poniedziałek, 10 lutego 2014

Dzisiejsze babeczki zawierają całe jagody, jak i zarówno sos jagodowy, który tworzy na wierzchu śliczny marmurek:) Przepis pochodzi z mojej nowej książki  Cook's Illustrated Baking Book- uwielbiam ich miesięcznik, także wiedziałam, że mogę liczyć na dobre przepisy w tej książce, które  mnie nie zawiodą. 

Są idealnie słodkie, z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Bardzo dobrze się przechowują, a przygotowanie  jest banalnie proste.

Polecam i życzę miłego tygodnia.

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki świeżych borówek lub jagód
  • 1 szklanka cukru + 1 łyżeczka
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • +sok z cytryny i cukier puder na lukier

Piekarnik nastawić na 215 *C.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i posypać odrobiną bułki tartej lub ewentualnie mąki.

Jagody umyć i osuszyć. Szklankę owoców wsypać do małego rondelka, dodać łyżeczkę cukru i na małym ogniu podgrzewać, aż owoce się rozpadną ( ja pomogłam sobie tłuczkiem do ziemniaków) Całośc gotujemy przez około 15 minut, aż masa nieco zgęstnieje.

Następnie odstawiamy na bok do ostudzenia.

Ciasto na muffinki:

Mąkę, sól i proszek wymieszać razem.

Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym.

Dodać masło, olej i maślankę, a na samym końcu wsypać mąkę. Całość połączyć razem, ale starajmy się nie mieszać ciasta za długo. 

Do ciasta dodać resztę jagód (szklanka), wymieszać.

Ciastem napełniać tak do 3/4 wysokości papilotek.

Na środku każdej ułożyć po łyżeczce sosu jogodowego i za pomocą patyczka zrobić kilka esów-floresów).

Piec 15- 17 minut (lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostawić w formie przez jeszcze 5 minut.

Ostudzone muffiny koniecznie lukrujemy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru:
  • sok z cytryny lub limonki

Do cukru dodać tylko soku, aby otrzymać gęsty lukier. Generalnie wystarczy łyżeczka może dwie:)

 

niedziela, 08 grudnia 2013

Na niedzielne śniadanie polecam właśnie taką pyszną chałkę z cynamonem:) Chyba nie muszę specjalnie was do niej zachęcać!?

Pozdrawiam:)

Przepis ze strony :http://smittenkitchen.com/

Składniki na dwie duże chałki:

  • 1 i 1/2 opakowania suych drożdży (11g suchych lub 22g świeżych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 dużych jajek
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 12g soli
  • 8 do 8 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka rodzynek (opcjonalnie)
  • +jajko na glazurę

Suche drożdże i łyżkę cukru rozpuścić w około pół szklanki wody. Odstawić na 10 minut,

Nastęnie wlać olej, dodać jajka, resztę wody i cukru, wsypać sól, cynamon, rodzynki i około połowy przewidzianej mąki. Wszystko wymieszać i powoli w miarę potrzeby dodawać resztę mąki, cały czas zagniatając.

Mąkę dodajemy do czasu, aż ciasto przestanie nam się kleić do rąk. Powinno być elastyczne i miękkie.

Wyrobione przekładamy do czystej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 i 1/2 godziny.

Po upływie czasu ciasto przekładamy na blat dzielimy na dwie części i z każdej formujemy chałkę lub możemy przełożyć do wysmarowanych i oprószonych bułką tartą podłużnych foremek.

Następnie chałki przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

Przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.

Pieczemy w 185*C przez około 30 -40 minut ( w zależności of formy) do złotego koloru.

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 60g masła
  • 50g cukru
  • łyżeczeka cynamonu

Składniki na kruszonkę utrzeć razem.

 

czwartek, 28 listopada 2013

Co powiecie na babeczki bez tłuszczu? Bo nie doszukacie się tutaj ani masła ani oleju!:) Ale za to  duża ilość kremówki...która idealanie zastąpiła masło w przepisie. Babeczki wychodzą bardzo puszyste, wilgotne...akasamitne. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania.

Pozdrawiam!

 

Źródło - książka -  Rose Levy Beranbaum - Heavenly Cakes

Składniki (około 16 mini babeczek)

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki ( schłodzonej)
  • 3 duże jajka
  • olejek migdałowy lub inny
  • szklanka drobnego cukru

Mąkę, proszek i sól połączyć razem.

Kremówkę ubić na sztywno.


Zniżyć obroty miksera i dalej ubijając dodawać kolejno: jajka, ekstrakt i cukier. Masa powinna przypominać majonez.


