piątek, 12 kwietnia 2013

Chrupiące pierożki po chińsku..oczywiście przepis zmodyfikowałam na swoje smaki..więc nie wiem już czy takie chińskie:) Ale są pyszne!! W orygnialnym przepisie powinno się je smażyć, a raczej gotować na patelni...Ja niestety miałam z tym kłopot, więc je postanowiłam usmażyć...i wyszły mega chrupiące! 

Ciasto won - ton kupiłam w pobliskim markecie za około  $3 i o ile dobrze pamiętam to tych kwadracików jest tam około 40 ( jeszcze potem sprawdzę dla pewności). Oczywiście jak zawsze podkreślam, że farsz możecie dowolnie modyfikować na swoje potrzeby.

Smacznego i miłego weekendu!

 

Przepis pochodzi z książki " Good Housekeeping"
 

Składniki:

  • około 450g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • około 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki "cornstarch" -skrobi kukurydzianej - można pominąć
  • łyżka octu ryżowego
  • sól, pieprz do smaku
  • (dodałam też odrobinę "ziarenek smaku"
  • 2 szklanki drobno posiekanej białej kapusty
  • Dodatkowo : około 36 gotowych kwadracików ciasta won - ton +1 białko do zlepiania i olej do smażenia

Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego ( najlepiej takiego z przyprawami)
  • ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru

Składniki na sos połączyć razem. Odstawić na bok

  1. Na patelnie wlewamy około szklanki  wody,kiedy się zagotuje dodajemy kapustę i gotujemy przez około 2 minuty. Jeśli potrzeba to wlewamy nieco więcej wody. Następnie odcedzamy i szybko przelewamy zimną wodą ( należy uważać, żeby jej nie rozgotować)- Chodzi o to, aby kapusta tylko nieco zmiękła)
  2. Następnie porządnie wyciskamy nadmiar wody. Najlepiej użyć do tego ściereczki.
  3. Do dużej miski dodajemy : mięso, sos sojowy, czosnek, imbir,  szczypiorek, skrobię, ocet, kapustę i doprawić solą i pierzem. Wszystko wymieszać.
  4. Na każdy kawałek ciasta won ton nałożyć pełną łyżeczkę farszu.
  5. Boki posmarować białkiem i skleić je mocno dociskając.
  6. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor ( na średnim ogniu, aby mieć pewność, że środek nie pozostanie surowy)
  7. Pierożki odsączyć na papierowym ręczniku.
  8. Podawać z sosem, posypane szczypiorkiem.

Smacznego


niedziela, 07 kwietnia 2013

Bardzo pyszne, kruchutkie ciasteczka kokosowe przełożone konfiturą. Prawda, że wychodzą prześliczne ? A są bajecznie proste i szybkie do zrobienia. Z pewnością będą smakować wszystkim domownikom. ;-)

Lekko zmodyfikowany przepis z magazynu " Donna Hay" - grudzień 2012

Składniki:

  • 125g miękkiego masła
  • 225g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • (1/2 szklanki) wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • i około pół słoiczka konfitury truskawkowej
  • cukier puder do posypania

Wiórki mielimy na "mąkę". ja do ego celu użyłam młynka do kawy. Jeśli nie macie możliwości zmielenia wiórek, to jak najbardziej możecie użyć nie mielonych.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, owiniąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Następnie rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, żeby było łatwiej. Rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać foremką serduszka i układać dość ciasno na blaszce wyłożonej papierem. W połowie ciasteczek zrobić dziurkę ( ja użyłam rurkę metalową, ale jestem pewna, że coś w domu znajdziecie co się nada;-) 

(Autorka nie podała temp. pieczenia, więc piekłam w 180*C)

Ciasteczka pieczemy przez około 8 - 10 minut, aż boki się bardzo delikatnie zarumienią.

Studzimy i smarujemy każde "pełne serduszką odrobiną konfitury i przykrywamy "dziurawym serduszkiem. 

Układamy na tacy i posypujemy obficie cukrem pudrem.

Z przepisu mi wyszło około 20 ciasteczek, natomiast autorka mówi, że ma wyjść tylko 12.

piątek, 29 marca 2013

Cudowny wiosenny sernik! Jest bardziej kremowy, niż te tradycyjne serniki, ale zdecydowanie musi mieć taką konsystencję, aby się dobrze komponował z piankowym musem truskawkowym. Nie byłam pewna czy będzie mi smakował, ale smakuje bosko!Bardzo delikatny, kremowy słodki:)

Gorąco polecam!

Przepis ze strony " Kwestia smaku" cytuję za autorką: z drobnymi zmianami



Składniki: (forma 25cm)

Spód:



  • 190 g ciasteczek (maślanych, waniliowych)
  •  50 g masła


Masa serowa:

  •  500 g twarogu sernikowego
  •  500 g mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  1 i 1/2 szklanki cukru
  •  1 budyń śmietankowy 40 g (proszek)
  •  5 jajek

  • oraz na wierzch: 200 g śmietany kwaśnej i gęstej 12%



Mus truskawkowy:

  •  450 g mrożonych truskawek
  •  2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  •  3 łyżki cukru pudru
  •  2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
  •  10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)


oraz do bitej śmietany: 500 ml śmietany 36% (do ubijania), zimnej i 5 łyżek cukru pudru

Dekoracja:

  •  bezy



Przygotowanie:

Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Dno tortownicy o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).


