Bagietki

czwartek, 26 stycznia 2012

Takie bagietki jak te często piekę w czasie tygodnia, kiedy nie mam ochoty poświęcać pieczeniu zbyt wiele czasu. Czasami ciasto przygotuje dzień wcześniej, formuje bagietki, układam na blaszce i wstawiam na noc do lodówki..rano tylko do piekarnika i gotowe!

Bagietki wychodzą rumiane, miękkie i puszyste..pycha;-)

p.s mleko można dowolnie zamienić np. na wodę lub maślankę..cokolwiek macie w lodówce:)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży
  •  łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka oleju

Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku. Dodać resztę składników i wyrobić elastyczne ciasto.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Po upływie czasu podzielić na 5 części i uformować zgrabne bagietki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć i odstawić na 35 minut.

Przed pieczeniem wierzch naciąć kilka razy ostrym nożem.

Piec w 190*C przez około 20 - 25 minut.

Smacznego!

poniedziałek, 27 czerwca 2011

Lubicie czosnek?, bo ja wprost uwielbiam! Chyba nie ma dania, do którego nie dodaje czosnku..choćby odrobiny :) Doskonale smakuje pieczywo z jego dodatkiem... a dzisiejsze bagietki tak pachną, że nie można się im oprzeć. Co prawda tylko glazura jest czosnkowa, ale jeśli używacie suchego czosnku, to proponuje dodać do ciasta około 1/2 łyżeczki- dla dodatkowego aromatu.

Takie paluchy czosnkowe idealnie pasują do sałaty, lekko zarumienione i podane z ziołową oliwą.

Gorąco polecam!

Na podstawie przepisu : XXXX

Składniki na 6 bagietek

  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki mleka(dałam 1/3)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy

Glazura czosnkowa:

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • ulubione zioła (opcjonalnie)

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z roztopionym masłem.

 

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę, mleko  i wodę z dodatkami.

Wszystko wymieszać.

Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski ( w razie potrzeby dodać nieco więcej wody lub mąki)

Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zrobi się elastyczne i jednolite ( około 7 minut)

Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (około 1 i 1/2 godziny)

Następnie rozwałkowujemy na prostokąt( mniej więcej 20- 35cm), dzielimy na 3-4cm długie pasy ( 6 części).

Każdy "skręcamy" wokół własnej osi i układamy na blaszce wyłożonej papierem.

Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut( powinny" prawie"podwoić objętość)

Przed pieczeniem smarujemy glazurą czosnkową i posypujemy ziołami.

Piec w 190*C przez około 25 minut.

Smacznego!

środa, 06 kwietnia 2011

Zamiast chleba zrobiłam bagietki...dawno nie piekłam żadnych, a bardzo chciałam wypróbować przepis znaleziony jakiś czas temu na tym blogu.

Z przepisu wyszły mi cztery spore bagietki. Bardzo nam smakowały....puszyste, z pyszną chrupiącą skórką...ciężko było mi zachować jedną do zdjęcia:)

Ciasto wyrasta nieco dłużej, ale warto czekać!!, bo moje bagietki były bardzo lekkie z miękkim sprężystym wnętrzem..pycha:)

źródło: Every Cake You Bake, a dodatkowo zachęciła mnie Atina i Majana :)

 

Wiejskie bagietki greckie:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki kukurydzianej,
  • 30 g mąki pszennej razowej,
  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych (instant),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oliwy,
  • ok. 350 ml wody


Mąkę wymieszać z ok. 300 ml wody i pozostawić na ok. 20 min., aby wchłonęła płyn. Następnie wyrabiać 10-12 minut, stopniowo dolewając resztę wody. Pod koniec wyrabiania dodawać kolejno drożdże, cukier, sól i oliwę. Ciasto powinno być delikatne, dość luźne i nie dać się łatwo rozerwać. Jeżeli jest za gęste lub rzadkie, dodać w razie potrzeby wody lub mąki.

Przykryć szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. W połowie czasu wyrastania, wyjąć ciasto, odgazować, rozciągnąć i ponownie uformować kulę.

Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować długą, zgrabną bagietkę. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem( moje wyrastały na na ściereczce oprószonej mąką- a następnie piekłam na rozgrzanym kamieniu). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę ( u mnie 40 minut)

Około 30 minut przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, a  bagietki  ponacinać . Delikatnie spryskać wodą piekarnik i włożyć chleb. Piec około 25 minut do zarumienienia.


sobota, 01 maja 2010

Pyszne, jedne z lepszych jakie piekłam. Mimo tego, że uwielbiam chrupiące bielutkie pieczywo..to mam słabość do takich bagietek. Wyszły bardzoo pulchne i miękkie..z cieniutką, delikatną skórką. Bardzo smaczne, nie pachną drożdżami..co tutaj jest dużym plusem :) U nas zjedzone na kolacje sałatką ;) Polecam!

 

Składniki na dwie duże lub 4 małe bagietki:

Dzień wcześniej:

  • 6 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki drożdży

Składniki wymieszać, ewentualnie dodać łyżkę wody więcej. Przykryć i pozostawić na około 12 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/3 szklanki mleka

Do dużej miski dodać mąkę, siemie, słonecznik, sól i oliwę. Mleko, wodę, miód i drożdże wymieszać razem. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wyrabiać około 8 minut, aż zrobi się jednolite gładkie i elastyczne. Miskę przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto podzielić na dwie lub więcej części. Uformować bagietki i ułożyć na natłuszczonej blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 -45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch posmarować wodą, naciąć głęboko kilka razy i wsunąć do piekarnika. Piec pierwsze 10 minut w 220 *C a kolejne 20 - 25 w 190 *C. Bagietki powinny się ładnie zarumienić. Studzić na kratce.


Smacznego!

środa, 14 kwietnia 2010

Musiałam, ale musiałam zrobić chrupiące pieczywo :) Niestety ostatni mój chleb taki nie wyszedł...ba! nawet miał wyjątkowo miękką skórkę... Ale za to te bagietki wyszły chrupiące i bardzooo smaczne ;) Polecam!

 

Dzień wcześniej:

Biga:

  • niecała szklanka mąki pszennej chlebowej
  • 90 - 110 ml wody
  • 1/3 łyżeczki suszonych drożdży

Składniki zagnieść w kulę ( powinna być w miarę twarda, w razie potrzeby dodać łyżkę wody) włozyć do pojemnika i przykryć folią. Pozostawić na 13 do 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe:

  • 1 1/3 -do  1 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 1/2 łyżki startego sera parmezan
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Wyrośnięty zaczyn pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużej miski. Wlać wodę, wsypać drożdże, sól, cukier, parmezan, a na końcu 3/4 szklanki mąki. Zacząć wyrabiać ręcznie lub za pomocą maszyny. W miarę potrzeby dodawać resztę mąki. Ciasto wyrabiamy do momentu aż zrobi się gładkie i elastyczne. Starając się przy tym dosypywać jak naj mniej mąki.( ciasto powinno się lekko lepić!)

Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie czasu dzielimy na 3 części, formujemy zgrabne bagietki, przykrywamy i kolejny raz odkładamy do wyrośnięcia na 45 minut.( ja je ułożyłam na obsypanym mąką płótnie) W tym czasie nagrzewamy kamień lub pieczemy na blaszce. Następnie ostrym nożem zrobić kilka naciąć. Piec przez pierwsze 10 w 220*C, a kolejne 13 - 16 w 185*C. Wraz z bagietkami do piekarnika wsuwamy naczynie wypełnione 200 ml wody ( dzięki temu uzyskamy ładną chrupiącą skórkę)

Smacznego!


 
1 , 2

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.