarenka, *.free.aero2.net.pl
2013/11/10 21:44:05
Przepiękna, przypomniała mi o tym, jak dawno nie robiłam żadnej rolady! :)
-
Gość: , *.lesko.tke.pl
2013/11/10 22:04:32
pysznie pokazane :)
-
gosiaa99
2013/11/10 22:11:47
Dziekuje slicznie:)
-
codojedzenia
2013/11/11 08:36:05
Jak Ladnie wygląda!
-
Gość: Marta, *.cdma.centertel.pl
2013/11/12 16:31:01
Bardzo ładna rolada! : )
Piękne zdjęcia.
-
izaa_a
2013/11/17 23:07:47
pamiętam podobną z dziecięcych lat jak była w cukierniach; uwielbiałam ją
-
Gość: julsą, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/02/21 10:00:09
Jaka blaszka ? ;)
-
gosiaa99
2014/02/25 13:48:11
Najlepiej jak najwiekszej. Ja uzywam takiej do ciasteczek ona ma okolo 40x30 cm. Na mniejszej tez wyjdzie, ale bedzie troche grubszy i bedzie ci ciezko go zwinac.
-
Gość: Pati, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/06/19 19:32:26
Rewelacyjny przepis, zawsze wychodzi idealna i pyszna :)
-
gosiaa99
2015/06/22 22:15:11
Super bardzo sie ciesze!

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.