Ucierane

środa, 26 czerwca 2013

W miarę szybkie i mega pyszne ciasto ucierane. Przepis wykorzystałam już wielokrotnie i za każdym razem wychodzi bardzo smaczne. Możecie użyć oczywiście dowolnych owoców, a ja dzisiaj dodałam do ciasta  truskawki i maliny. Dla osób, które mieszkają za garnicą nie polecam używać "cornstarch" zamiast mąki ziemniaczanej. Wiem, że generalnie możemy użyć go zamiennie..bo mąką zamniaczana jest dostępna tylko w polskich sklepach, ale w tym wypadku próbowałam i zdecydowanie ciasto wyszło, ale już nie tak dobre.

Przepis pochodzi z blogu "Moje Wypieki"

Cytuję za Dorotą:

Składniki:

  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.


czwartek, 06 czerwca 2013

Świetny przepis na wykorzystanie białek:) Tym razem białek wcale nie ubijamy...przyznam, że byłam bardzo ciekawa jakie mi to ciasto wyjdzie. Muszę wam powiedzieć, że wyszło niesamowicie wilgotne i miękkie. Do ciasta sugeruje dodać albo pasty waniliowej albo np. olejku migdałowego, żeby miało bardziej wyraznisty smak. Do tego keksu (czy też babki?;-) możecie użyć ulubionych owoców jak np. jagody maliny, wiśnie lub tak jak w moim wypadku truskawki, brzoskwinie i ananas. Polecam


Przepis cytuję za Ulą / lekko zmodyfikowany: Z blogu "Słodka pasja"

 

Składniki na 2 formy 10cm x 20cm:

Ciasto ucierane:

  • 5 białek
  • 180 ml mleka 3.2%
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 315 g mąki pszennej tortowej
  • 5 g soli
  • 170 g masła
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

oraz:

  • 300 g owoców umytych,osuszonych i pokrojonych w małą kostkę
  • cukier puder do oprószenia 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formy na keks wysmarować masłem, wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Białka umieścić w misce, dolać mleko oraz pastę z wanilii, roztrzepać rózgą do momentu zmieszania się składników. W misie miksera umieścić przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miękkie masło, cukier, sól i wlać pół szklanki roztrzepanych z mlekiem białek. Używając końcówki mieszającej ucierać ciasto do całkowitego połączenia się składników, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dolać stopniowo, w trzech turach pozostałe białko mieszać do momentu, gdy ciasto będzie lekkie i puszyste.

Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, przelać do przygotowanych form, wyrównać. Na wierzch ułożyć owoce. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Ja piekłam w jednej większej formie keksowej przez około godzinę i 10 minut.


niedziela, 24 marca 2013

Smaczna babka mocno mocno kakaowa! Nie wychodzi za ciężka, ale nie jest też bardzo puszysta....tak po środku, co mi jak najbardziej odpowiada:) Dzięki temu, ze zawiera jogurt, to jest nieco bardziej wilgotna i pozostanie dłużej świeża. Koniecznie musicie ją oblać dobrą polewą czekoladową, która świetnie uzupełni całość. Ja niestety nie miałam akurat, więc udekorowałam resztką białej czekolady:)

 

Źródło: Allrecipes

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki dobrej jakości kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu ( użyłam naturalnego firmy danone)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Formę z kominkiem natłuszczamy dobrze masłem i oprószamy np. bułką tartą.

Mąkę, kakao, proszek i cynamon mieszamy razem.

Miękkiego masło ucieramy z cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kolejno : po jednym jajku i na przemiennie mąkę (połączoną z kakao) i jogurt.

Starajmy się nie ucierać za długo!

(Ciasto będzie gęste)

Łyżką przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy około 45 minut w 180*C

Po upieczeniu ostudzamy i oblewamy polewą czekoladową.


sobota, 09 marca 2013

Dalszy ciąg wypieków na Wielkanoc... i znowu babka;-) Jeszcze trochę was nimi pomęczę:) Babka wyszła bardzo puszysta i lekka. Nie wychodzi mocno kokosowa, ale na pewno jeśli zmielicie wiórki, to efket będzie lepszy.

Ale! dodatek białej czekolady wszystko świetnie uzupełnia. Polecam po upieczniu ją polać białą czekoladą i jeszcze posypać wiórkami kokosowymi. Babeczka na prawdę pyszna i u nas znikała bardzo szybko:)

Przepis znaleziony "Słodkie impresje", a oryginał pochodzi z tej strony Usagi

Składniki: Cytuję za autorką( z drobnymi zmianami):

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g zmielonych wiórków kokosowych(użyłam slodzonych i nie mieliłam wiórek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml likieru malibu
  • Dodatkowo około 70 g białej czekolady do dekoracji

Jajka rozdzielić i ubić białka na sztywną pianę.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.

Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz zmielone wiórki kokosowe i likier malibu. Ucierać aż składniki się połączą, dopiero wtedy dodać rozpuszczoną białą czekoladę.

Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka.

Formę wysmarować (tortownica z kominkiem o średnicy ok. 20 cm) masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Przełożyć ciasto, wyrównać i piec na dolnej półce w temperaturze 170°C przez35- 40 minut (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu ciasto  oblewamy rozpuszczona biała czekolada.


niedziela, 03 marca 2013

Zdecydowania jedna z bardziej wilgotnych babek jakie upiekłam. Nie wyrasta bardzo wysoka, więc możecie ją upiec w formie keksowej, jeśli chcecie mieć nieco wyższe ciasto. Deliaktna, cytrynowa i mi bardzo smakowała...całkiem miła odmiana od poprzednich ciast. 

 

 Przepis częściow zaczerpnięty ze strony :food Network

Składniki: Przed pieczeniem dobrze jest składniki zbliżyć do temp. pokojowej

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 bardzo duże jajka 
  • otarta skórka z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Na polewę:

  • szklanka cukru pudru
  • około 2 łyżek soku z cytryny

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.Odsawić na bok

W osobnym naczyniu połączyć razem : jajka, jogurt, ekstrakt, olej, skórkę i sok z cytryny.

Suche składniki wymieszać z mokrymi.

Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą formy ( jeśli pieczemy z blaszce, to wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia)

Piec w 180*C przez około 35 minut. Najlepiej zasugerować się patyczkiem:) Ciasto Powinno być rumiane!.

Gorącą babkę polecam wyjąć delikatnie z formy dopiero gdy się nieco przestudzi, bowiem ciasto jest dość delikatne.

Ostudzoną polukrować( Składniki na lukier oczywiśćie połączyć razem)


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.