Babeczki

poniedziałek, 10 lutego 2014

Dzisiejsze babeczki zawierają całe jagody, jak i zarówno sos jagodowy, który tworzy na wierzchu śliczny marmurek:) Przepis pochodzi z mojej nowej książki  Cook's Illustrated Baking Book- uwielbiam ich miesięcznik, także wiedziałam, że mogę liczyć na dobre przepisy w tej książce, które  mnie nie zawiodą. 

Są idealnie słodkie, z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Bardzo dobrze się przechowują, a przygotowanie  jest banalnie proste.

Polecam i życzę miłego tygodnia.

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki świeżych borówek lub jagód
  • 1 szklanka cukru + 1 łyżeczka
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • +sok z cytryny i cukier puder na lukier

Piekarnik nastawić na 215 *C.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i posypać odrobiną bułki tartej lub ewentualnie mąki.

Jagody umyć i osuszyć. Szklankę owoców wsypać do małego rondelka, dodać łyżeczkę cukru i na małym ogniu podgrzewać, aż owoce się rozpadną ( ja pomogłam sobie tłuczkiem do ziemniaków) Całośc gotujemy przez około 15 minut, aż masa nieco zgęstnieje.

Następnie odstawiamy na bok do ostudzenia.

Ciasto na muffinki:

Mąkę, sól i proszek wymieszać razem.

Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym.

Dodać masło, olej i maślankę, a na samym końcu wsypać mąkę. Całość połączyć razem, ale starajmy się nie mieszać ciasta za długo. 

Do ciasta dodać resztę jagód (szklanka), wymieszać.

Ciastem napełniać tak do 3/4 wysokości papilotek.

Na środku każdej ułożyć po łyżeczce sosu jogodowego i za pomocą patyczka zrobić kilka esów-floresów).

Piec 15- 17 minut (lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostawić w formie przez jeszcze 5 minut.

Ostudzone muffiny koniecznie lukrujemy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru:
  • sok z cytryny lub limonki

Do cukru dodać tylko soku, aby otrzymać gęsty lukier. Generalnie wystarczy łyżeczka może dwie:)

 

czwartek, 28 listopada 2013

Co powiecie na babeczki bez tłuszczu? Bo nie doszukacie się tutaj ani masła ani oleju!:) Ale za to  duża ilość kremówki...która idealanie zastąpiła masło w przepisie. Babeczki wychodzą bardzo puszyste, wilgotne...akasamitne. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania.

Pozdrawiam!

 

Źródło - książka -  Rose Levy Beranbaum - Heavenly Cakes

Składniki (około 16 mini babeczek)

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki ( schłodzonej)
  • 3 duże jajka
  • olejek migdałowy lub inny
  • szklanka drobnego cukru

Mąkę, proszek i sól połączyć razem.

Kremówkę ubić na sztywno.


Zniżyć obroty miksera i dalej ubijając dodawać kolejno: jajka, ekstrakt i cukier. Masa powinna przypominać majonez.


Następnie wsypać mąkę i za pomocą szpatułki wszystko razem połączyć. 



Formę dod babeczek dobrze nasmarować tłuszczem. Nakładać ciasta tak do 3/4 wysokości foremek.


Piec w 180*C przez 14 minut lub do czasu, aż będą rumiane.

Babeczki nie wyjmować gorących z formy, ale należy, im pozwolić żeby, się wystudziły.

Posypać cukrem pudrem i podawać.

Smacznego!


niedziela, 17 lutego 2013

Wczoraj kupiłam nową foremkę do "mini babek", więc oczywiście dzisiaj z rana zabrałam się do pieczenia;-) Pierwsza próba jak najbardziej udana, bo wyglądają przesłodko! aż szkoda jeść:) Babeczki bardzo smaczne, miękkie i puszyste. Do środka możecie dorzucić orzechów, rodzynek itp. Ja tym razem zrobiłam zwykłe waniliowe, ale za to z czekoladą.

Jeśli nie posiadacie takiej foremki, to równie dobrze możecie użyć zwykłej dużej formy kominkowej ( wtedy powinno ciasto  się piec około 45 minut) lub formy muffinkowej.

