poniedziałek, 01 lutego 2010

Cebulowe bułki robiłam już w zeszłym tygodniu, były dobre, ale jednak czegoś mi w nich brakowało, więc przepis nie został opublikowany. Dzisiaj kolejny raz podjęłam próbę, zmieniłam kilka składników i tym razem jestem zadowolona z efektów  swojej pracy:) Bardzo mi zależało aby, udoskonalić ten przepis, gdyż byłam zachwycona smakiem tych pierwszych. Bułki z cebulką są zaskakująco pyszne, zdecydowanie inaczej smakowały niż  to sobie wyobrażałam:) Wyszły leciutkie, puszyste z lekko chrupiącą skórką. A najlepszy jest ten zapach roznoszący się po kuchni w czasie pieczenia...



Składniki na 8 bułeczek:

  • 1 cebula
  • 2  szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko ( rozbełtane)
  • 1/4 szklanki ciepłej wody + 2-3 łyżki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Cebulę drobno siekamy  i przysmażamy na patelni wraz z masłem i oliwą. Przełożyć do miseczki i ostudzić.

Jajko, mleko, wodę, sól i drożdże mieszamy razem aż do rozpuszczenia składników. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy miksturę mleczną i ostudzoną cebulkę, wszystko dokładnie mieszamy. Wyrabiamy około 4 minut mikserem lub około 8 -9  minut ręcznie. Ciasto powinno nieco się  lepić, w przeciwnym wypadku dodać jeszcze 2 -3 łyżki wody. Całość pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 1/2 godziny. Po upływie czasu dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki i kolejny raz pozostawiamy do wyrośnięcia na  35 minut. Do piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie wraz z wodą ( około 3/4 szklanki) Wyrośnięte bułeczki nacinamy ostrym nożem i wsuwamy do gorącego piekarnika na około 15 - 20  minut, w temp 200 *C. Studzić na kratce.


Smacznego!

1 ... 96 , 97 , 98
 

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.