Przekąski &Przystawki

środa, 13 kwietnia 2011

Dzisiaj proponuje dwa rodzaje faszerowanych jajek. Jedne z zielonym ogórkiem i rzodkiewką, a drugie z szynką, cebulką i kukurydzą. Są bajecznie pyszne, a najlepiej smakowały mi te z kukurydzą, choć z rzodkiewką są także smaczne.

Są bardzo proste do przygotowania i gwarantuję, że wam posmakują:))

Źródło: XXXX

 

  • 8 jajek,
  • 4 szt rzodkiewki,
  • 1/2 ogórka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kukurydzy,
  • 1 łyżka ketchupu (zastąpiłam majonezem),
  • szczypta papryki,
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebulki
  • 3 plasterki wędzonej szynki,
  • sól, pieprz


Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Rzodkiewki i ogórek posiekać drobno, dodać żółtka z 4 jajek, majonez, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do połówek jajek i udekorować. Kukurydzę i szynkę drobno posiekać, dodać ketchup( u mnie majonez), cebulkę, pozostałe żółtka jajek, doprawić solą i papryką, wymieszać. Farsz nakładać do pozostałych połówek jajek i dekorować.

 

 

wtorek, 18 stycznia 2011

To  już drugi przepis na kulki ryżowe na blogu. Te zawierają tylko mozzarellę i odrobinę parmezanu. Smakują wyśmienicie! Pachną czosnkiem, a środku mają sporą ilość ziół i świeżo posiekaną pietruszkę. Musicie pamiętać, żeby je dobrze doprawić. Ja gdy akurat mam bulion w domu,to dolewam do wody w której gotuje ryż. Wtedy wychodzi bardzo smaczny i nie trzeba go dużo doprawiać.

A kuleczki najlepiej mi smakują  z sosem pomidorowym...pycha!:)

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki białego ryżu
  • 2 szklanki startego na tarce sera mozzarella
  • 1/4 szklanki sera parmezan
  • 3 duże lub 4 mniejsze jajka
  • 4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki
  • + inne ulubione zioła i przyprawy
  • sól i pieprz do smaku
  • około szklanki bułki tartej

Ryż ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić w garnuszki, dodać czosnek i odstawić. Odcedzić ryż z wody  i do jeszcze ciepłego dodać ser, jajka,  masło z czosnkiem, parmezan, pietruszkę, zioła i dobrze doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie połączyć. Masa powinna być gęsta i lepka. Nabierać łyżkę ciasta i w dłoniach formować kulki, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.

Podawać z sosem pomidorowym.

Smacznego!


piątek, 05 listopada 2010

Świetny pomysł na wykorzystanie dużych pieczarek. Mogą służyć jako dodatek do obiadu lub ciepła przystawka. Nie przejmujcie się trzonkami po grzybkach, nadadzą się do porannej jajecznicy, albo można je posiekać i wrzucić do mielonych.

Pieczarki są delikatne w smaku, należy je dobrze przyprawić i nie żałować szczypiorku.

Pięknie i elegancko prezentują się na stole. Wszystkim smakowały..bez wyjątku:)

A następnym razem dodam podsmażonej na odrobinie masła cebulki...myśle, że będą jeszcze lepsze!

Polecam!

Źródło:Przepis zmodyfikowany: XXXX

 

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 16 średnich pieczarek
  • 250g serka ricotta
  • 2 łyżki pesto
  • 6 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
  • 2  ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
  • 5 łyżek startego sera parmezan
  • łyżka (można więcej) świeżo posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Pieczarki umyć, usunąć trzonki i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego łyżką oliwy.

Ricottę wymieszać pesto, szczypiorkiem, łyżką parmezanu, czosnkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.

Każdy kapelusz wypełnić nadzieniem. Wierzch posypać resztą parmezanu i skropić resztą oliwy z oliwek.

Piec przez około 20-25 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia naczyniu ustawiamy wyżej lub włączamy tylko górną grzałkę. Wierzch powinien się delikatnie zarumienić, a pieczarki powinny być miękkie.

Wierzch możemy przyozdobić pesto i świeżo posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Smacznego!


* Pieczarki świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego*

* Zamiast szczypiorku możemy użyć tylko pesto z pietruszką*

 

wtorek, 06 lipca 2010

Propozycja na przystawkę, czyli pyszna meksykańska salsa na bazie awokado z chrupiącymi "chipsami":)

Przepis jest bardzo łatwy i przyjemny do wykonania. Możemy z nim dowolnie kombinować np do dipu dołożyć ostrej papryczki. Płatki tortilli doprawiamy dowolnie, ja swoje posypałam przed pieczeniem słodką papryką i odrobiną chilli, a po upieczeniu przyprawiłam solą.

Gorąco polecam!

Guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki (można zastąpić kolendrą)
  • 1 średni pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Awokado posiekać drobno lub rozetrzeć łyżką. Cebulkę, czosnek wraz z pomidorem pokroić na drobne kawałki i wymieszać z awokado. Dodać pietruszkę i przyprawić solą.

Jeśli ktoś lubi można także wszystkie składniki zmielić razem w malakserze na gęstą pastę.

Chipsy:

  • 4 duże płaty pszennej tortilli
  • 4 -5 łyżek oliwy lub oleju
  • ulubione przyprawy
  • sól

Płaty podzielić na małe trójkąty. Oliwę wlać do miski, wsypać kawałki tortilli i dokładnie wymieszać, tak by każdy kawałek był pokryty. Na dużej blaszce rozłożyć "chipsy" ( nie powinny zbytnio na siebie nachodzić) Posypać przed lub zaraz po pieczeniu przyprawami i solą. Piec w 180*C przez około 20 -25 minut (w zależności od rodzaju tortilli) co jakiś czas mieszając, tak aby się zarumieniły z każdej strony. Wystudzić

Zamiast pszennych można użyć kukurydzianych, które wychodzą bardziej chrupiące. W niektórych przepisach zamiast pieczenia, tortille smaży się w frytkownicy.

 


Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.