niedziela, 02 grudnia 2012

Wiem, że jestem ostatni wpis był aż miesiąc temu..nie planowałam robić tak dużych przerw...ale niestety mam sporo obowiązków i pracy. Teraz postaram się na ten okres przed świętami dodawać wpisy w miarę regularnie:) A dzisiaj przygotowałam kruchutkie pyszne pierniczki i do tego bez jajek:) Są bardzo dobre i wychodzą idealne równe, więc jeśli lubicie ozdabianie lukrem, to ten przepis będzie jak znalzł:)

Pozdrawiam serdecznie!

Przepis z magazynu: "Food Network" Dec/2012

Składniki  (około 30 ciasteczek)

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 230g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki melasy
  • 1/3 szklanki drobnego cukru

Masło, cukier i melasę utrzeć razem na puszystą masę. Dodać cynamon, sól i przprawę do piernika.

Na sam koniec wsypać mąkę i całość zagnieść razem.

Wstawić do lodówki na minimum 30 minut ( najlepiej na całą noc)

Ciasto rozwałkować na grubość około 3 -4 mm i wykrawać ulubione wzory.

Ułożyć na balszce wyłożonej papierem do pieczenia  i piec przez około 10 minut( w zależności od wielkości) aż pierniczki będą lekko zarumienione. 

Ostudzone dekorować lukrem zrobionym ze szklanki cukru pudru i 1 -2 łyżek wody.

Smacznego!


23:13, gosiaa99
Link Komentarze (13) »
niedziela, 11 listopada 2012

Ostatnio kupiłam wspaniałą książkę i "Flour" i pierwsze, co to z wielką chęcia upiekłam brioszkę. Ciasto z ogromną ilością jajek i masła, czyli tak lubię:) Z przepisu wychodzi ogromna ilość ciasta i błagam was nie róbcie z połowy przepisu, bo będzie żałować:) Ja z połowy ciasta zrobiłam te właśnie brioszki z czekoladą, a z drugiej połowy upiekłam zwykłą "briszokę" w prostokątnej formie. Autorka wspomniała, że ciasto można zamrozić, więc nie ma sensu robić mniejszej ilości.

Ah a te dzisiejsze bułeczki są wspaniałe! Na pewno będą wam bardzo smakować. 

Pozdrawiam

 

Źródło: Przepis na ciasto z książki: "Flour"Joanne Chang

Nadzienie:

  • 200g gorzkiej starej czekolady
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru)
  • 10 łyżek cukru
  • 3 i 3/4 szklanki mleka

Budynie ugotować wedle przygotowania na opakowaniu, ale używając tylko 3 i 3/4 szklanki mleka i dodając 10 łyżek cukru.

Budyń ostudzić.

Składniki na brioszkę:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej(340g)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (315g)
  • 1/3 szklanki cukru (82g)
  • 6 jajek
  • 310g miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody (120g)
  • 3 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży(lub 28g świeżych)**
  • + 1 jajko na glazurę

Obie mąki, sól, drożdże wymieszać razem.

Wlać wodę, wbić jajka i całość połączyć. Ciasto będzie nieco suche!

W między czasie masło pokroić na mniejsze kawałki i powoli dodawać do ciasta.

Wyrabić, aż masło dokładnie połączy się z ciastem. Powinno być lśniące i gładkie.

Ja wyrabiałam dość długo, około 15 -20 minut, ale na prawdę jest warto poświęcić nieco więcej czasu.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykyrć folią i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin lub na całą noc.

Następnego dnia ciasto wyjąć podzielić na dwie części.

Każdą rozwałkować na prostokąt  np 20x 50cm nie muscie się trzymać dokładnie podanego rozmiaru, ale mieć tylko na uwadze, że ciasto powinno być grubości około 4mm.

Na wierzch rozsmarować zimny budyń, posypać czekoladą i złożyć na pół (patrz zdjęcie powyżej)

Następnie za pomocą noża podzielić na około 10 kawałków o szerokości 4 cm ( w sumie uzyskamy 20 drożdżówek (10 x 4cm)

Bułki deliaktnie przenieść na wyłożoną papierem blachę i pozostawić do podrośnięcia, aż ciasto zrobi się miękkie i napuszone (około 1 i 1/2 godziny, jeśli macie bardzo ciepło w mieszkaniu to nawet tylko godzina wystarczy)

Przed pieczeniem wierzch smarujemy jajkiem.

Pieczemy w 176*C przez około 20 -24 minuty.

Smacznego!

