Bułeczki

czwartek, 28 listopada 2013

Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne!  Zjedzone oczywiście w jeden wieczór, a dzisiaj była już powtórka:) Wiem, że wymagają nieco więcej pracy, bo trzeba zrobić zaczyn, ale są, za to dużo bardziej chrupiące i smaczniejsze. 

Gorąco polecam!

 

Źródło: Przepis z małymi zmianami z tej strony --KLIK

Składniki

Zaczyn:

  • 180g mąki pszennej (około szklanki)
  • 10g mąki żytniej (łyżka)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży(4g lub 8g świeżych)
  • 3/4 szklanki (200g) letniej wody

Składniki na zaczyn połączyć razem i odstawić na godzinę. Ciasto po godzinie powinno być podrośnięte i bąbelkowate.


Ciasto właściwe:

  • 360g( 2 i 3/4) szklanki mąki pszennej 
  • 10g (1 i 1/4 łyżeczki) soli
  • łyżka mąki żytniej
  • 180g wody(3/4szklanki)
  • plus cały zaczyn

Zaczyn przelać do miski, wlać wodę, wsypać sól, mąkę żytnią i połowę mąki pszennej. Zacząć wyrabiać, a w miarę potrzeby dodawać resztę mąki. 


Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.( Na tym etapie możecie także ciasto przełożyć do lodówki na całą noc. Oczywiście, należy je przykryć, aby nie wyschło.)

W między czasie przygotować masło czosnkowe:

  • 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 6 łyżek masła
  • 3 ząbki czosnku 
  • ewentualnie sól, jeśli masło nie jest słone.

Czosnek przepuścić przez praskę, połączyć z masłem, solą i pietruszką. Wstawić do lodówki.


Ciasto podzielić na 6 lub więcej części. Z każdej uformować małą podłużoną bułeczkę. 

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.


Przed pieczeniem naciąc wzdłuż i włożyć w nacięcie po kawałku masła czosnkowego.

Piec 205*C przez około 15 minut ( lub na złoty kolor- w zależności od wielkości)

Smacznego!

 

wtorek, 16 października 2012

Śmiało mogę powiedzieć, że są to najlepsze angielski muffiny, jakie do tej pory upiekłam. A mąż stwierdził, że są nawet lepsze, niż ze sklepu:)

Nie są tak puszyste jak zwykłe bułeczki, a raczej mają bardziej zwartą strukturę. Są wręcz przepyszne podpieczone na śniadanie w tosterze. Ja część zamroziłam, bo nawet po odmrożeniu są dobre. 

Gorąco polecam!

Przepis powstał w oparciu o : King Arthur Flour recipes

Składniki: (około 16 dużych bułeczek)

  • 4 - 4 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • jedno duże jajko
  • 3 i 1/2 łyżki roztopionego masła

Mleko, cukier i drożdże połączyć razem.

Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać mleko wraz z drożdżami.



Całość wyrobić razem, a w między czasie dodawać roztopione masło.

Wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.(jeśli potrzeba, to dodajemy kilka łyżek mleka więcej)

Następnie przekładamy do czystej miski, przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut.

Po upływie czasu ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat.

Rozwałkowujemy na grubość około 1,3 cm.

Za pomocą szklanki wycinamy  okrągłe placki (około 16).

Patelnie rozgrzewamy ( średni ogień) nie smarujemy żadnym tłuszczem, ale posypujemy kaszką kukurydzianą (cornmeal))

Bułeczki smażymy po 4- 5 minut z każdej strony(powinny się zarumienić). Smażymy na mniej więcej średniej temperaturze. Najlepiej sprawdzać w czasie smażenia, aby bułki się za szybko, ani też za wolno nie rumieniły.

Zapewniam, że nie jest to trudne i nie musicie się martwić, że mogą być nie dopieczone w środku, gdyż będziemy je na sam koniec podpiekać w piekarniku. 

Jeśli zrobicie mniejsze muffiny, to nawet nie trzeba będzie ich piec.

Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180*C przez 5 minut tak, aby się dopiekły w środku.

