Tarty & Ciasta kruche

sobota, 13 października 2012

Szarlotka z budyniem już jest na blogu, ale ten przepis trochę inny. Chciałam go trochę ulepszyć i zdecydowanie mi się to udało.Od rana nic nie robię tylko piekę szarlotki:-) Ciasto ja dla mnie wyszło idealne!!! Kruche ciasta..pyszna kwaskowata warstwa jabłek przykyrta słodkim waniliowym budyniem, a całość oprószona cukrem pudrem.

Ciasto z pewnością posmakuje każdemu!

Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!

Przepis oparałam o ten KLIK

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże żółtka 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki drobnego białego cukru
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru 
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 kostki masła
  • kwaśna śmietana (około 2 łyżek)

Wszystkie składniki zagnieść razem. Jeśli ciasto będzie za suche, to dodajemy łyżkę - dwie śmietany.

Dzielimy na dwie części jedną wkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy na wielkość blachy.

Blachę ( u mnie 33 x22cm) wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i nakłuwamy widelcem.

 

Podpiekamy w piekarniku przez około 12 minut (aż się bardzo delikatnie zarumieni) w 190*C.

Masa budyniowa:

  • 2 opakowaniu budyniu w proszku ( waniliowy lub śmietankowy)
  • 5 łyżek cukru ( jeśli budyń zawiera cukier, to wtedy dodajemy tylko łyżkę cukru)
  • 3 szklanki mleka

Budyń gotujemy wedle przepisu na opakowaniu używając tylko 3 szklanki mleka.

Farsz jabłkowy:

  • 1 kg jabłek( do 1 i 1/3kg)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki soku z cytryny

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem.

Mieszamy i odstawiamy na bok.

Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wylewamy jeszcze gorący budyń ( zimmny budyń jest ciężko rozprowadzić)

Z lodówki wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na budyń.

Wierzch nakułwamy widelcem



Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 185*C przez około 35 -37 minut.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

środa, 13 czerwca 2012

Przepis znalazłam miesięczniku "Living" MarthySteward" i tak bardzo mi się spodobał, że musiałam go koniecznie zrobić. Ten wspaniały deser jest zdecydowanie jednym z moich faworytów letich. Ja użyłam tym razem truskawek, ale możecie użyć malin, jagód, jabłek i właściwie prawie każde się nadadzą:)

Ciasto jest krucho -biszkoptowe o maślano śmietankowym smaku, więc z pewnością wam posmakuje.

A dodatkowo gorąco wam polecam podać ten deser koniecznie jeszcze ciepły z gałką lodów waniliowych....pysznie!

 

Nadzienie:

  • około 1/2 kg truskawek (mogą być brzoskwinie, maliny lub np. gruszki)
  • 1/2 do 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto:

  • 175g mąki
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek masła
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki (plus 2 łyżki na wierzch)
  • cukier kryształ na posypkę

Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać mąkę i cukier.

Całość wymieszać i wysypać na spód żaroodpornego naczynia.

Ciasto:

Masło posiekać z mąką. Dodać cukier, sól i śmietankę. 

Wyrabiać, aż utworzy się kula.( jeśli potrzeba, to dodać jeszcze odrobinę śmietanki)

Ciasto rozwałkować na wielkość naczynia. Podzielić na 6- 9 kwadratów i ułożyć je na owocach.

Kwadraty posmarować śmietankę i posypać cukrem.

Piec w 190*C  przez około godzinę.


piątek, 16 września 2011

Extra krucha szarlotka! Tak bardzo kruchutka..rozpływa się w ustach ;)

Oczywiście nie dało mi..i musiłam zjeść choć malutki kawałek ciepłego ciasta..było warto ;)

Upieczona zjedzona..cześć rozdana..wszyscy zadowoleni-najważniejsze!

Ciasto jest mocno maślance, bardzo delikatne z cynamonową nutką.

Nadzienie słodkie, lekko kwaskowate...pachnące wanilią i cynamonem ;)

PYCHA!

Gorąco polecam!

 


 

Inspiracja : Przepis  Przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki masła
  • 2 duże żółtka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kwaśna śmietana (około 2 łyżek)

Wszystkie składniki (oprócz śmietany) posiekać razem.

Jeśli ciasto będzie się kruszyć, to dodajemy kwaśnej śmietany do czasu, aż powstanie kula.

Następnie owijamy folią i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.

Po upływie czasu dzielimy na dwie części. Jedną wyklejamy spód blachy ( u mnie 33x22), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w 190*C.

