Ciasteczka & Czekoladki

niedziela, 12 maja 2013

Mocno kruche ciasteczka, które przełożyłam gotową masą kajmakową. Bardzo proste do zrobienia i niesamowicie pyszne! Szkoda, że wychodzi tylko 20.... Ciasteczka wychodzą bardzo kruche, więc sugeruje po upieczeniu nie ściągać ich z blachy do czasu, aż całkowicie wystygną.  A tak poza tym to gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Źródło: Magazyn: "Donna Hay"-grudzień 2012

Składniki na około 20 ciasteczek:

  • 150g miękkiego masła
  • 55g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masy kajmakowej ( użyłam dulce de leche)

Masło, cukier i wanilię utrzeć na gładką masę. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość zagnieść razem.

Następnie rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 -5 mm.

Wstawić do ochłodzenia do lodówki.

Wyjąć po 30 minutach i za pomocą np. kieliszka wyciąć około 40 małych kółeczek.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180*C przez około 10 -12 minut.

Upieczone ciasteczka wystudzić i przełożyć masą kajmakową( tak mniej więcej około 1 łyżeczka masy na każde ciasteczko).

Smacznego!


niedziela, 07 kwietnia 2013

Bardzo pyszne, kruchutkie ciasteczka kokosowe przełożone konfiturą. Prawda, że wychodzą prześliczne ? A są bajecznie proste i szybkie do zrobienia. Z pewnością będą smakować wszystkim domownikom. ;-)

Lekko zmodyfikowany przepis z magazynu " Donna Hay" - grudzień 2012

Składniki:

  • 125g miękkiego masła
  • 225g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • (1/2 szklanki) wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • i około pół słoiczka konfitury truskawkowej
  • cukier puder do posypania

Wiórki mielimy na "mąkę". ja do ego celu użyłam młynka do kawy. Jeśli nie macie możliwości zmielenia wiórek, to jak najbardziej możecie użyć nie mielonych.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, owiniąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Następnie rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, żeby było łatwiej. Rozwałkować na grubość około 3 mm. Wycinać foremką serduszka i układać dość ciasno na blaszce wyłożonej papierem. W połowie ciasteczek zrobić dziurkę ( ja użyłam rurkę metalową, ale jestem pewna, że coś w domu znajdziecie co się nada;-) 

(Autorka nie podała temp. pieczenia, więc piekłam w 180*C)

Ciasteczka pieczemy przez około 8 - 10 minut, aż boki się bardzo delikatnie zarumienią.

Studzimy i smarujemy każde "pełne serduszką odrobiną konfitury i przykrywamy "dziurawym serduszkiem. 

Układamy na tacy i posypujemy obficie cukrem pudrem.

Z przepisu mi wyszło około 20 ciasteczek, natomiast autorka mówi, że ma wyjść tylko 12.

niedziela, 13 stycznia 2013

Najlepsze ciastka brownie! Nie mogę uwierzyć jak bardzo mi posmakowały..a ja przecież nie przepadam za masłem orzechowym ;-) Mega czekoladowe, lepkie, słodkie z kremową masą...pycha! Wykonanie zajęło mi maksymalnie 35 minut, a efekt wspaniały. Szkoda tylko, że tak mało wyszło:) Gorąco gorąco polecam!

Miłego słodkiego tygodnia!

Źródło: Magazyn "Donna Hay" -lekko zmodyfikowany

Składniki na 12 ciastek:

  • 350g ciemnej czekolady pokrojonej na małe kawałki (użyłam z 60% kakao )
  • 40g masła
  • 2 jajka
  • 100g drobnego cukru
  • 35g przesianej mąki pszennej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia :

  • 100g cukru pudru (dałam 65g)
  • 280g masła orzechowego
  • kilka łyżek śmietanki (2-3)

Piekarnik nastawić na 180*C.

Około 250g czekolady i masło roztopić w garnuszku o grubym dnie ( na małym ogniu) Odstawić do przestudzenia.

