Drożdżówki & Rogaliki

niedziela, 08 grudnia 2013

Na niedzielne śniadanie polecam właśnie taką pyszną chałkę z cynamonem:) Chyba nie muszę specjalnie was do niej zachęcać!?

Pozdrawiam:)

Przepis ze strony :http://smittenkitchen.com/

Składniki na dwie duże chałki:

  • 1 i 1/2 opakowania suych drożdży (11g suchych lub 22g świeżych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 dużych jajek
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 12g soli
  • 8 do 8 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka rodzynek (opcjonalnie)
  • +jajko na glazurę

Suche drożdże i łyżkę cukru rozpuścić w około pół szklanki wody. Odstawić na 10 minut,

Nastęnie wlać olej, dodać jajka, resztę wody i cukru, wsypać sól, cynamon, rodzynki i około połowy przewidzianej mąki. Wszystko wymieszać i powoli w miarę potrzeby dodawać resztę mąki, cały czas zagniatając.

Mąkę dodajemy do czasu, aż ciasto przestanie nam się kleić do rąk. Powinno być elastyczne i miękkie.

Wyrobione przekładamy do czystej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 i 1/2 godziny.

Po upływie czasu ciasto przekładamy na blat dzielimy na dwie części i z każdej formujemy chałkę lub możemy przełożyć do wysmarowanych i oprószonych bułką tartą podłużnych foremek.

Następnie chałki przykrywamy i odstawiamy na godzinę.

Przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.

Pieczemy w 185*C przez około 30 -40 minut ( w zależności of formy) do złotego koloru.

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 60g masła
  • 50g cukru
  • łyżeczeka cynamonu

Składniki na kruszonkę utrzeć razem.

 

czwartek, 07 listopada 2013

Wracam powolutku...po dość długiej przerwie. A na zbliżający się weekend proponuje te pyszne rogaliki. Połowę zrobiłam z powidłami, a drugą połowę z budyniem. Myślę, że wam z pewnością przypadną do gustu!

Pozdrawiam

Przepis własny

Składniki:

Ciasto:

  • około 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 50g roztopionego masła

Drożdże rozuścić w mleku z odrobiną cukru i mąki. Odstawić na 10 minut

Następnie wbić jajka, wsypać resztę cukru, wlać masło i wymieszać. 

Powoli dosypywać mąkę, cały czas mieszając.

Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie lepić się do rąk po wyrobieniu. Wyrabiałam ciasto przez kilka minut na stolnicy. Oczywiście możecie użyć odrobinę nieco więcej mąki przy podsypywaniu, jeśli ciasto będzie wam się kleiło. 

Następnie wyrobione już ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po upływie czasu ciasto wyjąć podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować i podzlić na 8 lub więcej trójkątów( ja zrobiłam 16). Na każdy dać około łyżeczki nadzienia i zwinąć w rogalik.

Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 25 minut.

Przed pieczenim posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. makiem lub tak jak ja -czyli kruszonką.

Piec w 180*C przez około 15 minut ( w zależności od wielkości)

Smacznego!

Nadzienie: Nadzienie wystarczyło mi tylko na połowę rogalików, drugą połowę zrobiłam z powidłami) Budyniu dawałam dość sporo, bo nie wylewa się w czasie pieczenia. Wam być może jeden budyń wystarczy na wszystkie  rogaliki, jeśli będzie go mało dawać do środka.

  • 400ml mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

Budyń ugotwać wedle przepisu na opakowaniu i ostudzć. Nadzienie nie wychodzi specjalnie słodkie, więc jeśli macie ochotę to jak najbardziej można dodać więcej cukru.


sobota, 06 lipca 2013

Cynamonowe bułeczki...od których załamują się półki w supermarkecie zaraz obok mnie. Oczywiście, gdy tylko zaczynam czytać składniki, to zdecydowanie odechciewa mi się bułek pomimo, że wyglądają mega apetycznie. Ale nie ma złego co by na dobre nie wyszło, bo dzięki temu szukam najlepszego przepisu , który by przypominał smakiem te ze sklepu. A więc te bułeczki pozostają długo świeże, czyli na drugi dzień są równie smaczne:) Myślę, że będą dobre 2 -3 dni w zależności jak je będziecie przechowywać. Ja zakupiłam jakiś czas temu blaszkę do pieczenia z plastikową pokrywką, która jest wprost idealna ! Bułki mi nie wysychają i nie muszę kombinować z innymi pojemnikami, woreczkami itp. 

Przechodząc do przepisu to bułki wychodzą wilgotne, puszyste i delikatne. Wierzch możecie przykryć lukrem cytrynowym, ale ja użyłam twarożku philadelphia z którym drożdżówki smakują bajecznie:) Pozdrawiam i miłego weekendu!

Źródło :Allrecipes

Składniki: na 24 -26 bułeczek

  • 1 szklanka ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków (jeden duży)
  • 1 szklanka wody (pozostałej z gotowania ziemniaków)
  • 160g miękkiego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 opakowania suszonych drożdży ( około 4 i 1/2 łyżeczki)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 8 i 1/2 szklanki mąki pszennej 

Przygotowanie:

Ziemniaki, wodę (pozostawioną z gotowania),szklankę gorącej wody, masło, cukier i sól połączyć razem, aż składniki się dokładnie połączą, a masło się rozpuści.