Spód: Ciasteczka pokruszyć w misce (roztłuc na drobne okruszki tłuczkiem) i wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyrównać powierzchnię i dokładnie i mocno uklepać.

Masa serowa:

Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, ekstrakt cukier i budyń. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.


Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale nie należy się tym przejmować, na pewno równo opadnie do właściwej wysokości).


Sernik wysunąć z piekarnika i pokryć go warstwą śmietany 12%. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut.


Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony, można wówczas wyłożyć na nim mus truskawkowy.

Mus truskawkowy:

Truskawki rozmrozić: wsypać zamrożone truskawki do garnka, przykryć i podgrzewać na większym ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem. Odstawić z ognia i pod przykryciem całkowicie rozmrozić.


Wylać na sitko do nowego garnka i przetrzeć owoce przez sito za pomocą tłuczka lub łyżki. To co pozostanie na sicie (około 2 łyżek) - wyrzucić. Powstały przetarty płyn zachować.


Dodać do niego sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy. Całkowicie ostudzić.


Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i namoczyć przez 10 minut, następnie chwilę podgrzać (np. w małym rondelku) i ciągle mieszając rozpuścić ją bardzo dokładnie (nie mogą pozostać grudki). Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszać a następnie wlać do reszty musu, wymieszać i odstawić. Ostudzić jeśli mus się ocieplił.


Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę (np. w metalowej misce schłodzonej w zamrażarce), w połowie ubijania zacząć dodawać stopniowo cukier puder. Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodać do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera.


Powstały krem wyłożyć na wierzch sernika i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Sernik musi się schładzać przez noc w lodówce, nawet jeśli krem zastygnie wcześniej. Rano (lub po zastygnięciu musu) obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki do czasu podania. Udekorować bezami


niedziela, 24 marca 2013

Smaczna babka mocno mocno kakaowa! Nie wychodzi za ciężka, ale nie jest też bardzo puszysta....tak po środku, co mi jak najbardziej odpowiada:) Dzięki temu, ze zawiera jogurt, to jest nieco bardziej wilgotna i pozostanie dłużej świeża. Koniecznie musicie ją oblać dobrą polewą czekoladową, która świetnie uzupełni całość. Ja niestety nie miałam akurat, więc udekorowałam resztką białej czekolady:)

 

Źródło: Allrecipes

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki dobrej jakości kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu ( użyłam naturalnego firmy danone)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Formę z kominkiem natłuszczamy dobrze masłem i oprószamy np. bułką tartą.

Mąkę, kakao, proszek i cynamon mieszamy razem.

Miękkiego masło ucieramy z cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kolejno : po jednym jajku i na przemiennie mąkę (połączoną z kakao) i jogurt.

Starajmy się nie ucierać za długo!

(Ciasto będzie gęste)

Łyżką przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy około 45 minut w 180*C

Po upieczeniu ostudzamy i oblewamy polewą czekoladową.


niedziela, 17 marca 2013

Doskonała babka drożdżowa:) Nie przesadzam!:) Puszysta, pachnąca, idealna, jak dla mnie nie za słodka. Z rodzynkami i cytrynowym lukrem, którego niestety kiepsko widać na zdjęciach, bo zrobiłam rzadki. Robię zawsze bardzo wodnisty- z dużą ilością soku cytrynowego, gdyż chce, żeby babka nieco nim nasiąkła. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe bez mojego miksera (KA), bo chciałam wam pokazać, że pyszną babkę możemy zrobić bez żadnego ugniatania, zagniatania, miksera i w sumie bez większego wysiłku. Ciasto nie wyrabiałam, tylko zagniotłam ręką kilka razy w misce. Z pewnością i wam się uda!

Polecam gorąco!

Przepis własny;-)

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( może być chlebowa)
  • 80g roztopionego i lekko przestudzonego dobrego masła
  • 3 żółtka 
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • szklanka rodzynek
  • 7 łyżek cukru 
  • cukier waniliowy ( opcjonalnie)
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży (około 25g świeżych)
  • dodatkowo: olejek np. rumowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie)

Do mleka wsypać drożdże ( lub pokruszyć świeże) wsypać cukier, zamieszać i odstawić na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły.


Następnie do dużej miski przesiać mąkę, cukier waniliowy rodzynki wbić jajka, wlać żółtka, ekstrakt lub olejek, roztopione masło i na koniec mleko z drożdżami.


Za pomocą drewnianej łyżki całość wymieszać. Ciasto będzie się lepić! W misce lekko zagnieść ciasto kilka razy, możecie lekko podsypać mąką dla ułatwienia.

 

Następnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę i 20 minut.


Formę z kominkiem dobrze nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą.


Wyrośnięte ciasto za pomocą dużej łyżki przełożyć do formy.


Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 40 minut 

Piec w 175 *C przez około 35 minut ( mi wystarczyło 30 minut)


Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i nie wyjmować  z formy dopóki nie wystygnie.

Ostudzone wyjąć na paterę i oblać cytrynowym lukrem.( lukier robię raczej rzadki tak, aby wsiąknął  w babkę, dzięki czemu zachowuje nieco dłużej świeżość i oczywiście ma przyjemny cytrynowy smak.

lukier cytrynowy:

3/4 szklanki cukru pudru

około łyżki soku z cytryny

Składniki mieszamy i ewnutalnie dodajemy więcej cukru lub soku tak, abyśmy otrzymali idealną konsystencję

 

19:42, gosiaa99
Link Komentarze (42) »

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.