Pomysł na obiad

środa, 29 maja 2013

Z przepisu już korzystam ponad pół roku i nigdy jakoś nie udało mi się zrobić zdjęcia. Pulpeciki są bardzo pyszne...z fetą, ziołami i tym sosem jogurtowo -czosnkowym. Ja przygotowuje je do obiadu, ale możecie je podać na kanapki lub zrobić mniejsze i podać jako przekąskę:) 

 

Przepis zmodyfikowany z ksiązki: Good Housekeeping"

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego( u mnie wieprzowo - wołowe pół na pół)
  • 115g pokruszonego sera feta
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki szczypiorku
  • 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 cebula
  • 1 buła + mleko do namoczenia
  • sól I pieprz do smaku
  • 2 -3 łyżki oleju

Cebulę obrać, drobno posiekać I podsmażyć na oleju.

Bułkę namoczyć ( tak na 10 minut) w mleku, odcisnąć I wrzucić do dużej miski. Dodać mięso, fetę, natkę, szczypiorek, czosnek, cebulę, doprawić solą I pierzem. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie I ewentualnie jeszcze doprawić.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rękach uformować małe kuleczki I ułożyć na blaszce. Piec w pierniku w 180*C przez około 25 lub do czasu, aż kuleczki się upieką:)

Sos jogurtowy:

  • szklanka jogurtu naturalnego jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • sól I pierz do smaku

Składniki na sos mieszamy razem I podajemy z pulpecikami.

Smacznego!


piątek, 12 kwietnia 2013

Chrupiące pierożki po chińsku..oczywiście przepis zmodyfikowałam na swoje smaki..więc nie wiem już czy takie chińskie:) Ale są pyszne!! W orygnialnym przepisie powinno się je smażyć, a raczej gotować na patelni...Ja niestety miałam z tym kłopot, więc je postanowiłam usmażyć...i wyszły mega chrupiące! 

Ciasto won - ton kupiłam w pobliskim markecie za około  $3 i o ile dobrze pamiętam to tych kwadracików jest tam około 40 ( jeszcze potem sprawdzę dla pewności). Oczywiście jak zawsze podkreślam, że farsz możecie dowolnie modyfikować na swoje potrzeby.

Smacznego i miłego weekendu!

 

Przepis pochodzi z książki " Good Housekeeping"
 

Składniki:

  • około 450g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • około 1/2 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki "cornstarch" -skrobi kukurydzianej - można pominąć
  • łyżka octu ryżowego
  • sól, pieprz do smaku
  • (dodałam też odrobinę "ziarenek smaku"
  • 2 szklanki drobno posiekanej białej kapusty
  • Dodatkowo : około 36 gotowych kwadracików ciasta won - ton +1 białko do zlepiania i olej do smażenia

Sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego ( najlepiej takiego z przyprawami)
  • ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru

Składniki na sos połączyć razem. Odstawić na bok

  1. Na patelnie wlewamy około szklanki  wody,kiedy się zagotuje dodajemy kapustę i gotujemy przez około 2 minuty. Jeśli potrzeba to wlewamy nieco więcej wody. Następnie odcedzamy i szybko przelewamy zimną wodą ( należy uważać, żeby jej nie rozgotować)- Chodzi o to, aby kapusta tylko nieco zmiękła)
  2. Następnie porządnie wyciskamy nadmiar wody. Najlepiej użyć do tego ściereczki.
  3. Do dużej miski dodajemy : mięso, sos sojowy, czosnek, imbir,  szczypiorek, skrobię, ocet, kapustę i doprawić solą i pierzem. Wszystko wymieszać.
  4. Na każdy kawałek ciasta won ton nałożyć pełną łyżeczkę farszu.
  5. Boki posmarować białkiem i skleić je mocno dociskając.
  6. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor ( na średnim ogniu, aby mieć pewność, że środek nie pozostanie surowy)
  7. Pierożki odsączyć na papierowym ręczniku.
  8. Podawać z sosem, posypane szczypiorkiem.

Smacznego


niedziela, 27 stycznia 2013

Nie przepadacie za szpinakiem? Nic nie szkodzi, bo w tej sałatce smakuje tak dobrze, że nie ma możliwości, abyście go nie polubili :) Ja ją podaje na ciepło, ale jest też całkiem smaczna podawana na zimno. Gorąco gorąco polecam!

