sobota, 08 czerwca 2013

A co powiecie na połączenie znanej wszystkim sałatki caprese i pizzy? Pomysł na tak podaną pizzę znalazłam na reklamie serka mozzarella. Przepis  jest na tyle ciekawy, że zapiekamy tylko sam spód z pesto, a wszystkie dodatki są podane na świeżo. Bardzo mi to smakowało i na pewno skorzystam z przepisu jeszcze nie raz.

Składniki:

Ciasto cytuję za Asią-klik/

przepis ze strony www.kwestiasmaku.com:

  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2  łyżeczki cukru
  •  600 g mąki pszennej tortowej

 

  1. Zrobić rozczyn z drożdży: do dobrze ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać. Rozczyn przykryć złożoną ściereczką i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą, zostawić na 5 minut (drożdże zaczną się pienić).
  2. Na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone drożdże mieszając łyżką. Dodać oliwę, wymieszać wszystko łyżką.
  3. Gdy składniki z grubsza połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i energicznie zacząć je zagniatać. Dodać sól i wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Można wyrobić ciasto w mikserze za pomocą odpowiedniej końcówki (haka do ciasta drożdżowego).
  4. Uformować kulę z ciasta, wysmarować ją oliwą i włożyć do większej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę

Na wierzch: 

  •  pęczek świeżej bazylii
  • świeża mozzarella w kulkach około -200g-250g
  • małe pomidorki koktajlowe - około 300g -350g
  • pół szklanki gotowego pesto
  • oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku
  1. Bazylię umyć i osuszyć. Pomidorki i mozzarellę przekroić na pół.
  2. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą rozwałkowujemy na cieniutkie okrągłe placki.
  3. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy okrągłe placki, a wierzch smarujemy cienko pesto.
  4. Pieczemy w 220*C przez około 10 -13 minut lub do momentu, aż się zarumienią.
  5. Po upieczeniu na wierzchy każdej układamy mozzarellę, pomidorki, świeżą bazylię -całość skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!


czwartek, 06 czerwca 2013

Świetny przepis na wykorzystanie białek:) Tym razem białek wcale nie ubijamy...przyznam, że byłam bardzo ciekawa jakie mi to ciasto wyjdzie. Muszę wam powiedzieć, że wyszło niesamowicie wilgotne i miękkie. Do ciasta sugeruje dodać albo pasty waniliowej albo np. olejku migdałowego, żeby miało bardziej wyraznisty smak. Do tego keksu (czy też babki?;-) możecie użyć ulubionych owoców jak np. jagody maliny, wiśnie lub tak jak w moim wypadku truskawki, brzoskwinie i ananas. Polecam


Przepis cytuję za Ulą / lekko zmodyfikowany: Z blogu "Słodka pasja"

 

Składniki na 2 formy 10cm x 20cm:

Ciasto ucierane:

  • 5 białek
  • 180 ml mleka 3.2%
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 315 g mąki pszennej tortowej
  • 5 g soli
  • 170 g masła
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

oraz:

  • 300 g owoców umytych,osuszonych i pokrojonych w małą kostkę
  • cukier puder do oprószenia 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formy na keks wysmarować masłem, wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Białka umieścić w misce, dolać mleko oraz pastę z wanilii, roztrzepać rózgą do momentu zmieszania się składników. W misie miksera umieścić przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miękkie masło, cukier, sól i wlać pół szklanki roztrzepanych z mlekiem białek. Używając końcówki mieszającej ucierać ciasto do całkowitego połączenia się składników, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dolać stopniowo, w trzech turach pozostałe białko mieszać do momentu, gdy ciasto będzie lekkie i puszyste.

Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, przelać do przygotowanych form, wyrównać. Na wierzch ułożyć owoce. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Ja piekłam w jednej większej formie keksowej przez około godzinę i 10 minut.


niedziela, 02 czerwca 2013

Zdecydowanie mój faworyt na te upalne dni...Ciasto jest idealnie słodkie, bardzo mięciutkie i pyszne. Przełożone galaretką ( u mnie malinowa), świeżymi truskawkami i kremem budyniowym. Wszystkim bardzo smakowało:) 

Przepis powstał ba bazie tego ----klik

Składniki:

Biszkopt: ( blacha 22x33cm)

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki ciepłej  wody



Masa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 160 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii

Galaretka:

  • 2 czerwone galaretki
  • 45dag truskawek

Na wierzch:

