Napoje

czwartek, 25 listopada 2010

U mnie w domu rodzinnym kompot by podawany praktycznie każdego dnia. Mieliśmy bardzo dużo drzew i krzewów owocowych. Na zimę przygotowywane były ogromne ilości powideł, dżemów, soków i kompotów, a reszta owoców była zamrażana.

Ach to były czasy :) Teraz gotuję kompoty tylko na święta i właśnie teraz miałam okazję ugotować kolejny. Jak amerykańskie Święto Dziękczynienia, to koniecznie kompot z żurawiną ;-)

Ta wersja jest typowo świąteczna bo jest  z cynamonem, goździkami i aromatem waniliowym.

Jak dla mnie jest pyszny ( nie wiem czy się podzielę ;-)

 

Składniki:

  • 3 szklanki świeżych żurawin
  • 1 i 3/4 litra wody
  • 1 duża pomarańcza
  • 4 plasterki cytryny (bez skórki)
  • szczypta cynamonu
  • 8 goździków
  • cukier
  • cukier waniliowy (można użyć zamiennie prawdziwej wanilii)

Żurawiny opłukać i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać goździki i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut (owoce powinny zmięknąć i puścić soki) Pomarańcze obrać z skórki, pokroić w średniej grubości plastry i wraz z cytryną dodać do kompotu. Gotujemy przez kolejne 10  minut. Na końcu dodajemy cukier waniliowy, szczyptę cynamonu i zwykły cukier ( ilość wedle upodobania). Całość przelewamy ( lub przecieramy jeśli ktoś lubi) przez sitko.

Jeśli będzie za mocny dolać odrobinę więcej wody.



Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.