22:34, gosiaa99
Link Komentarze (9) »
środa, 07 listopada 2012

Smaczny biały chleb z foremki, który bez wątpienia powinnien wyjść każdemu. Chleb taki piękę często, a  czosnek bardzo lubię dodawać, więc z lenistwa! kupiłam suszony ;) Wiem, wiem, że lepszy świeży, ale zrobiłam się wygodna :) Chlebek jest pyszny i łatwy do zrobienia, nawet nie musicie go specjanie wyrabiać, wystarczy zagnieść składniki razem i już!

Pozdrawiam

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić np. pełnoziarnistą)
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku ( lub 6 ząbków świeżego)
  • 1 i 1/2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1i 1/2 łyżki oliwy

Ja piekę czasami nawet kilka razu chleb w tygodniu i czosnek dodaję praktycznie zawsze, więc generalnie dodaję suszony czosnek, ale święży też oczywiście będzie dobry(jak nie lepszy!).

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Wodę, cukier i drożdży połączyć razem.

Dodać mąkę chlebową, sól, rozmaryn, czosnek i oliwę.

Zacząć wyrabiać, powoli dodając resztę mąki.

Ciasto powinno być lekko lepkie ( ale nie rzadkie!)

Następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasto formujemy bochenek ( nie przejmujcie się zbytnio wyglądem, bo i tak ciasto będzie wyrastać w keksówce)

I przekładamy do przygotowanej wcześniej formy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.( bochenek powinien porządnie się napuszyć)

Wyrośnięty przekładamy do rozgrzanego piekarnika ( 190*C) i pieczemy przez około 35 -42 minut, aż będzie rumiany.

Studzimy najlpiej na kratce.

Smacznego!

22:43, gosiaa99
Link Komentarze (8) »
wtorek, 06 listopada 2012

Babka na piątkę z plusem ;-) Bardzo puszysta, biszkoptowa, lekka i smaczna:) U mnie utrzymała się ledwo do drugiego dnia i smakowała tak samo jak dzień wcześniej. Wiem, że może was nieco zniechęcić ilość jajek, ale babka wychodzi dość spora i zdecydowanie warta składników, bo u nas wszystkim bardzo smakowała, a poza tym wizualnie prezentuję się świetnie. Nawet mam już zamówienie na kolejną od znajomej;-)

Piecznie i dzielcie się opiniami:)

Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia!

]

 

Źródło: Przepis zmodyfikowany XXXXX

Składniki:

  • 8 jajek 
  • 150g cukru pudru
  • 150g zwykłego cukru
  • 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • łyżka ciemnego kakao
  • olejek np. rumowy
  • 230g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.

Masło utrzeć ze zwykłym cukrem, olejkiem i żółtka na gładką masę.

Do utartego masła dodać około 1/3 białek i za pomocą łopatki połączyć razem.

Następnie dodać resztę białek i wymieszać.

Na sam koniec wlać mleko, wsypać mąkę i proszek do pieczenia.

Masa powinna być puszysta o ładnym jasno - żółtym kolorze.

Ciasto podzielić na dwie części.

Do jednej dodać kakao i rozpuszczoną czekoladę- wymieszać.

Do formy z kominkiem ( formę należy natłuścić i oprószyć mąką)wkładać na przemiennie białą i ciemną masę.

Piec w 165*C przez około 55 minut ( lub do suchego patyczka)

Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez około 10 minut, a potem wyjąć na paterę, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


poniedziałek, 29 października 2012

Nigdy nie piekłam babki parzonej, więc nie bardzo wiedziałam czego się spodziewać. Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery" z której często korzystam. Babka wychodzi nie duża..ale w sumie jest tylko niecałe dwie szklanki mąki. W smaku mocno waniliowa i maślana - zdecydowanie czuć budyń. Nie jest sucha, ale nie jest też bardzo wilgotna..tak po środku. Po pierwszym kawałku powiedziałam sobie, że jest taka sobie, bo chyba spodziewałam się czegoś więcej, niż zwykłej babki..sama nie wiem. Ale po chwili zjadłam drugi i nawet rzeci kawałek!!..Rozeszłą się bardzo szybko. Myśle, że niektórym z was by bardzo posmakowała, więc postanowiłam zamieść przepis pomimo moich mieszanych uczuć. A ocenę pozostawiam oczywiście wam;-)

Pozdrawiam

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 200g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowujemy formę z kominkiem : Smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Wsypujemy mąkę, budyń, proszek i wlewamy olejek.

Masło rozpuszczamy i w czasie ubijanie wlewamy gorące do masy.

Ciasto natychmiast przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w 175*C przez około 45 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy babkę na 10 minut w formie przed wyjęciem.

Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.


Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.