Następnie wsypać mąkę i za pomocą szpatułki wszystko razem połączyć. 



Formę dod babeczek dobrze nasmarować tłuszczem. Nakładać ciasta tak do 3/4 wysokości foremek.


Piec w 180*C przez 14 minut lub do czasu, aż będą rumiane.

Babeczki nie wyjmować gorących z formy, ale należy, im pozwolić żeby, się wystudziły.

Posypać cukrem pudrem i podawać.

Smacznego!


Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne!  Zjedzone oczywiście w jeden wieczór, a dzisiaj była już powtórka:) Wiem, że wymagają nieco więcej pracy, bo trzeba zrobić zaczyn, ale są, za to dużo bardziej chrupiące i smaczniejsze. 

Gorąco polecam!

 

Źródło: Przepis z małymi zmianami z tej strony --KLIK

Składniki

Zaczyn:

  • 180g mąki pszennej (około szklanki)
  • 10g mąki żytniej (łyżka)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży(4g lub 8g świeżych)
  • 3/4 szklanki (200g) letniej wody

Składniki na zaczyn połączyć razem i odstawić na godzinę. Ciasto po godzinie powinno być podrośnięte i bąbelkowate.


Ciasto właściwe:

  • 360g( 2 i 3/4) szklanki mąki pszennej 
  • 10g (1 i 1/4 łyżeczki) soli
  • łyżka mąki żytniej
  • 180g wody(3/4szklanki)
  • plus cały zaczyn

Zaczyn przelać do miski, wlać wodę, wsypać sól, mąkę żytnią i połowę mąki pszennej. Zacząć wyrabiać, a w miarę potrzeby dodawać resztę mąki. 


Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.( Na tym etapie możecie także ciasto przełożyć do lodówki na całą noc. Oczywiście, należy je przykryć, aby nie wyschło.)

W między czasie przygotować masło czosnkowe:

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 6 łyżek masła
  • 3 ząbki czosnku 
  • ewentualnie sól, jeśli masło nie jest słone.

Czosnek przepuścić przez praskę, połączyć z masłem, solą i pietruszką. Wstawić do lodówki.


Ciasto podzielić na 6 lub więcej części. Z każdej uformować małą podłużoną bułeczkę. 

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.


Przed pieczeniem naciąc wzdłuż i włożyć w nacięcie po kawałku masła czosnkowego.

Piec 205*C przez około 15 minut ( lub na złoty kolor- w zależności od wielkości)

Smacznego!

 

poniedziałek, 25 listopada 2013

Miałam kilka jabłek zdecydowanie za mało na szarlotkę, ale  wystarczająco na roladę:) Gdzieś kiedyś widziałam przepis na biszkopt pieczony wraz z jabłkami, a potem tylko zwinięty. Pomysł mi się spodobał i pomyślałam, że  biszkopty do rolady zawsze mi wychodzą idealne, więc nie może sie nie udać:) Powiem wam, że ciasto jest PYSZNE....tak wiem zawsze mówię, że pyszne..,ale to jest jedno z lepszych!

Polecam!

Przepis własny wzorowałam się na tym przepisie--KLIK

Składniki:

  • 6 jajek (lub 5 większych)
  • 100g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 4-5 małych jabłek 
  • 2 łyżki cukru (może być waniliowy)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cynamonu
  •  łyżka oleju
  • + cukier puder do posypania

Zaczynamy od przygotowania jabłek:

Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę.

Blachę największą jaką mamy(ja używam tej do ciastek o wymiarach 30x40) wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy łyżką oleju. Na spód równomiernie rozkładamy pokrojone w kostkę jabłka. Owoce skrapiamy sokiem cytrynowym i posypujemy cukrem i cynamonem.


Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę.


Pod sam koniec ubijania dodamy powoli cukier i żółtka.


Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie za pomocą łopatki łączymy wszystko razem.

Starajmy się, aby masa była jak najbardziej puszysta i delikatna.


Gotową masę rozkładamy równomiernie na jabłkach, a wierzch wyrównujemy.


Pieczemy w 180*C przez około 23 minuty na rumiany kolor.


Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wierzch przykrywamy czystą ściereczką, nakładamy deseczkę i wywracamy do "góry nogami" tak, aby jabłka znajdowały się na górze:)

Ściągamy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto w rulon. Przy zwijaniu wspomogamy się ściereczką. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostudzenia.


Pamietajmy, żeby obsypać spód cukrem pudrem, bo biszkopt się może przykleić do deseczki, na której będzie leżał.

 




 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 98

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.