niedziela, 24 lutego 2013

Dzisiaj brownie, które zapewne posmakują dzieciom, bo są z mleczną czekoladą zamiast gorzkiej:) Ja osobiście preferuje z gorzką, ale te wyszły całkiem smaczne. Przepis bardzo prosty, ale musicie uważać, aby ich nie piec za długo, bo one mają być ciężkie i wilgotne!

Polecam

 

 

 

 

Przepis ze strony http://stylishcuisine.com

Składniki:

  • 110g masła
  • 250g pokrojonej w kostkę mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • szczypta soli

Masło roztopić w garnuszku o grubym dnie. Kiedy masło będzie płynne, to wsypać pokrojoną czekoladę i mieszać do czasu, aż się rozpuści. 

Ściągnąć z ognia, wsypą cukier i wlać ekstrakt.

Następnie wbijać po powoli po jednym jajku, a na sam koniec wsypać mąkę, kakao i sól. Ja wszystko ucierałam ręcznie - tutaj nie potrzebujemy miksera.

Ciasto wylewamy do kwadratowej formy ( u mnie o boku 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 175*C przez około 20 minut. Starajmy się nie piec za długo, bo będzie bardziej suche. 

* Jeśli nie przepadacie za bardzo ciężkimi, to możecie dodać 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia*


Tagi: czekolada
17:46, gosiaa99
Link Komentarze (6) »

Koniecznie jeden z tych przepisów, które trzeba chociaż raz wypróbować;-) Gofry tak jak mówi przepis faktycznie wyszły chrupiące, nieco cięższe od wszystkich innych jakie do tej pory piekłam, ale wcale nie gorsze. Kiedy przygotowywałam ciasto, to wydawało mi się bardzo gęste... nie byłam pewna czy nie jest za gęste...kiedy wlewałam do gofrownicy..w sumie nie da się wlać bo konsystencją przypomina bardzo gęstą śmietanę. A więc nałożyłam takie dwie duże pełne łyżki i zamknęłam gofrownicę. Jak widać niektóre z gofrów nie mają rożków;-) bo się nie równo ciasto rozprawadziło, ale są na prawdę smaczne. Ja zjadłam dwa z syropem klonowym i odrobiną masła...i zdecydowanie jednym można się nawet najeść:) Zachęcam do pieczenia i dzielenia się swoimi opiniami;-) 

 

Przepis pochodzi ze strony :King Arthur Flour

Składniki na około 8 sztuk:

  • 1 i 3/4 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej (cornmeal)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Maślankę, jajka, ekstrakt i masło połączyć razem.

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, sól, cukier, proszek i sodę.

Suche składniki połączyć z mokrymi i odstawić na 10 minut (aby mąką kukurdziana nieco zmiękła)

Ciasto będzie gęste! Jeśli będzie wam sie wydawało, ze jest zdecydowanie za gęste to można dodać kilka łyzek maslanki lub mleka wiecej.

Gofrownicę należy dobrze rozgrzać! Mniej więcej na jeden gofr przypada około 1/3 szklanki ciasta.

Pieczemy na złoty kolor ( ja piękę dość długo, aż porządnie się zarumienią:)

Podajemy z czym tylko mamy ochotę - u nas z syropem klonowym i odrobiną masła.

Smacznego!


wtorek, 19 lutego 2013

Bardzo lubię białe chleby z nie za dużym dodatkiem mąki żytniej. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "bread bible"..aż nie mogę uwierzyć, że wcześniej go nie upiekłam:) Chlebek na drożdżach, więc nie jest specjalnie trudny do wykonania. Ciasto łatwo mi się wyrabiało i formowało. Chleb wyrastał w koszyczku, a potem wrzuciłam do na gorący kamień. Wy możecie go upiec w foremce lub na blaszce...a nawet uformować bułeczki.

p.s Przepis powinnien zawierać tylko szczyptę soli ( chleb toskański w końcu;p), ale ja nie przepdam za chlebem z małą ilością soli, więc dodałam łyżeczkę i jak dla mnie jeszcze ciut za mało:)

Składniki:

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( najlepiej chlebowej)
  • 1/2 szklanki mąki żytniej ( użyłam tej najciemniejszej - pumpernikiel)
  • szczypta soli (dałam łyżeczkę)
  • szczypta cukru

Do dużej miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże i mieszamy.

Następnie dodajemy szklankę mąki pszennej i całą mąkę żytnią. Dokładnie łączymy, przykyrywamy i odstawiamy na godzinę. 

Po upływie czasu dodajemy sól, cukier i wsypujemy po szklance mąki pszennej. Mąkę zawsze dodajemy powoli, gdyż w zależności od rodzaju mąki będzie potrzebować nieco mniej lub więcej niż mówi przepis. Mąkę dodajemy do czasu, aż utworzy się z ciasta kula. Powinno być miękkie i odchodzić od brzegów miski. Ja dosypałam tylko dwie szklanki.

Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, a następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Następnie z ciasta formujemy okrągły bądź podłużny bochenek (możemy także umieścić w formie keksowej lub w koszyczku do wyrastania). Chlebek umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Przed pieczeniem chleb nacinamy kilka razy ostrym nożem.