Pozdrawiam

Oto forma która użyłam do przygotowania babeczek : LINK

Przepis częściowo zaczerpnięty z magazynu: Cooking Light/ grudzień 2011

Składniki: na około 20 babeczek

  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 12 łyżek (170g) miękkiego masła
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka maślanki

Polewa

  •  4 łyżki masła ( bez soli!)
  •  1/2 szklanki śmietanki kremówki
  •  140g czekolady ( użyłam gorzką i mleczną)

Ciasto:

Formę na babeczki natłuszczamy masłem i obsypujemy np. bułką tartą.

Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać razem. Odstawić na bok

Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i ekstraktem na gładką masę.

Na niewielkich obrotach wbijać do masła po jednym jajku. 

Kiedy wszystko się połączy, to najlepiej ręcznie mieszając dodawać  na przemian mąkę z maślanką. Ciasto konsystencją powinno przypominać gęstą śmietanę.

Ciastem wypełniamy foremki( tak do 3/4 wysokości).

Pieczemy około 15- 18 minut w 180*C (w zależności od wielkości foremek-)

Polewa:

Czekoladę kroimy nożem na małe kawałki

Masło roztapiamy w garnuszku z grubym dnem, wlewamy śmietankę, wsypujemy czekoladę i mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. 

Ostudzone babeczki oblewamy polewą( Ja namaczałam;-)

Smacznego!


niedziela, 30 grudnia 2012

Praca, praca i jeszcze raz praca...a w dodatku monitor mi się popsuł, więc nie mogłam dodawać wpisów...a jedynie komentować z telefonu. Szkoda...miałam tyle przepisów z którymi miałam się podzielić przed końcem roku. Po świętach zapewne macie dość słodkości, ale u mnie akurat nie było w tym roku za wiele. Tak, więc dzisiaj zrobiłam kukurydziane muffinki z konfiturą jeżynową. Wyszły całkiem smaczne- zjadałam3;-) Konfiturę dodałam jeżynową, ale możecie zastąpić inną.

I dziękuje serdecznie wszystkim, którzy pomimo mojej nieobecności mnie odwiedzli :-) i życzę wszystkim udanego Sylwestra!

 

Źródło: Książka: "Flour" -Joanne Chang

Z przepisu wyszło mi 16 babeczek.

  • 385g mąki pszennej (około 3 szklanek)
  • 200g mąki kukurydzianej (cornmeal- około niepełnej szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 56g (4 łyżki) miękkiego masła
  • 165g brązowego cukru(3/4szklanki)
  • 3 jajka
  • 240g letniego mleka (niepełna szklanka)
  • 70g oleju( 1/3szkl)
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 3/4 słoiczka konfitury jeżynowej

Piekarnik nastawić na 175*C

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.

Masło i cukier utrzeć razem.

Powoli dodawać kolejno: po jednym jajku, olej, śmietankę, mleko, mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, proszek, sodę i sól.

 Składniki łączymy razem.

Do każdej papilotki nakładamy po łyżce ciasta - łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Papilotki wypełniałam do pełna.

Pieczemy przez około 25 -28 minut, aż będą lekko rumiane.

Najlepiej smakują tego samego dnia, ale możemy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3 dni.

Możemy je także zamrozić, a potem przed podaniem podpiec przez 8 minut w 150*C.

 

sobota, 20 października 2012

Zostało mi jeszcze trochę puree z dyni, więc postanowiłam jeszcze coś upiec:) Odrazu mi przyszły do głowy babeczki dyniowe..a jak babeczki dyniowe to tylko z dużą ilością kremowego serka. Wyszły mega- pyszne ! Cudownie pachną cynamonem, są wilgotne, miękkie i puszyste.

Choć nie są takie straszne..;-) to będą idealne na Halloween:)

Pozdrawiam

 

Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany z tej strony 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (jasnego)
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki dyniowego puree

Krem:

  • 170g kremowego serka typu "philadelphia"
  • szklanka (lub więcej) cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 115g masła

Mąkę, proszek, imbir, cynamon i sól mieszamy razem.



Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. W między czasie dodajemy po jednym jajku ( kolejne jajko dodajemy wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą)


Dodajemy dyniowe puree i mąkę na przemian z maślanką.


Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek ( wypełniamy około 3/4 wysokości) i pieczemy w 180*C przez około 15 -18 minut.

Na krem:

Serek ucieramy z masłem, dodajemy cukier, wanilię i całość dokładnie mieszamy.

Ostudzone babeczki dekorujemy kremem.

Smacznego!


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.