niedziela, 19 maja 2013

Bardzo smaczny orzechowy przekładaniec, który z pewnością wam bardzo zasmakuje. Bardzo lubię powracać do tych ciast z naszą tradycyjną budyniową masą...którą mogę wyjadać łyżeczkami!:) Chyba nie muszę was specjalnie do takiego ciasta zachęcać? 

Gorąco polecam i uciekam ukroić sobię kawałek:)

Na podstawie przepisu: Z blogu" Moje pyszności"

Składniki: na blachę 38x23cm

Blat kakaowy:

  • 6 dużych jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
  • 7 łyżek cukru

blat orzechowy:

  • 6 białek
  • 300 g orzechów włoskich startych (około 200g orzechów zmieliłam, a resztę starłam na tarce o grubych oczkach))
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel esencji migdałowej (można pominąć) 

krem:


  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanka (100g) cukru
  • 1 (16g) cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka (10g) mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki (55g) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka
  • 250g masła

polewa:

  • gotowa puszka masy "krówkowej"
  • 100g posiekanych orzechów + łyżeczka cukru

Do nasączenia blatów kakaowych:

  • 1/4 szklanki mocnej herbaty + 2 łyżki alkoholu

Blat kakaowy:

Białka ubić na sztywną pianę. 

Wlać żółtka i wymieszać.

Na sam koniec wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć za pomocą łopatki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać.

Piec w 175*C przez około 20 -25 minut lub do suchego patyczka.

Blat orzechowy:

Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać do połączenia składników.

Na sam koniec wmieszać delikatnie orzechy i obie mąki.

Wlać na blachę (wyłożoną papierem) i piec przez około 30 minut w 180*C, aż się lekko zarumieni.

Masa:

Żółtka, cukry, 1/3 szklanki mleka oraz obie mąki wymieszać dokładnie razem.

Resztę mleka zagotować.

Gotujące się mleko wlać do masy żółtkowej (cały czas mieszając). A następnie z powrotem przelać całość do garnka, postawić na średnim ogniu i gotować do czasu, aż powstanie budyń.

Masę odstawiamy, aby dobrze się schłodziła.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i w czasie ucierania dodajemy powoli po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem najlepiej wstawić do lodówki, a w między czasie :

  1. Przekroić placek kakaowy na na dwa równe blaty.
  2. Jeden blat ułożyć w formie i skropić lekko herbatą wymieszaną z alkoholem (ciasto należy jednie skropić, więc sugeruje użyć jedynie 3 -5 łyżek herbaty)
  3. Na to wyłożyć połowę kremu maślanego.
  4. Przykryć orzechowym blatem i na wierzch wyłożyć resztę masy.
  5. Nałożyć drugi blat kakaowy, a na wierzch rozsmarować masę krówkową.
  6. Orzechy podsmażyć na patelni z łyżeczką cukru ( uwaga szybko się przypalają) i posypać po wierzchu ciasta. 

 

Smacznego!


16:22, gosiaa99
Link Komentarze (23) »
sobota, 18 maja 2013

Zabierałam się za te bułeczki już od jakiego czasu. W końcu udało mi się je zrobić i wyszły   przepyszne! Mięciutkie z bitą śmietaną i cukrem pudrem. Palce lizać:) Jedna wada - niestety najlepsze są pierwszego dnia i koniecznie nadziewać tuż przed podaniem!. Ja nadziałam szprycą, ale najczęściej widziałam takie bułeczki naj-zwyczajniej przekrojone na pół i wypełnione śmietanką i dżemem.

Polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru(można dać odrobinę więcej)
  • 2 jajka
  • 125g roztopionego i przestudzonego masła

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na 5 -8 minut.

Następnie wbić jajka, wlać ostudzone masło, resztę cukru, sól i około 2 szklanek mąki.

Zacząć wyrabiać powoli dosypując resztę mąki.

Przykryć i odstawić na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu ciasto podzielić na 14 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę  i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 30 minut> Bułeczki powinny ładnie podrosnąć. 

Piekarnik nastawić na 180*C.

Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 17 -22 minut, aż się ładnie zarumienią.

Ostudzić.

Nadzienie:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier, wlać ekstrakt i wymieszać.

Ostudzone bułeczki nadziewać albo szprycą albo najprościej jest je przekroić na pół i przełożyć sporą warstwą śmietankowego kremu. Dodatkowo możecie także posmarować np. dżem, powidłem czy dobrą konfiturą.


niedziela, 12 maja 2013

Mocno kruche ciasteczka, które przełożyłam gotową masą kajmakową. Bardzo proste do zrobienia i niesamowicie pyszne! Szkoda, że wychodzi tylko 20.... Ciasteczka wychodzą bardzo kruche, więc sugeruje po upieczeniu nie ściągać ich z blachy do czasu, aż całkowicie wystygną.  A tak poza tym to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Źródło: Magazyn: "Donna Hay"-grudzień 2012

Składniki na około 20 ciasteczek:

  • 150g miękkiego masła
  • 55g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masy kajmakowej ( użyłam dulce de leche)

Masło, cukier i wanilię utrzeć na gładką masę. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość zagnieść razem.