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • cukier zwykły ( u mnie 1/4 szklanki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • około 3 łyżek bułki tartej

Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy : jabłka, cukier waniliowy, cynamon, skórkę i sok. Dusimy na niewilkim ogdniu do czasu, aż jabłka zmiękną. Jeśli  owoce"puszcza" dużo soku, to wtedy w małej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do jabłek ( ja dodałam).

Odstawiamy i jeśli potrzeba, to dodajemy zwykłego cukru ( w zależności od radzaju użytych jabłek)

Ostudzić.

Na podpieczony spód wyspujemy około 1 i 1/2 łyżki bułki tartek, wylewamy ostudzoną masę jabłkową, oprószamy ponownie (1 i 1/2 łyżki )bułką tartą i przykrywamy resztą ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w 185*C przez około 45 minut.

Smacznego!


wtorek, 16 sierpnia 2011

Uwielbiam amerykańskie "paje", a w szczególności bananowy...Bo jak można oprzeć się dużej ilości waniliowego budyniowego kremu i bitej śmietanie? ;-)

Nie można !

Spód posmarowałam odrobiną nutelli, dzięki czemu banany nie będą wypływać przy krojeniu. Oczywiście nutellę można pominąć, a owoce wmieszać w krem waniliowy.

Deser jest odrobinę jak dla mnie za słodki, zdecydowanie następnym razem zmniejszę ilość cukru do 1/2 szklanki.

Wszystkim bananożercom z pewnością posmakuje ;)

 

Źródło: Książka :Baking at home with Culinary Institute of America

Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 7 łyżek masła
  • około 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pół łyżki cukru
  • szczypta soli

Wszystko oprócz wody dobrze połączyć ( najlepiej malakserem) Jeśli ciasto jest za suche, to dodajemy po łyżce zimnej wody ( do czasu, aż powstanie kula)

Następnie ciastem wyłożyć formę do tarty ( u mnie 23 cm) Ponakłuwać widelcem i upiec w 190*C przez około 15 minut, aż nabierze złotego koloru.

Ostudzić.

Krem:

  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru ( wedle uznania)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 "pełne" łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • 2 duże banany
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki nutelli (opcjonalnie)

Około 1/3 szklanki mleka wymieszać z cukrem, żółtkami, solą, ekstraktem i mąką.

Resztę mleka zagotować z masłem.

Do zimnego mleka powoli! wlewamy po 1/4 szklanki gorącego mleka - cały czas mieszając ( jeśli wlejemy zbyt szybko, to żółtka mogą się ściąć)

Kiedy już wszystko dokładnie połączymy razem, to przelewamy z powrotem do garnka  i stawiamy na średnim ogniu.

Podgrzewamy przez około  5-6  minut, do czasu, aż masa zgęstnieje.

Odstawiamy do przestudzenia.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Banany obieramy i kroimy w plasterki.

Ciasto kruche smarujemy cieniutką warstwą nutelli. Na wierzch układamy plasterki bananów.

Ostudzoną masę budyniową wylewamy na banany. Wierzch ozdabiamy ubitą na sztywno kremówką.

Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!


niedziela, 03 lipca 2011

Ufff...muszę wam powiedzieć, że dawno tak się nie namęczyłam przy robieniu zdjęć.

Powinnam schłodzić je w lodówce, a potem robić zdjęcia..ale z braku czasu musiałam je zrobić od razu. Przyznaje, że delikatnie ciepłe ciasto jest bajecznie pyszne ;)

Schłodzone w lodówce będzie trzymać kształt, a budyń nie będzie się rozpływał w czasie krojenia.

Ale mniejsza w wyglądem...smak najważniejszy :)

Kruche, nie za słodkie z truskawkami lub innymi sezonowymi owocami, całość przykryta budyniem i kruszonką..czego można chcieć więcej ?:)

Gorąco polecam!

Przepis na ciasto stąd

Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki śmietany
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtka , jajko , aromat i tyle śmietany , żeby ciasto dało się dobrze zagnieść i było w miarę elastyczne. Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , a resztę można wykorzysta na kruszonkę lub na spód wykorzystać całe ciasto, a kruszonkę zrobić z przepisu niżej. 

Budyń:

  • 2 śmietankowe lub waniliowe budynie
  • 3 szklanki mleka

Budyń ugotować wedle przepisu na opakowaniu używając łącznie tylko 3 szklanek mleka.

 

Kruszonka:

  • 15 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • Dodatkowo około 45 dag umytych i pokrojonych w ćwiartki truskawek

Masło pokroić na małe kawałki , rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.

Foremkę wyłożyć papierem, rozłożyć równomiernie ciasto. Na wierzch poukładać truskawki, przykryć budyniem. Na koniec  wierzch posypać kruszonką. Piec w 200 *C przez około 50 minut.




 
1 , 2 , 3

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.