Placki & Naleśniki

niedziela, 24 lutego 2013

Koniecznie jeden z tych przepisów, które trzeba chociaż raz wypróbować;-) Gofry tak jak mówi przepis faktycznie wyszły chrupiące, nieco cięższe od wszystkich innych jakie do tej pory piekłam, ale wcale nie gorsze. Kiedy przygotowywałam ciasto, to wydawało mi się bardzo gęste... nie byłam pewna czy nie jest za gęste...kiedy wlewałam do gofrownicy..w sumie nie da się wlać bo konsystencją przypomina bardzo gęstą śmietanę. A więc nałożyłam takie dwie duże pełne łyżki i zamknęłam gofrownicę. Jak widać niektóre z gofrów nie mają rożków;-) bo się nie równo ciasto rozprawadziło, ale są na prawdę smaczne. Ja zjadłam dwa z syropem klonowym i odrobiną masła...i zdecydowanie jednym można się nawet najeść:) Zachęcam do pieczenia i dzielenia się swoimi opiniami;-) 

 

Przepis pochodzi ze strony :King Arthur Flour

Składniki na około 8 sztuk:

  • 1 i 3/4 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka żółtej mąki kukurydzianej (cornmeal)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Maślankę, jajka, ekstrakt i masło połączyć razem.

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, sól, cukier, proszek i sodę.

Suche składniki połączyć z mokrymi i odstawić na 10 minut (aby mąką kukurdziana nieco zmiękła)

Ciasto będzie gęste! Jeśli będzie wam sie wydawało, ze jest zdecydowanie za gęste to można dodać kilka łyzek maslanki lub mleka wiecej.

Gofrownicę należy dobrze rozgrzać! Mniej więcej na jeden gofr przypada około 1/3 szklanki ciasta.

Pieczemy na złoty kolor ( ja piękę dość długo, aż porządnie się zarumienią:)

Podajemy z czym tylko mamy ochotę - u nas z syropem klonowym i odrobiną masła.

Smacznego!


poniedziałek, 13 sierpnia 2012

 Przepis na kolejne naleśniki..i wiele się nie różnią od pozostałych na blogu gdyby nie fakt, że część z nich jest na patyczkach:)Pomysł podpatrzyłąm tutaj <klik i bardzo mi się spodobał...myśle, że wasze dzieci będą zachwycone:)

Część naleśników zrobiłam bardzo malutkich tzw "silver dollar pancakes"..tak, aby coś odrobinę zmienić...

Może akurat, komuś się spodoba pomysł i postanowi urozmaić nieco niedzielne śniadanie:)
pozdrawiam 

Źródło: XXXX

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/4 do 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła

Mleko( 1 i 1/4 na początek), jajko i masło łączymy razem.



Dodajemy makę, proszek, sól i cukier.



Wszystko mieszamy, jeśli ciasto jest za gęste to dodajemy około 1/4 szklanki więcej mleka. 

Ja zawsze smaże jeden naleśnik i wtedy ustalam czy potrzeba więcej mleka. Jeśli wychodzą za grube, to wlewam odrobinę więcej, a jeśli natomiast są za płaskie, to dodaję łyżkę mąki lub więcej.


Patelnie rozgrzewamy (możecie posmarować ją na poczatku odorbiną masła)i smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.

Jeden naleśnik = 1 łyżka ciasta

Jak zrobć naleśniki na patyczku?

Na rozgrzaną patelni wykładam około 1/2 łyżki ciasta, układam patyczek i zalewam zonwu 1/2 łyżką ciasta. Smażymy i bierzemy delikatnie ( aby się nie oparzyć) przewiajamyna drugą stronę, Musicie robić to ostrożnie i nie za szybko..inaczej patyczek nie będzie się trzmał.


Najlepiej smażyć 2- 3 na raz..nie więcej.

środa, 18 lipca 2012

Lekki puszyste naleśniki na maślance, które przygotujecie w 10 -15 minut.  Są bardzo proste do zrobienia i na pewno będa wszystkim smakować. Nie polecam robić zbyt dużych, bo dużo ciężej się je smaży i przynajmniej ja mam zawsze problemy z przewracaniem. Przy małych praca idzie szybciej i znacznie zgrabniej wyglądają:) Polecam na każdy placuszek tak około 1/4 szklanki lub nawet odrobinę mniej.

Źródło: strona ---klik

Składniki:

  • 170g mąki pszennej (około 1 i 3/4szkl)
  • 14g cukru (1 łyżka)
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 227g maślanki (niepełna szklanka)
  • 28g oleju (2 łyżki)

Wszystkie składniki połączyć razem.

Odstawić na 5 minut.

Smażyć na średnim ogniu ( na suchej patelni) na złoty kolor z obu stron.

Podawać ciepłe z np. syropem klonowym i owocami.

Smacznego!


niedziela, 13 maja 2012

Cisze się, że udało mi się znaleźć trochę czasu i zrobić nowy wpis. Mam nadzieje, że uda mi się w miarę regularnie dodawać nowe przepisy..ale co z tego wyjdzie zobaczymy...

A na niedzielne śniadanie przygotowałam gofry  ze świeżymi owocami i bitą śmietaną lub jak kto woli syropem klonowym ;-) Gofry wychodzą smaczne, ładnie wyrastają i są lekko chrupiące. Musicie pamiętać, aby po wyciągnięciu z gofrownicy ułożyć je na kratce, a nie na talerzu, bo zrobią się wilgotne od spodu.

Dla urozmaicenia proponuje do ciasta dodać np. otartą skórkę cytrynową, aromat lub np. odrobinę kakao ;)

Smacznego!

Przepis zaczerpnięty ze strony www.allrecipes.com

Składniki:

  • 2 szklanki mąki psznnej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Składniki dokładnie połączyć razem.

Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.

Studzić na kratce.


poniedziałek, 31 października 2011

Kiedy w lodówce nadmiar jogurtu, to proponuje upiec takie szybkie i pyszne placuszki. Są pyszne! Cudownie pachną i smakują...a jakie puszyste?!:)

Możemy je też nieco urozmaicić zastępując część naturalnego na np. waniliowy, choć na prawdę one są przepyszne i bez tego!:) Ciepłe polane odrobiną syropu klonowego i nic nam więcej nie potrzeba:)

Źródło: Taste of home

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki naturalnego jogurtu
  • 2 duże jajka
  • 1/4 (dałam 1/3) szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli

Suche składniki wymieszać w dużej misce.

Mokre składniki połączyć razem i wlać do mąki.

Całość wymieszać.

Smażyć na suchej patelni ( średni ogień) z obu stron na rumiany kolor.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.