Pizza etc

sobota, 08 czerwca 2013

A co powiecie na połączenie znanej wszystkim sałatki caprese i pizzy? Pomysł na tak podaną pizzę znalazłam na reklamie serka mozzarella. Przepis  jest na tyle ciekawy, że zapiekamy tylko sam spód z pesto, a wszystkie dodatki są podane na świeżo. Bardzo mi to smakowało i na pewno skorzystam z przepisu jeszcze nie raz.

Składniki:

Ciasto cytuję za Asią-klik/

przepis ze strony www.kwestiasmaku.com:

  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2  łyżeczki cukru
  •  600 g mąki pszennej tortowej

 

  1. Zrobić rozczyn z drożdży: do dobrze ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać. Rozczyn przykryć złożoną ściereczką i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą, zostawić na 5 minut (drożdże zaczną się pienić).
  2. Na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone drożdże mieszając łyżką. Dodać oliwę, wymieszać wszystko łyżką.
  3. Gdy składniki z grubsza połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i energicznie zacząć je zagniatać. Dodać sól i wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Można wyrobić ciasto w mikserze za pomocą odpowiedniej końcówki (haka do ciasta drożdżowego).
  4. Uformować kulę z ciasta, wysmarować ją oliwą i włożyć do większej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę

Na wierzch: 

  •  pęczek świeżej bazylii
  • świeża mozzarella w kulkach około -200g-250g
  • małe pomidorki koktajlowe - około 300g -350g
  • pół szklanki gotowego pesto
  • oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku
  1. Bazylię umyć i osuszyć. Pomidorki i mozzarellę przekroić na pół.
  2. Ciasto dzielimy na 6 małych części i każdą rozwałkowujemy na cieniutkie okrągłe placki.
  3. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy okrągłe placki, a wierzch smarujemy cienko pesto.
  4. Pieczemy w 220*C przez około 10 -13 minut lub do momentu, aż się zarumienią.
  5. Po upieczeniu na wierzchy każdej układamy mozzarellę, pomidorki, świeżą bazylię -całość skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!


poniedziałek, 11 lutego 2013

Dzisiaj chciałam wam pokazać przepis na bardzo smaczne chlebki arabskie. Powinnam je była posypać specyficzną mieszanką ziół za'atar, ale nie mogłam ich nigdzie znaleźć, więc najprościej posypałam tym czy lubię ja:) Ciasto dobrze jest umieść na noc w lodówce, bo zdecydowanie poprawia to smak. A jako, że ciasto wyrasta tylko raz, więc wystarczy wyciągnąć z lodówki, uformować i prosto do gorącego pieca;-) W sumie w 15 minut mamy mega pyszny dodatek do obiadu, sałatki itp. Gorąco polecam

Miłego tygodnia!

 

Przepis z książki : Simply Great Breads

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek ( będzie potrzebować nieco więcej do smarowania chlebków)
  • 1 i 1/2 łyżki ziół, autor poleca "za'atar" ja użyłam mieszanki: Oregano, bazylia, tymianek i szałwia.

Piekarnik nastawiamy na 200*C.( jeśli będziemy piec chlebki w ten sam dzień )

Drożdże rozpuścić w wodzie, wsypać sól, wlać oliwę i przesiać mąkę. Całość wyrobić do czasu, aż wszystko się połączy. Jeśli potrzeba to dodać nieco więcej mąki, aż z ciasta uformuje się kula :)

Nakryć, aby nie wyschło i wstawić do lodówki na całą noc (ciasto w nocy podwoi objętość) Dla niecierpliwych - po prostu zostawić w temp. pokojowej do podwojenia objętości. 

Ciasto podzielić na 6 części ( można zrobić dwa duże) Ręcznie lub wałkiem rozwałkowujemy okrągłe placki. 

Układamy na papierze do pieczenia.

W piekarnika wkładamy samą blachę, którą nagrzewamy tak przez około 15 minut.

Przed pieczeniem każdy placek skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami. Palcami robimy wgłębienia ( wgłębienia robimy po to, aby oliwa i zioła miały się gdzie gromadzić, a poza tym chlebki równo wyrastają -można też ponakłuwać widelcem:)

Na gorącą blachę chlebki zsuwamy wraz z papierem chlebkiem. Jeśli posiadacie kamień to gorąco was zachęcam do wykorzystania jego zamiast blachy.

Pieczemy około 7 minut ( nie za długo, bo będą suche!)

Chlebki smakują najlepiej pierwszego dnia. Ja jeśli mam je dłużej niż jeden dzień, to posypuje chlebki serem, układam szynkę lub cokolwiek znajdę w lodówce:) i podpiekam w piekarniku. Możecie też zrobić takie ala; pizze' z sosem pomidorowym. 

Chlebki można też zamrozić ( do jednego miesiąca) 

Odmrażanie: Wyciągamy z zamrażarki i pozostawiamy na blacie przez 30 minut, a potem podpiekamy przez 5 minut w 180*C w piekarniku.

