Lody i mrożonki

wtorek, 26 lipca 2011

Łatwe lody bo bez jajek, bez gotowania, przecierania i bez maszyny ;-) Miałam akurat kilka dojrzałych i pięknych  owoców mango, więc postanowiłam zrobić ten mrożony deser. Owoce były tak słodkie, że nie było potrzeby dodawać cukier, więc sugeruje spróbować masę zanim dodacie cukier. W tym przepise bez problemu możecie użyć samej kremówki lub tak jak ja, czyli mieszanki śmietanki i mleka.

Bardzo mi smakowały, więc myśle, że i wam przypadną do gustu ;)

Polecam!


Przepis powstał w oparciu o : XXXX

Składniki:

  • 500g mango (obranego i podzielonego na kawałki)
  • 100g cukru ( nie dodawałam)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 150ml śmietanki kremówki 
  • 150ml mleka skondesowanego (bez cukru)

Mango, cukier i sok miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

Następnie wlewamy śmietankę i mleko i miksujemy przez około 30s na szybkich obrotach, aż całość się połączy.

Wlewamy do pojemnika, przkyrwamy plastikową folią i wkładamy do zamrażarki na conajmniej 1 i 1/2 godziny.

Lody według mnie są najlepsze po około 3 godzinach.

W czasie mrożenia(jeśli będą mrożone więcej niż 4 godziny) warto je "zamieszać"kilka razy, dzięki czemu nie będą twarde.

Smacznego!


piątek, 13 maja 2011

Na początku muszę powiedzieć, że domowe lody truskawkowe nie mają intesywnego różowego koloru, jak lody ze sklepu....ale w smaku są bardziej truskawkowe, pachnące i przepysznie kremowe! Boskie o niebo lepsze! Byłam zachwycona..a właściwie dalej jestem :)

Przygotowanie może wydawać się nieco trudne, gdyż musimy przygotować masę z żółtek,  ale gwarantuje, że nie jest to takie trudne. Wystarczy uważać, aby nie zważyć masy, a resztą nie ma już żadnego problemu.

Gorąco polecam i zachęcam do zrobienia własnych domowych lodów-bez konserwantów:)

Źródło: Książka: Mastering Frozen desserts-Williams-Sonoma

Składniki:

  • 300g umytych, oczyszczonych dojrzałych truskawek
  • 125g +2 łyżki cukru
  • 250ml mleka
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżeczka ektraktu waniliowego

Połowę truskawek wraz z 2 łyżkami cukru zmiksować. Resztę truskawek drobno posiekać i dodać do musu truskawkowego. Można także zmiksować wszystkie truskawki. Odstawić

Mleko, 180ml śmietanki i 125g cukru wrzucić do garnuszka o grubym dnie. Na średnim ogniu podgrzewać, aż cukier się całkowicie rozpuści około 4-5 minut. Starajmy się nie doprowadzić do zagotowania. 

Pozostałą śmietankę wymieszać z żółtkami. Partiami gorące mleko dodawać do żółtek. Starajmy się gorące mleko dodawać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły.

Całość przelać do garnuszka i postawić na średnim ogniu.

Podgrzewać przez około 5 minut, aż płyn delikatnie zgęstnieje. Cały czas mieszamy najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki.Kiedy masa zacznie się "przyklejać" do łyżki, wtedy wiemy, że masa już odpowiednio zgęstniała. Pamiętajmy, że nie możemy dopuścić do zagotowania!, a lody napewno się udadzą:)

Gotową masę łączymy z musem truskawkowym, a następnie  umieszczay wraz z garnuszkiem w misce wypełnionej lodem i zimną wodą.

Studzimy przez około 35 -40 minut.

Pojemnik z lodami przykrywamy folią i wkładamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.od 3 do 12 godzin. 

Następnie możemy przełożyć do maszyny i postępować dalej wedle instrukcji.

Lody robiłam także bez maszyny i były także smaczne:)

Tutaj na zdjęciu lody robione bez użycia maszyny.

środa, 28 kwietnia 2010

Miały być tradycyjne lody śmietankowe, ale kupiłam piękne duże truskawki i po porstu nie mogłam ich nie dodać:) Mus truskawkowy cudownie pasuje do lodów, ale jak dla mnie wyszły odrobinkę za słodkie..myślę, że pół szklanki cukru zupełnie wystarczy...Ale  poza tym niebo w gębie :)


Przepis na lody śmietankowe zaczerpnięty z książki: Mastering Frozen Desserts

Składniki na lody śmietankowe:

  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 125g cukru (według mnie odrobinę za dużo)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Mleko, cukier, wanilię i 2/3 szklanki kremówki wlewamy do garnuszka. Resztę śmietanki łączymy z żółtkami. Gdy mikstura mleczna zacznie wrzeć, ściągamy z ognia i około 1/4 szklanki wlewamy do żółtek. Żółtka mieszamy z gorącym mlekiem, następnie znowu dolewamy odrobinę gorącego mleka i ponownie mieszamy. Proces powtarzamy do momentu aż całe mleko zostanie połączone z żółtkami. Następnie miksturę ponownie wlewamy do garnuszka, trzymając na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając czekamy aż mikstura delikatnie zgęstnieje. Nie należy jej zagotować!!! Inaczej żółtka się zetną i powstanie jajecznica ;) Mikstura powinna zgęstnieć w przeciągu 4-5  minut. Mieszając drewnianą łyżką możemy sprawdzić czy nasz krem już jest gotowy. Jeśli "przykleił się do łyżki" to znaczy że już jest gotowy.



Do drugiego większego pojemnika wrzucamy lód i wlewamy zimną wodę. Garnuszek wkładamy do " lodowatej kąpieli" i pozostawiamy do wystudzenia na około 40 minut. Mikstura ma być zimna!.

Następnie możemy przełożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc, ja od razu wlałam do maszyny.


Truskawkowa masa:

  • 8 dużych truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Truskawki umyć, obrać wymieszać z resztą składników i zmielić. Wlać do garnuszka, zagotować i odstawić do wystygnięcia.


Następnie bierzemy pojemnik i na przemian układamy warstwę lodów i sosu truskawkowego. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.



Smacznego!



Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.