Bułeczki smakują wyśmienicie podpieczone w tosterze (idealne na śniadania)

środa, 19 września 2012

Proste smaczne bułeczki o lekkim maślanym smaku i chrupiącej złotej skórce:)Ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie, więc formowanie bułeczek będzie samą przyjemnością:) 

Jeśli przygotowujecie je w ciągu tygodnia to, aby nieco zaoszczędzić czasu ciasto możemy wyrobić dzień wcześniej, dobrze przykryć i wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjąć, ocieplić w temp. pokojowej i formować. Równie dobrze możemy uformowane już bułki trzymać w lodówce, a kolejnego dnia tylko wstawić do piekarnika i cieszyć się świeżym pieczywem:)

Najlepsze jeszcze lekko ciepłe!:)

Pozdrawiam

Źródło: King Arthur Flour

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

Wszystkie składniki połączyć razem. 




Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie i elastyczne. 

Jeśli potrzeba, to dodać nieco więcej wody.

Następnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości( godzina i 20minut)


Wyrośnięte przełożyć na blat lekko oprószony mąką.


Podzielić na 12 równych części i z każdej uformować bułeczkę.

Ułożyć w formie wyłożonej papierem i odstawić do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem wierzch możemy posmarować mlekiem i posypać np. makiem (ja tego nie robiłam)

Pieczemy 220*C przez około 15 -17 minut.

Smacznego!


wtorek, 22 maja 2012

Te bułeczki powinny być wyjść ciemne, ale akurat miałam tylka jasną mąkę pełnoziarnistą. Jeśli macie ciemną mąkę, to gorąco polecam ją dodać.

Ciasto wyrabia się bardzo, ale to bardzo przyjemnie. Nie jest klejące, ani rzadkie, a za to bardzo plastyczne i miękkie. Nawet przy formowaniu bułeczek praktycznie nie potrzebywalam mąki podsypywania:)

Bułki wychodzą pyszne i mięciutkie z lekkim słodkawym posmakiem. W czasie pieczenia nabierają pięknego brązowego koloru. U mnie bardzo szybko się zarumieniły, więc uważajcie, aby ich nie przypalić ;-)

Przepis powstał w oparciu o : XXXX

Składniki:

  • 1 i 1/3 do 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 i 3/4 szklanki mąki psznnej chlebowej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej ( użyłam pszennej)
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki miodu
  • łyżka melasy
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli

Wszystkie "suche " składniki połączyć razem. Dodać masło, miód i wodę.

Zacząć wyrabiać ręcznie ( lub mikserem) do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

Powinno być elastyczne i miękkie.  Jeśli będzie za suche to dodać odrobinę więcej wody.

Po wyrobieniu przykryć i odstawić na godzinę do podrośnięcia w ciepłe miejsce.

Następnie ciasto podzielić na na około 15 części i z każdej uformować owalną bułeczkę.

Ułożyć na blaszce ( wyłożoną papierem lub nasmarowaną odrobiną masła), przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Bułki powinny się bardzo porządnie napuszyć.

Pamiętajmy, że przed pieczeniem tych bułeczek nie nacinamy!

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 190*C przez około 15 do 20 minut ( w zależności od wielkości)

Gdyby zbyt szybko się zarumieniły, to w czasie pieczenia przykryć folią aluminiową.

Smacznego!


wtorek, 28 lutego 2012

I znowu bułeczki...mam nadzieje, że was nimi nie zanudzam ;-)Ale jeśli mam nieco wolnego czasu, to pierwsze o czym myślę, to jakie pieczywo mogę upiec. Tym raz proponuje wam ziołowe bułeczki, które niesamowicie kuszą i wyglądem i zapachem. 

Zioła oczywiście mogą być dowolne, ale prze-wspaniale bułki pachną i smakują ze szczypiorkiem, więc nie zapomnijcie go dodać!

Składniki na około 12 sporych bułeczek:

  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki pszennej ( użyłam chlebowej)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki świeżo posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki suszonych ziół ( użyłam mieszanki bazyli, oregano i tymianku)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Na glazurę: jedno jajko + 2 łyżki wody

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku ( nie gorącym!) Odstawiamy 

Mąkę przesiać do dużej miski, wlać mleko z drożdżami i dodać resztę składników.

Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

Po upływie czasu ciasto podzielić na około 12 części.

Z każdej uformowac bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć i odstawić do podrośnięcia na 40 minut.

Przed pieczenim wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z dwoma łyżkami wody.

Piec w 190*C przez około 15 -17 minut.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.