czwartek, 11 lutego 2010

Bardzo, ale to bardzo lubię pieczywo z dodatkiem cebuli. Z ciekawości postanowiłam dodać szczypiorek do dzisiejszych bagietek. W porównaniu z bułeczkami  z cebulą, które robiłam jakiś czas temu, te wyszły bardziej miękkie i jaśniejsze. W smaku bardzo podobne, ale w tych smak cebuli był znacznie lepiej wyczuwalny. Od razu dodam że najlepiej mi smakowały  żółtym serem i pomidorem...npycha:)


Składniki:

  • od 2 1/2 do 3 szklanek mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko

Drożdże mieszamy z wodą i pozostawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy, jajko należy rozbełtać widelcem. Mąkę przesiwamy do dużej miski i dodajemy resztę składników. Wszystko mieszamy mikserem, badż ręcznie. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod przykryciem pozostawiamy na 1 i  1/2 (lub do podwojenia objętości)godziny w ciepłe miejsce. W połowie czasu ciasto odgazowujemy ( wyciągamy z miski i składamy jak kopertę) Następnie dzielimy na 4 lub więcej części, formujemy bagietki i układamy na obsypanym mąką płótnie, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Możemy je ułożyć także na blaszce  wyłożonej papierem.


Kamień lub blaszkę nagrzewamy, wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożem i układamy na gorącym kamieniu. Bagietki wraz z mniejszą blaszką wypełnioną 3/4 szklanki wody wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w 220 *C przez około 15 minut.


Smacznego!

niedziela, 07 lutego 2010

Zdecydowananie najlepsze naleśniki jakie do tej pory zrobiłam. Wyszły puszyste, mięciutkie, dosłownie rozpływały się w ustach. W smaku nie za słodkie, bananowe z lekką nutką cynamonu.  Kolejnym razem zdecydowanie zrobię z podwójnej porcji:)Przepis dodaję do Akcji :

"Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk"

Pancakes, W USA nazywane także flapjacks, są to grube, puszyste naleśniki. Główne składniki to: mąką, jajka, proszek do pieczenia i maślanką, często zastępowana mlekiem lub jogurtem. Najczęściej podawane są z syropem klonowym, masłem, bitą śmietaną i owocami.

Składniki na 7 sztuk:

  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka
  • 1 mały banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 1/2 łyżki masła (rozpuszczonego)
  • 1 duże jajko

Jajko, cukier i cynamon ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez około 3 minuty. Następnie zwalniamy tempo i wlewamy mleko,masło i pokrojonego w kosteczkę banana. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Wszystko razem łączymy, powinna powstać kremowa, puszysta masa.

Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną, suchą patelnie, ( proponuje nakładać cienkie placuszki, gdyż dużo łatwiej się je przewraca) i smażymy z obu stron. Uwaga !łatwo się przypalają, ja smażyłam na średnim ogniu.

Podawać ze śmietanką, cukrem lub syropem klonowym.


Smacznego!

 

sobota, 06 lutego 2010

Dzisiaj przygotowałam lekki, pachnący rozmarynem bochenek. Bardziej przypomina mi bułkę, niż chleb :)  Wyszedł mi smaczny, mocno pachnący rozmarynem z miękką, złotą skórką. Będzie w sam raz do mojej jutrzejszej zupy pomidorowej:)

Składniki:

  • 320g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 1/3 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu

Wodę, drożdże i miód mieszamy raz, aż do rozpuszczenia się składników. Następnie pozostawiamy na 15min, w tym czasie drożdże powinny się spienić. Mąkę przesiewamy wraz z solą do dużej miski. Wlewamy wodę, wsypujemy rozmaryn i zaczynamy mieszać. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie elastyczne i zwarte. Czystą miskię naoliwiamy , ciasto wkładamy do środka i obracamy kilka razy tak aby, dokładnie się pokryło.Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Po godzinie ciasto wyciągamy na blat, rozciągamy, składamy jak kopertę i wkładamy z powrotem do miski na kolejną godzinę. Po upływie czasu ciasto wyciągamy, rozciągamy i formujemy podłużny bochenek ( można też po prostu zrolować, zlepić boki i gotowe:-) Bochenek układamy na obsypanym mąką blacie na 40 minut. Przed włożeniem do pieca, nacinamy ostrym nożem w kilku miejscach. Wraz z bochenkiem do piekarnika włożyłam małą blaszkę z 3/4 szklanki wody. Piec w 200 *C przez około 35 minut.

Smacznego!

piątek, 05 lutego 2010

Przepis znany zapewne większości z was, jeśli nie to koniecznie go wypróbujcie! Te ciasteczka są przepyszne, można je jeść i jeść bez końca:) Ciasto przypomina mi trochę francuskie, mięciutkie, pomimo że nie ma w nim grama proszku do pieczenia. Przepis składa się z takiej samej ilości sera, mąki i masła. Niektórzy dodają cukier, ale ja wole posypać cukrem na końcu. Polecam także zrobić wersje z jabłkami w środku.


Składniki na około 25 rożków:

  • 130g miękkiego masła
  • 130g białego sera
  • 130g mąki pszennej
  • 1 puszka brzoskwiń


Mąkę wsypujemy do miski, masło siekamy  i wrzucamy do mąki wraz z serem. Wszystko ucieramy mikserem, do momentu aż składniki się połączą ( nie dłużej) Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut ( można dłużej) Odpoczynek w lodówce jest ważny, gdyż ciasto się lepi, dzięki leżakowaniu zrobi się bardziej sztywne, a także łatwiejsze do formowania.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek,o grubości 3 -4 mm. Nożem dzielimy na kwadraty ( moje miały około 5cm x 5cm) Brzoskwinie osączamy na siteczku, każdą  ćwiartkę przekrawamy na kilka części i układamy na kwadratach. Zlepiamy boki, tworząc trójkąt( można zrobić też koperty) Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy około 20 minut w 185 *C. Po ostudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


czwartek, 04 lutego 2010

Ciekawa propozycja na danie z ryżem. W przepisie autor nie podaje jaki rodzaj ryżu należy użyć, więc dodałam zwykły biały. Teraz mam w planie zrobić z żółtym, albo mieszany ;) Polecam zrobić sos, i do tego sałatkę:). Krokiety wyszły naprawdę pyszne...Chrupiące z zewnatrz, w środku  smaczne mięso z jeszcze roztopionym serem...pychaa.


Przepis zmodyfikowany, źródło: Kobieta.pl

  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 15 dag mielonej wieprzowiny
  • kilka łyżek wody
  • sól,pieprz
  • przyprawy: czosnek, bazylia,oregano,papryka, majeranek
  • 3 łyżki  przecieru pomidorowego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 50 dag ugotowanego ryżu
  • 4 jajka
  • mąka i tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia


Posiekaną cebulę należy zeszklić  na maśle,wlewamy dwie łyżki oleju, a następnie dodajemy mięso. Podlewamy w wodą, wymieszaną z przecierem, zagotować. Dodajemy przyprawy, sól i pieprz. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie mieszamy z serem, ryżem i 2 jajkami. Z masy formuj wałeczki, obtaczamy w mące, pozostałych 2 roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na złoto.

Moja uwaga: Wałeczki są bardzo delikatne, łatwo pękają. Ja przenosiłam je na rozgrzany olej za pomocą łyżki.

Smacznego!




Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.