poniedziałek, 22 lutego 2010

Kolejny przepis na znane amerykańskie danie, czyli najzwyzczajaniejszy makaron z serem. Tym razem zrobiłam wersje bardziej kremową, tylko z kilkoma łyżkami bułki tartej. A najbardziej lubię to że przygotowuje się je bardzo szybko, a poza tym chyba każdemu posmakuje..bo czego tutaj nie lubić? :)

 

Źródło/ przepis zmodyfikowany:www.tasteofhome.com

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu np. świderki
  • 8 łyżek masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki sera parmezan
  • 1 łyżeczka musztardy "dijon"
  • 2 szklanki sera ( ja użyłam cheddar i mozarella)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki bułki tartej


 

 

Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu.W garnuszku rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać. Gotować około 2 minuty, aż powstać gładki gęsty krem. ( jeśli nie przepadacie za gęstym kremem, można dodać więcej mleka) Odstawić z ognia, wlać śmietanę, dodać musztardę, 2 szklanki sera, sól i pieprz. Wymieszać. Naczynie żaroodporne lub blaszkę natłuścić masłem, posypać bułką tartą, a następnie rozłożyć makaron. Na wierzch ułożyć sos, wyrównać i posypać parmezanem. Piec przez około 25 minut w 180 *C.

Smacznego!

 

piątek, 19 lutego 2010

Zakręcone bułeczki na śniadanie:) Bardzo przyjemnie się je robi, a jeszcze przyjemniej zjada. Wyszły puszyste, miękkie z cieniutką smaczną skórką - to zasługa białka. Bardzo nam smakowały.. zaraz po upieczeniu znikła połowa...  :)

 

Składniki na 8  bułeczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/3 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżka mleka
  • 6 łyżeczek masła
  • 5 łyżek siemienia lnianego ( mielonego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • na glazurę jedno białko

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy siemię, drożdze, sól i cukier. Wszystko mieszamy, wrzucamy masło, jajko, mleko i stopniowo wlewamy wodę. Całość wyrabiamy przez około 10 minut, aż stanie się jednolite, elastyczne i lekko lepkie. Wyrobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.

Następnie dzielimy na osiem części, każdą rolujemy w wałeczek ( około 15 cm), lekko spłaszczamy i zwijamy w ślimaczek.( jeśli będziecie dużo podsypywać mąką, porponuje wałeczek posmarować wodą, żeby ślimaczek lepiej się trzymał)

Układamy na natłuszczonej i obsypanej mąką blaszce do kolejnego wyrośnięcia, na 30 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 185*C przez 23 minuty. Studzić na kratce.

Smacznego!


 

czwartek, 18 lutego 2010


Więc jak pewnie zauważyliście dużo się pozmieniało na tym blogu. Większa cześć jest skończona, pozostało mi skończyć spis treśći ..co jeszcze może potrwać dłuższą chwilę ;/ i" wasze sugestie" poza tym kilka drobnych szczegółów.

Mam zamiar także zmienić tło pod napisem "Moje Ekspresje Kulinarne." ale to wszystko jeszcze może potrawać.

A więc wstępnie prace, te które uważałam za najważniejsze są skończone :)

Dodam tylko że wprowadziłam na bog nowy przycisk do wydruku przepisu

Zielony przycisk Print ( czyli Drukuj) pod każdym przepisem. Po jego naciśnięciu wyskoczy okienko z całym przepisem. Wystarczy kliknąć lewym przyciskiem myszy w wybraną część przepisu aby ją usnuąć. Nalepiej pozbyć się zdjęć i wstępu, a następniem w lewym górnym rogu jest przycisk "Print". Bardzo chciałam aby był on po polsku, ale jeszcze nie znalazłam nic lepszego niż to. Naprawdę myśle że, ta opcja jest najlepsza gdyż, sami wybieracie czego nie potrzebujecie w przepisie, a co chcecie zachować. Mam nadzieje że przycisk będzie użyteczny:)

Pozdrawiam Gosia

21:47, gosiaa99
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 lutego 2010

Te racuchy chodziły za mną od paru dni. Nareszcie  dzisiaj udało mi się je zrobić. Są bardzo puszyste, nie za słodkie i pięknie pachniały rumem. Na drugi raz proponuje dodać  łyżkę cukru lub cukier waniliowy, aby je troszeczkę osłodzić. Z przepisu wyszło mi 7 placuszków, ale robiłam tylko z połowy porcji.

Źródło : Claudia

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki kefiru
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 2 - 3 jabłka
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do dekoracji
  • sól

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, wlać kefir. Wymieszać. Wstawić do lodówki.
Rodzynki opłukać, osuszyć, zalać rumem i odstawić. Jabłka obrać, poszatkować. Dodać do ciasta. Białka ubić z dużą szczyptą soli. Pianę połączyć z ciastem. Na końcu dodać osączone rodzynki.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką kłaść na nim ciasto, formując średniej wielkości placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe placki posypać cukrem pudrem.

piątek, 12 lutego 2010

Bułeczek z tego przepisu wychodzi tylko cztery, więc nadają się wprost idealnie na śniadanie. Ach..lubię takie leniwe śniadania..

 

Składniki na 4 bułeczki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki drożdży
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 2 łyżki maku
  • na glazurę :1 jajko i mak

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy, wlewamy wodę drożdżową i resztę składników. Mieszamy ręcznie lub mikserem, do czasu aż, powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Pod przykryciem pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy bułeczki, proces formowania bułeczek można znaleźć TUTAJ. Bułeczki pozostawiamy do napuszenia na około 25 minut. Przed pieczeniem smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem. Piec  około 13 minut w 190 *C.

Smacznego!


Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.