Pieczemy w 220*C przez około 55 minut ( u mnie 45 zupełnie wystarczyło)

05:04, gosiaa99 , Chleby
Link Komentarze (10) »
niedziela, 17 lutego 2013

Wczoraj kupiłam nową foremkę do "mini babek", więc oczywiście dzisiaj z rana zabrałam się do pieczenia;-) Pierwsza próba jak najbardziej udana, bo wyglądają przesłodko! aż szkoda jeść:) Babeczki bardzo smaczne, miękkie i puszyste. Do środka możecie dorzucić orzechów, rodzynek itp. Ja tym razem zrobiłam zwykłe waniliowe, ale za to z czekoladą.

Jeśli nie posiadacie takiej foremki, to równie dobrze możecie użyć zwykłej dużej formy kominkowej ( wtedy powinno ciasto  się piec około 45 minut) lub formy muffinkowej.

Pozdrawiam

Oto forma która użyłam do przygotowania babeczek : LINK

Przepis częściowo zaczerpnięty z magazynu: Cooking Light/ grudzień 2011

Składniki: na około 20 babeczek

  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 12 łyżek (170g) miękkiego masła
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka maślanki

Polewa

  •  4 łyżki masła ( bez soli!)
  •  1/2 szklanki śmietanki kremówki
  •  140g czekolady ( użyłam gorzką i mleczną)

Ciasto:

Formę na babeczki natłuszczamy masłem i obsypujemy np. bułką tartą.

Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać razem. Odstawić na bok

Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i ekstraktem na gładką masę.

Na niewielkich obrotach wbijać do masła po jednym jajku. 

Kiedy wszystko się połączy, to najlepiej ręcznie mieszając dodawać  na przemian mąkę z maślanką. Ciasto konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę.

Ciastem wypełniamy foremki( tak do 3/4 wysokości).

Pieczemy około 15- 18 minut w 180*C (w zależności od wielkości foremek-)

Polewa:

Czekoladę kroimy nożem na małe kawałki

Masło roztapiamy w garnuszku z grubym dnem, wlewamy śmietankę, wsypujemy czekoladę i mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. 

Ostudzone babeczki oblewamy polewą( Ja namaczałam;-)

Smacznego!


poniedziałek, 11 lutego 2013

Dzisiaj chciałam wam pokazać przepis na bardzo smaczne chlebki arabskie. Powinnam je była posypać specyficzną mieszanką ziół za'atar, ale nie mogłam ich nigdzie znaleźć, więc najprościej posypałam tym czy lubię ja:) Ciasto dobrze jest umieść na noc w lodówce, bo zdecydowanie poprawia to smak. A jako, że ciasto wyrasta tylko raz, więc wystarczy wyciągnąć z lodówki, uformować i prosto do gorącego pieca;-) W sumie w 15 minut mamy mega pyszny dodatek do obiadu, sałatki itp. Gorąco polecam

Miłego tygodnia!

 

Przepis z książki : Simply Great Breads

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( będzie potrzebować nieco więcej do smarowania chlebków)
  • 1 i 1/2 łyżki ziół, autor poleca "za'atar" ja użyłam mieszanki: Oregano, bazylia, tymianek i szałwia.

Piekarnik nastawiamy na 200*C.( jeśli będziemy piec chlebki w ten sam dzień )

Drożdże rozpuścić w wodzie, wsypać sól, wlać oliwę i przesiać mąkę. Całość wyrobić do czasu, aż wszystko się połączy. Jeśli potrzeba to dodać nieco więcej mąki, aż z ciasta uformuje się kula :)

Nakryć, aby nie wyschło i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto w nocy podwoi objętość) Dla niecierpliwych - po prostu zostawić w temp. pokojowej do podwojenia objętości. 

Ciasto podzielić na 6 części ( można zrobić dwa duże) Ręcznie lub wałkiem rozwałkowujemy okrągłe placki. 

Układamy na papierze do pieczenia.

W piekarnika wkładamy samą blachę, którą nagrzewamy tak przez około 15 minut.

Przed pieczeniem każdy placek skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami. Palcami robimy wgłębienia ( wgłębienia robimy po to, aby oliwa i zioła miały się gdzie gromadzić, a poza tym chlebki równo wyrastają -można też ponakłuwać widelcem:)

Na gorącą blachę chlebki zsuwamy wraz z papierem chlebkiem. Jeśli posiadacie kamień to gorąco was zachęcam do wykorzystania jego zamiast blachy.

Pieczemy około 7 minut ( nie za długo, bo będą suche!)

Chlebki smakują najlepiej pierwszego dnia. Ja jeśli mam je dłużej niż jeden dzień, to posypuje chlebki serem, układam szynkę lub cokolwiek znajdę w lodówce:) i podpiekam w piekarniku. Możecie też zrobić takie ala; pizze' z sosem pomidorowym. 

Chlebki można też zamrozić ( do jednego miesiąca) 

Odmrażanie: Wyciągamy z zamrażarki i pozostawiamy na blacie przez 30 minut, a potem podpiekamy przez 5 minut w 180*C w piekarniku.

 

 

 


Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.