Jajka, ekstrakt i cukier utrzeć mikserem na gładka puszysta masę(około 5 minut mikserem na szybkich obrotach). Zmniejszyć obroty i powoli dodawać lekko przestudzoną czekoladę. Wsypać przesianą mąkę, proszek,resztę kawałków czekolady. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

W między czasie przygotować jedną dużą lub dwie mniejsze blachy wyłożone papierem do pieczenia( Użyłam parchment paper)

Ciasto nabierać łyżką i w odstępach układać na blachach. Powinno nam wyjść około 24 sztuk.

Pieczemy w 180*C przez około 9 minut, aż ciasteczka lekko podrosną i popękają od góry( przy dotknięciu będą miękkie i delikatne). Upieczone wyjmujemy w piekarnika i nie ściągamy z blachy dopóki nie wystygną całkowicie.

Masło orzechowe łączymy z cukrem i dolewamy kilka łyżek słodkiej śmietanki. Miksujemy przez minutę do uzyskania gładkiej masy.

Ciasteczka przekładamy masą orzechową i podajemy.

Mi one bardzo smakują z lodówki- Mają chrupiącą skórkę, zwarty lepki mocno czekoladowy miąższ i kremową masę. Są bardzo dobre także świeże, kiedy czekolada jest jeszcze lekko płynna.

niedziela, 06 stycznia 2013

Ciasteczka owsiane z rodzynkami lub bez, ale koniecznie z cynamonem:) Te są lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku- pyszne!

Myślałam, że się bardziej "rozpłaszczą " w czasie pieczenia, ale one tylko lekko się rozeszły na boki i podrosły delikatnie. Dobrze jest je spłaszczyć przed pieczeniem, aby bardziej apetycznie wyglądały już gotowe.

A jeśli chodzi o błyskawiczne płatki owsiane, to możecie użyć zamiennie zwykłych, które wystarczy wsypać do malaksera i tylko dosłownie na 2 -3s zakręcić tak, aby się nieco połamały ( nie za długo, bo powstanie nam mąką owsiana:-)

 

Przepis zaczerpnięty ze strony Allrecipes.com

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 160g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 i 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • szklanka rodzynek

Masło ucieramy z brązowym i zwykłym cukrem, a następnie dodajemy resztę składników.

Z ciasta formujemy małe kulki (wielkości jednej kopiatej łyżeczki) i układamy na blaszce. Wierzch spłaszczamy tak, aby nabrały ładnego kształtu. Pieczemy w 180*C około 10 -13 minut w zależności od wielkości. Przy mniejszych ciasteczkach wystarczy tylko 8 minut. Boki powinny być lekko zarumienione.

niedziela, 02 września 2012

Rożki upiekłam z połowy porcji...bo nie chciałam ich zbyt długo przechowywać. Upieczone około godziny temu i zostało mi dosłownie 5 sztuk... z czego ja zjadłam tylko dwie! Są przepyszne! I na pewno będę do przepisu wracać bardzo często. Ciasto jest lekko kruche,  mięciutkie..wyglądem przypomina nieco francuskie..a w smaku maślano- śmietankowe .

Szczerze wam polecam.

 

Przepis powstał w oparciu o : "Kruche rożki ze śliwkami" -książka "Ciasta i Desery/

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • kostka masła (250g)
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 6 dag drożdży
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • około 3/4kg śliwek (ja użyłam do połowy porcji tylko 1/4 kg)
  • cukier puder na lukier

Drożdże wkruszyć do mąki ( ja użyłam suchych), dodać sól,cynamon i cukier. Wymieszać   ( użyłam miksera KA, więc wszystko wrzuciłam odrazu)

Masło posiekać z mąką, wbić jajka, dodać śmietanę i zarobić ciasto.





Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na około 3mm grubości i wyciąć kwadraty o boku 6x6cm.

Śliwki umyć, podzielić na cząstki ( w zależności od wielkości śliwek- ja każdą dzieliłam na 8 części)



Owoce oprószyć dwiema łyżkami cukru.

Na środek kwadratu układać cząstkę sliwki, zakleić boki.



Piec w 190*C przez około 15 -18 minut, aż się lekko zarumienią.

Ciepłe ciasteczka oblewać lukrem( lukier jest konieczny, gdyż ciasto zawiera bardzo małą ilość cukru)

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.