Sałatki

niedziela, 09 października 2011

 

Bardzo często przygotowuje tą sałatkę. Zazwyczaj z selerem, dzięki któremu sałatka jest chrupiąca, ale jeśli akurat nie macie, albo poprostu nie przepadacie za selerem, to możemy użyć zamiennie np. pora, cebuli lub rzodkiewki. Choć mi najbardziej smakuje właśnie z selerem.

Podaje ją na kanapki z zieloną sałatą, a dodatkowo możecie dodać jeszcze wędline.

Gorąco polecam!

 

Składniki (podstawowa wersja):

  • 6 dużych jajek
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • łyżka posiekanego koperku (może być także natka pieturszki)
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo.

Obrać i pokroić w średnią kostkę.

Seler umyć, drobno posiekać i dodać do jajek.

Następnie dodajemy około 3 łyżek majonezu,koperek i łyżeczkę musztardy.

Delikatnie mieszamy, jeśli potrzeba- to dodajemy jeszcze łyżkę majonezu.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Taka przygotowaną sałatkę nakładam na pieczywo z liściem zielonego sałaty- pycha! ;-)

 

piątek, 24 czerwca 2011

Stała sałatka w moim menu :) Robię często, ale zawsze mam za mało czasu na zdjęcia. Nie robię jej dużo, gdyż według mnie najlepiej smakuje zrobiona  i zjedzona w tym samym dniu...zdania są podzielone.

Jeśli chodzi o sos, to dodaję taką samą ilość majonezu i jogurtu. Czasami po 4 łyżki, innym razem po 3..wszystko zależy. Ważne żeby nie było go za dużo, ani  za mało-sami najlepiej ocenicie ;)

Jedno wiem- sałatka niesamowicie smaczna ;)

Składniki:

  • 4 średnie lub 5 mniejszych czerwonych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 seler
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 4 ugotowane i pokrojone w dużą kostkę jajka
  • 2 -3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • około 3 łyżek jogurtu naturalnego
  • około 3 łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Wsypujemy do miski, dodajemy oliwę, delikatnie przyprawiamy i mieszamy.

Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 210 *C przez około 15 minut (w zależności od wielkości)

Odstawiamy do wystudzenia.

Jogurt, majonez, czosnek i natkę mieszamy razem.

Seler i cebulkę siekamy drobno i dodajemy do sosu. Wrzucamy ziemniaki i jajka.

Mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy :)

środa, 04 maja 2011

Smaczna, zdrowa, elgancka sałatka. Bardzo ją lubię i często gości na naszym stole, gdyż składa się ze składników, które praktycznie zawsze mam w lodówce:) Jak dla mnie najlepsza bez dodatków, ale cudnie smakuje ze świeżym pieczywem i masłem.

Z pewnością wam posmakuje!:)

Źródło: Książeczka :"Sałatki na 45 sposobów"

Składniki:

  • 4 twarde pomidory
  • ogórek sałatkowy
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kilkanaście oliwek nadziewanych papryką lub anchois
  • 2-3 łyżki oliwy ekstra cirgine
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sól

Pomidory pokroić w cząstki, ogórek w plasterki, cebulę w piórka, zaś jajka obrać ze skorupek i grubo posiekać ( ja pokroiłam w cząstki). Natalerzu lub okrągłym półmisku ułożyć najpierw pomidory, potem-nieco mniejszym kołem ogórki i posypać je cebulą. Na tych składnikach równomiernie rozłożyć oliwki, polać oliwą, posypać jajkami i pieprzem. Posolić sałatkę tuż przed podaniem na stół, żeby warzywa nie puściły soku. 

Podawać z pieczywem.

Smacznego!:)

poniedziałek, 03 stycznia 2011

Niesamowicie pyszna sałatka! Jestem przekonana, że wam bardzo posmakuje.

Z ziemniakami, jajkiem, kiszonymi ogórkami, koperkiem i majonezem czosnkowym...po prostu nie można jej nie polubić :)

Gorąco polecam!

Źródło: Taste.com.au

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych w łupinach ziemniaków
  • 4 -5 ugotowanych na twardo jajek
  • 5-6 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 5 kiszonych ogórków
  • 50g pokrojonej w kosteczkę szynki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki (ja zamiast natki dałam koperek)

Ziemniaki i jajka obrać, a następnie pokroić w plasterki. Ogórki także pokroić w plasterki.

Majonez wymieszać z czosnkiem i sokiem, dodać ziemniaki, ogórki, szynkę, natkę lub koperek.

Całość dokładnie połączyć, a na samym końcu delikatnie wmieszać jajka.

Posypać szczypiorkiem

Podawać :)


piątek, 15 października 2010

Pyszna, łatwa salatka ziemniaczana. Chrupiący boczek, ziemniaczki, jajko i sos...niebo w gębie:) Jeden minus..zrobiłam za mało.... :)

Źródło: Blog: Brulion z przepisami

  • 500g młodych ziemniaków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 125g boczku
  • 3 czubate łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy z gorczyca
  • mała graść świeżego koperku
  • odrobina soku z cytryny
  • sol i pieprz


ponadto:

  • oliwa do smażenia
  • koperek do dekoracji


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odstawic, żeby ostygly.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano na odrobinie oliwy. Odsączyć  z tluszczu na papierowym ręczniku.
Ziemniaki i jajka pokroić w wiekszą kostkę. Włożyć do miski. Dodać ostudzony boczek.
W kubeczku wymieszać majonez z musztardą i koperkiem. Polać dressingiem salatkę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować koperkiem.
podawac natychmiast.


 
1 , 2 , 3

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.