Blog > Komentarze do wpisu

Rolada z jabłkami (łatwa i bardzo dobra!)

Miałam kilka jabłek zdecydowanie za mało na szarlotkę, ale  wystarczająco na roladę:) Gdzieś kiedyś widziałam przepis na biszkopt pieczony wraz z jabłkami, a potem tylko zwinięty. Pomysł mi się spodobał i pomyślałam, że  biszkopty do rolady zawsze mi wychodzą idealne, więc nie może sie nie udać:) Powiem wam, że ciasto jest PYSZNE....tak wiem zawsze mówię, że pyszne..,ale to jest jedno z lepszych!

Polecam!

Przepis własny wzorowałam się na tym przepisie--KLIK

Składniki:

  • 6 jajek (lub 5 większych)
  • 100g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 4-5 małych jabłek 
  • 2 łyżki cukru (może być waniliowy)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cynamonu
  •  łyżka oleju
  • + cukier puder do posypania

Zaczynamy od przygotowania jabłek:

Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę.

Blachę największą jaką mamy(ja używam tej do ciastek o wymiarach 30x40) wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy łyżką oleju. Na spód równomiernie rozkładamy pokrojone w kostkę jabłka. Owoce skrapiamy sokiem cytrynowym i posypujemy cukrem i cynamonem.


Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę.


Pod sam koniec ubijania dodamy powoli cukier i żółtka.


Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie za pomocą łopatki łączymy wszystko razem.

Starajmy się, aby masa była jak najbardziej puszysta i delikatna.


Gotową masę rozkładamy równomiernie na jabłkach, a wierzch wyrównujemy.


Pieczemy w 180*C przez około 23 minuty na rumiany kolor.


Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wierzch przykrywamy czystą ściereczką, nakładamy deseczkę i wywracamy do "góry nogami" tak, aby jabłka znajdowały się na górze:)

Ściągamy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto w rulon. Przy zwijaniu wspomogamy się ściereczką. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostudzenia.


Pamietajmy, żeby obsypać spód cukrem pudrem, bo biszkopt się może przykleić do deseczki, na której będzie leżał.

 




poniedziałek, 25 listopada 2013, gosiaa99

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/25 05:48:38
Wygląda bardzo smacznie! Dobry pomysł na kilka jabłek. ;)
-
milk_chocolate84
2013/11/25 10:26:17
świetny pomysł :)
-
Gość: Ze smakiem, *.webspeed.at
2013/11/25 15:47:01
Wygląda pysznie. Twoje zdjęcia są przepiękne :)
-
Gość: Brenia, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/11/25 17:57:00
Wygląda pyszne!
-
majanaboxing
2013/11/25 22:20:51
Gosiu, roladka prezentuje się wspaniale! Oj wiele bym dała,żeby teraz taki kawałek pyszny zjeść :)
-
gosiaa99
2013/11/27 12:21:04
Dziekuje:) Milo mi, ze zdjecia i przepis wam sie podobaja:)
Pozdrawiam
-
Gość: Andrzej, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/29 22:17:03
Urokliwy -a raczej urzekający dla języka i dla oczu wprost raj nie z tej ziemi -Kto ulega wizji wzroku ten -marzy-we śnie -traci zmysły -Cudowne wrażenia-
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2014/10/25 10:08:54
Super przepis polecam bo jest pyszna i baaardzo efektowna idealna dla dzieci:-) pozdrawiam i dziekuje za przepis.
-
2015/01/15 00:22:13
Kocham jabłka w praktycznie każdej postaci. Pomysł na roladę wyśmienity.

Pozdrawiam

W wolnej chwili zapraszam do mnie slodkieokruszki.blox.pl
Dopiero "raczkuję" w blogowym świecie. Chętnie przyjmę każde opinie, uwagi itp.
-
Gość: prywatkowo, *.dynamic.chello.pl
2016/05/19 19:23:44
ładnie

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.