Następnie rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 -5 mm.

Wstawić do ochłodzenia do lodówki.

Wyjąć po 30 minutach i za pomocą np. kieliszka wyciąć około 40 małych kółeczek.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180*C przez około 10 -12 minut.

Upieczone ciasteczka wystudzić i przełożyć masą kajmakową( tak mniej więcej około 1 łyżeczka masy na każde ciasteczko).

Smacznego!


poniedziałek, 06 maja 2013

Przepis nieco zmodyfikowałam tak, aby blaty kakaowe były bardziej wilgotne i puszyste. Powiem szczerze, że trafiłam w dziesiątką, bo jest idealne. Kremowe, nie za słodkie i ładnie się prezentuję. Jak na tort, to jest bardzo prosty do przygotowania...masa wręcz nie może się nie udać:) Ja użyłam tortownicy 22cm, ale polecam wam 20cm, bo ciężko było mi przekroić każdy blat na 3 części..stąd tylko 5 blatów!:)

Przepis zmodyfikowany z magazynu "Donna Hay" grudziń 2012

Składniki na formę 20cm:

  • 75g  dobrej jakości kakao
  • 180ml gorącej wody
  • 180ml maślanki
  • 270g miękkiego masła
  • 400g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 450g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka "z czubkiem" proszku do pieczenia

Do przełożenia:

  • 270g miękkiego masła
  • 1,5kg cream cheese - kremowego serku typu "philadelphia (można część zastąpić np. mascarpone)
  • 450g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Piekarnik nastawić na 180*C

Przygotować najlepiej dwie równej wielkości tortownice ( 20cm). Spód wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję lekko masłem.

Ciasto:

Kakao rozpuścić w gorącej wodzie, dodać maślankę i wymieszać.

Mikserem utrzeć masło, cukier i ekstrakt na gładką masę. W czasie ucierania powoli dodawać po jednym jajku.

Po dodaniu jajek, powoli wlać kakao, a na sam koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie równe części i przelać do przygotowanych tortownic.

Wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Ja nie miałam dwóch identycznych tortownic, więc każdy placek piekłam osobno przez około 40 minut.

Kiedy biszkopt będzie się studzić przygotowujemy nadzienie:

Bierzemy połowę masła i połowę serka. Ucieramy razem na gładką masę. W czasie ucierania powoli dodajemy na przemiennie : cukier, resztę masła i resztę cukru. Miksujemy razem do uzyskania gładkie, kremowej masy.

Każdy biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Ciasto powinno być miękkie i puszyste, więc musicie to robić ostrożnie i delikatnie.

Na każdy blat rozsmarowujemy część masy. Wierzch i boki także dekorujemy kremem.

Wstawiamy do lodówki.


00:25, gosiaa99
Link Komentarze (7) »
sobota, 04 maja 2013

Całkiem smaczna strucla drożdżowa. Właściwie myślałam, że będzie bardzo słodka i pomimo, iż posypłam ją cukrem z wierzchu, to wcale nie wydaje się być słodka. Taka w sam raz. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i mięciutkie, a nadzienie mogłoby być ciut rzadsze - jak dla mnie;)

Smacznego!

Źródło: Magazyn "Food Network" maj 2013

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże żółtko
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

4 łyżki roztopionego i przestudzonego masła

Mleko, łyżeczkę cukru i drożdże połączyć razem. Odstawić na 10 minut.

Następnie wsypać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto powinno " odchodzić" od ręki. Jeśli potrzeba, to możecie dodać odrobinę więcej mleka lub mąki.

Następnie wyrobione miękkie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 szklanki kakao
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 duże żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować razem ( np. za pomocą blendera) na gładką masę.

Po upływie czasu ciasto wyciągamy na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt (wymiary:25x45cm)

Na wierzch ciasta rozprowadzamy równomiernie masę, ale pozostawiajać około 1 cm od brzegów. 


Następnie ciasto zwijamy w rulon i za pomocą ostrego noża przekrawamy wzdłuż i zaplatamy ciasto wokół siebie ( patrz zdjęcie poniżej)


Końce zaplatamy pod spód.


Chlebek układamy na blaszce wyłożonej papierem i przykrywamy.

Trzymamy do czasu, aż nieco podrośnie około 35 minut.

Pieczemy w 175*C przez około 30 -35 minut.

 Składniki na posypkę:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki roztopionego masła

Jeszcze ciepłe chlebek smarujemy z wierzchu masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 98

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.