W osobnym kubeczku połączyć razem drożdże i 1/2 szklanki ciepłej wody - odstawić na 10 minut.



Do ziemniaków wbić dwa jajka, wlać drożdże i wsypać około 2 szklanek mąki.


Mieszamy i powoli dosypujemy resztę przewidzianej mąki. Mąkę dosypujemy do czasu, aż z ciasta utworzy się kula. W zależności od użytej mąki ilość może się nieco zmienić. 


Ciasto przyłożyć na stolnicę i krótko zagnieść ( tak, aby było jednolite)

Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto w między czasie powinno podwoić objętość.


 

Nadzienie:

  • około 2 do 2 i 1/2 szklanki umytych i osuszonych jagód lub borówek.
  • 3/4 szklanki cukru wymieszanego z 3 łyżkami cynamonu
  • 3 łyżki cynamonu
  • 60g roztopionego masła

Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około 3/4 cm. Wierzch posmarować masłem i oprószyć cukrem. 


Rozłożyć równomiernie owoce i delikatnie zwinąć w rulon. 


Za pomocą nitki (poniżej filmik, aby zobaczyć jak użyć nitki) lub ostrego noża podzielić na 24 części (bułki powinny mieć grubość około 1i 1/2 cm. Każdą ułożyć w formie wyłożonej papierem ( mogą leżeć dość ciasno)


Bułki odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w 180*C przez około 30 minut, aż się zarumienią.

Polewa:

  • 220g kremowego serka typu "philadephia"
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 -4 łyżki mleka

Wszystkie składniki na polewę utrzeć razem. W razie potrzeby dodać nieco więcej mleka tak, aby serek był kremowy.

Upieczony bułeczki wyjąć i lekko przestudzić. Najlepiej smarować gdy są lekko ciepłe ( nie gorące!)

Smacznego!

 

 

 

 

niedziela, 26 maja 2013

Jak ja lubię drożdżówki:)) Jaka by nie była twarda, miękka z nadzieniem czy bez:) Ale ta dzisiejsza, to wyszła bombowa! Zrobiłam ją z maślanką, a żeby za sucha nie wyszła. Do tego nadzienie ze zmielonymi wiórkami kokosowymi i orzechami - całość bardzo dobra i już wiem, że będzie wam smakować:)

Przepis własny ;-)

Składniki:

  • 3 do 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki ( pokojowa temp.)
  • 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 170g orzechów włoskich
  • 130g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 -5 łyżki mleka
  •  1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Drożdże wsypać do letniej maślanki ( może być lekko ciepła, ale nie zimna!), wymieszać i dodać resztę składników ( na początek 3 szklanki mąki). Zacząć wyrabiać i jeśli będzie ciasto bardzo rzadkie, to możemy ewentualnie dodać 1/3 szklanki mąki więcej. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut. Ciasto delikatnie się klei, więc ja to robię w  misce. 

Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę i 25 minut. 

W między czasie przygotowujemy nadzienie:

Orzechy i wiórki kokosowe zmielić w maszynce . Ja użyłam do tego celu młynka do kawy. Dodać mód cynamon i cukier.  Wlać około 3 łyżek mleka lub tyle, aby powstała gęsta pasta. 

Po upływie czasu ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm i posmarować roztopionym masłem. Następnie na wierzchu rozprowadzić w miarę równo masę orzechowo - kokosową. 

Ciasto zwinąć w rulon, a następnie za pomocą ostrego noża przekroić wzdłuż i zapleść razem. Wersja obrazkowa -jak w tym przypadku -------------klik-----------

Tortownicę (24cm lub większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto umieść w środku( ułożyć naokoło tortownicy, aby strucla była okrągła), przykryć i odstawić na 40 minut.

Piec w 180*C przez około 45 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować cytrynowym lukrem.

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Do lukru dodawać powoli po łyżeczce soku  cytrynowego, aż do uzyskania idealnej konsystencji.



sobota, 18 maja 2013

Zabierałam się za te bułeczki już od jakiego czasu. W końcu udało mi się je zrobić i wyszły   przepyszne! Mięciutkie z bitą śmietaną i cukrem pudrem. Palce lizać:) Jedna wada - niestety najlepsze są pierwszego dnia i koniecznie nadziewać tuż przed podaniem!. Ja nadziałam szprycą, ale najczęściej widziałam takie bułeczki naj-zwyczajniej przekrojone na pół i wypełnione śmietanką i dżemem.

Polecam!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru(można dać odrobinę więcej)
  • 2 jajka
  • 125g roztopionego i przestudzonego masła

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na 5 -8 minut.

Następnie wbić jajka, wlać ostudzone masło, resztę cukru, sól i około 2 szklanek mąki.

Zacząć wyrabiać powoli dosypując resztę mąki.

Przykryć i odstawić na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu ciasto podzielić na 14 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę  i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 30 minut> Bułeczki powinny ładnie podrosnąć. 

Piekarnik nastawić na 180*C.

Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 17 -22 minut, aż się ładnie zarumienią.

Ostudzić.

Nadzienie:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier, wlać ekstrakt i wymieszać.

Ostudzone bułeczki nadziewać albo szprycą albo najprościej jest je przekroić na pół i przełożyć sporą warstwą śmietankowego kremu. Dodatkowo możecie także posmarować np. dżem, powidłem czy dobrą konfiturą.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.