  • 5 -6 herbatników maślanych
  • 60g serka typu "philadelphia"
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
  1. Serek, cukier i śmietankę utrzeć razem.
  2. Ciasteczka pokruszyć w malakserze.
  3. Galaretki przegotować wedle przepisu na opakowaniu, ale użyć tylko 500ml wody na dwie. Przygotowane wstawić do lodówki. 
  4. Truskawki obrać, umyć i pokroić w średnią kostkę.
  5. Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, wystudzić i utrzeć z miękkim masłem, dodać cukier i cukier waniliowy
  6. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypać stopniowo cukier i dodać po jednym żółtku, następnie dolać olej wymieszany z ciepłą wodą, krótko ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ubitych jajek. Piekarnik nagrzać do 180°C, wstawić biszkopt i piec 25 minut, wystudzić.
  7. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
  8. Na spód blachy ułożyć biszkopt, ułożyć truskawki i zalać równomiernie tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około godzinę lub do czasu, aż galaretką się zetnie.
  9. Następnie na wierzch ułożyć delikatnie masę budyniową, przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  10. Na sam wierzch smarujemy masę serkową i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.


środa, 29 maja 2013

Z przepisu już korzystam ponad pół roku i nigdy jakoś nie udało mi się zrobić zdjęcia. Pulpeciki są bardzo pyszne...z fetą, ziołami i tym sosem jogurtowo -czosnkowym. Ja przygotowuje je do obiadu, ale możecie je podać na kanapki lub zrobić mniejsze i podać jako przekąskę:) 

 

Przepis zmodyfikowany z ksiązki: Good Housekeeping"

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego( u mnie wieprzowo - wołowe pół na pół)
  • 115g pokruszonego sera feta
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki szczypiorku
  • 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 cebula
  • 1 buła + mleko do namoczenia
  • sól I pieprz do smaku
  • 2 -3 łyżki oleju

Cebulę obrać, drobno posiekać I podsmażyć na oleju.

Bułkę namoczyć ( tak na 10 minut) w mleku, odcisnąć I wrzucić do dużej miski. Dodać mięso, fetę, natkę, szczypiorek, czosnek, cebulę, doprawić solą I pierzem. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie I ewentualnie jeszcze doprawić.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rękach uformować małe kuleczki I ułożyć na blaszce. Piec w pierniku w 180*C przez około 25 lub do czasu, aż kuleczki się upieką:)

Sos jogurtowy:

  • szklanka jogurtu naturalnego jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • sól I pierz do smaku

Składniki na sos mieszamy razem I podajemy z pulpecikami.

Smacznego!


niedziela, 26 maja 2013

Jak ja lubię drożdżówki:)) Jaka by nie była twarda, miękka z nadzieniem czy bez:) Ale ta dzisiejsza, to wyszła bombowa! Zrobiłam ją z maślanką, a żeby za sucha nie wyszła. Do tego nadzienie ze zmielonymi wiórkami kokosowymi i orzechami - całość bardzo dobra i już wiem, że będzie wam smakować:)

Przepis własny ;-)

Składniki:

  • 3 do 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki ( pokojowa temp.)
  • 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 170g orzechów włoskich
  • 130g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 -5 łyżki mleka
  •  1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Drożdże wsypać do letniej maślanki ( może być lekko ciepła, ale nie zimna!), wymieszać i dodać resztę składników ( na początek 3 szklanki mąki). Zacząć wyrabiać i jeśli będzie ciasto bardzo rzadkie, to możemy ewentualnie dodać 1/3 szklanki mąki więcej. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut. Ciasto delikatnie się klei, więc ja to robię w  misce. 

Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę i 25 minut. 

W między czasie przygotowujemy nadzienie:

Orzechy i wiórki kokosowe zmielić w maszynce . Ja użyłam do tego celu młynka do kawy. Dodać mód cynamon i cukier.  Wlać około 3 łyżek mleka lub tyle, aby powstała gęsta pasta. 

Po upływie czasu ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm i posmarować roztopionym masłem. Następnie na wierzchu rozprowadzić w miarę równo masę orzechowo - kokosową. 

Ciasto zwinąć w rulon, a następnie za pomocą ostrego noża przekroić wzdłuż i zapleść razem. Wersja obrazkowa -jak w tym przypadku -------------klik-----------

Tortownicę (24cm lub większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto umieść w środku( ułożyć naokoło tortownicy, aby strucla była okrągła), przykryć i odstawić na 40 minut.

Piec w 180*C przez około 45 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować cytrynowym lukrem.

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Do lukru dodawać powoli po łyżeczce soku  cytrynowego, aż do uzyskania idealnej konsystencji.



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 98

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.