Źródło: Magazyn "Fine Cooking"

Składniki: (Dla 4 osób)

  • 2 bułki
  • 1/4 szkl + 1 lyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy "dijon"
  • łyżeczka soku z cytryny
  • około 200g świeżego szpinaku
  • 4 duże jajka
  • 6 plasterków boczku
  • sól i pieprz do smaku

Bułki kroimy na plasterki, układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nastawionego na 190*C. Pieczemy do czasu, aż się lekko zarumienią (około 7 minut)

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, łączymy z 1/4 szklanki oliwy, sokiem i musztardą.

Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Łączymy z dressingiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na łyżce oliwy smażymy boczek do czasu, aż zrobi się chrupiący. Ja tłuszczem, który wytworzył się w czasie smażenia lekko skropiłam grzanki w piekarniku (wyszły pyszne!)

Kiedy boczek będzie gotowy, to na tej  samej patelni smażymy jajka( także doprawiając solą i pieprzem.

Na talrze układamy szpinak, na wierzch łamiemy boczek, kładziemy jajko i z boki grzanki.

Podajemy!

poniedziałek, 24 września 2012

Dzisiaj pomysł na dodatek do obiadu, choć ja uwielbiam smażony ryż jeść sam. Przepis jest bardzo prosty, jedyne co musicie mieć na uważać, to aby nie rozgotować ryżu. Ja gotuję "prawie" do miękkości", bo trzeba pamiętać, że potem będziemy go jeszcze smażyć . A tak pozatym to możecie przepis dowolnie modyfikować;-) W zależności co mam w lodówce..czasem wrzuće kilka pieczarek, a czasami fasolkę, która została mi obiedzie..a i boczek też się nada:)

 

Przepis oparłam na podstawie "Corn fried rice" z magazynu Food Network

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 -3 łyżki oleju ( ja mieszam pół na pół z olejem sezamowym)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • jedna mała drobno posiekana cebulka
  • ząbek przepuszonego przez praskę czosnku
  • garść świeżo posiekanego szczypiorku
  • łyżka octu ryżowego
  • szklanka odmrożonej kukurydzy( może być z puszki)
  • 2 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu ( u mnie brązowy)

Na łyżce oleju smażymy jajka (tak,ja na jajecznicę), odkładamy na talerz.

Na tej samej patelni dodajemy łyżkę oleju (lub nieco więcej), dodajemy czosnek, cebulę,  cukier, sól do smaku, mieszamy.

Smażymy, aż sie cebulka lekko zarumieni.

Dodajemy łyżkę octu i kukurydzę. Smażymy przez około minutę(jeśli używamy kukurydzy z puszi, to nie musimy smażyć przez minutę).

Na sam koniec wrzucamy ryż, szczypiorek, jajka, doprawiamy do smaku i trzymamy jezcze przez około 3 minuty.

Smacznego!


niedziela, 23 września 2012

Nie macie pomysłu na śniadanie? Więc proszę super bombowa kanapka nafaszerowana po brzegi serową jajecznicą, kiełbaskami, serkiem i szczypiorkiem!!Po tak obfitym śniadaniu nikt nie będzie głodny:)

Gorąco gorąco polecam!! Kanapka rozejdzie się w mgnieniu oka...gwarantuję:)

 

Przepis pochodzi z magazynu"Food Network"

Składniki:

  • 1 długa bagietka (lub dwie mniejsze)
  • 6 dużych jajek
  • szczypiorek (pół pęczka-wedle uzniania)
  • 1/4 śmietanki kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła do jajecznicy i łyżka oliwy do kiełbasek
  • szklanka startego sera "swiss" lub innego
  • około 100g serka philadelphia lub innego kremowego twarożku np. "Turek"
  • 6 małych (4cm) kiełbasek śniadaniowych)
  • + do ostry sos (opcjonalnie)

Bagietkę przekroić wzdłuż. 

Kiełbaski usmażyć na oliwie, przekroić wzdłuż.

Patelnie umyć, osuszyć i rozpuścić łyżkę masła.

Jajka połączyć z kremówką, solą i pieprzem.

 

Wlać na patelnie i smażyć przez około 30s.

Wsypać ser, zredukować temperaturę i smażyć do czasu, aż jajka będą gotowe.

Bagietkę podpiec na złoto w piekarniku.

Górną część posmarować serkiem, posypać obficie szczypiorkiem.

Na dolną część rozłożyć kiełbaski, przykyć jajecznicą.

 

Kanapkę podajemy z ostrym sosem.

Smacznego!

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.