 

 

 

czwartek, 13 października 2011

Jakiś czas temu zauważyłam w dziale z "mrożonkami" nadziewanną foccacie*. Oczywiście nie dało mi :) i musiałam zrobić taką w domu!:) Moja bardziej uboga w nadzienie, ale na pewno lepsza, bo domowa. Farsz możecie zrobić dowolny, co tylko znajdziecie w lodówce.

Po upieczniu pokroiłam na małe kawałki i podałam do zupy..pycha!:)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka miodu

łyżeczka mieszanki przypraw ( u mnie mieszanka oregano, bazyli i tymianku)

Wszystkie składniki połączyć razem. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli potrzba, to dodać kilka łyżek wody więcej.

Następnie nakryć ściereczką i ostawić do podwojenia objętości ( na około godzinę)

W między czasie przygotować nadzienie:

  • 150g szpinaku
  • około 1 i 1/2 szklanki sera ( użyłam 3/4 mozzarelli i cheddar)
  • 1 duży pomidor
  • sól, pieprz i bazylia
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Szpinak umyć, osuszyć.

Olwię rozgrzać na patelnić dodać czosnek ( uwaga, bo czonek bardzo szybko się przypala!) i szpinak. Trzymać na patelni przez około minutę aż "opadnie"Lekko doprawić solą i pieprzem.

Pomidor sparzyć wrzątkiem ( można usunąć skórkę, jeśli mamy taką potrzebę) i pokroić w plastry.

Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blachy ( u mnie 22 x33) Spód wyłożyć papierem, ułoyć blat ciasta. Nałożyć około 1/2 szlanki sera, szpinka, plastry pomidora. Posypać bazylią, solą i pieprzem. Przykryć pozostałym serem. Jeśli macie ochotę, to można jaknajbardziej zwiększyć ilość sera.

Przykryć drugiem blatem i odstawić na 30 minut.

Piec w 185*C przez około 35 -40 minut.

Smacznego!


piątek, 17 czerwca 2011

Ostatnio zajadam się  szpinakiem na okrągło :) Dodaję praktycznie do wszystkiego, więc nie mogło obejść się bez pizzy!

Na bardzo cieniutkim spodzie z odrobiną sosu pomidorowego (można pominąć), szpinakiem, u mnie dodatkowo kawałki piersi  z kurczaka i oczywiście ser..pycha

Z pewnością wam posmakuje!

Składniki na ciasto: źródło

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( u mnie chlebowa)
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto.

Przykryć i odstawić do podwojenia objętości ( u mnie godzina i 10 minut)

Nadzienie:

  • 80g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 upieczona lub .np z grilla duża pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • ser mozzarella -ilość wedle upodobania
  • 4 łyżki startego sera parmezan
  • 1/3 szklanki sosu pomidorowego
  • Przyprawy: oregano, bazylia i odrobina słodkiej papryki

Ciasto rozwałkować na okrągły, cieniutki placek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut.

Cienko posmarować sosem, rozłożyć szpinak, mozzarellę i inne ulubione dodatki (u mnie kurczak). Wierzch posypać parmezanem.

Piec w 240 *C przez około 15- 20 minut ( w zależności od wielkości pizzy)

piątek, 11 lutego 2011

To najlepsza focaccia jaką do tej pory zrobiłam. Nie chodzi mi tutaj tylko o dodatki, ale o samo ciasto. Jest miękkie z chrupiącymi bokami i spodem i do tego bardzo ładnie się rumieni. Wierzch pokryjcie odrobiną sosu i sera i wyjdzie bardzo dobra pizza;)

Na wierzch możecie ułożyć to co akurat macie w lodówce np. cebula, pieczarki, paprykę, a nawet mięso ;)

Z pewnością wam posmakuje!

Gorąco polecam

Źródło: Przepis zmodyfikowany: The bread bible -Beth Hensperger's

Składniki:

  • łyżka suszonych drożdży
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki oliwy
  • około szklanki pokrojonych czarnych oliwek
  • + około 3 łyżki oliwy na wierzch
  • 3 średnie pomidory-sparzone i obrane ze skórki

Drożdże wymieszać z solą i mąką. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasta.

Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Następnie wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować na wielkość formy ( u mnie 50x35)

Wierzch wysmarować mniej więcej trzema łyżkami oliwy. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na cieście, a oliwki delikatnie wcisnąć pomiędzy nimi. Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia na 25 minut.

Piec w 190*C przez około 35- 40 minut.

Na sam koniec można włączyć tylko górną grzałkę, aby ją jeszcze bardziej podrumienić z góry, ale nie jest to koniecznie)

Po upieczeniu focaccie posypałam świeżą natką ( bardzo mi w ten sposób smakuje)

Możecie także po upieczeniu lub np. na następny dzień na wierzch ułożyć plastry mozzarelli i włożyć do piekarnika. Zapiekać do czasu, aż ser się rozpuści-pycha!: :)


 
1 , 2 , 3

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.