Serniki, ciasta z serem

piątek, 29 marca 2013

Cudowny wiosenny sernik! Jest bardziej kremowy, niż te tradycyjne serniki, ale zdecydowanie musi mieć taką konsystencję, aby się dobrze komponował z piankowym musem truskawkowym. Nie byłam pewna czy będzie mi smakował, ale smakuje bosko!Bardzo delikatny, kremowy słodki:)

Gorąco polecam!

Przepis ze strony " Kwestia smaku" cytuję za autorką: z drobnymi zmianami



Składniki: (forma 25cm)

Spód:



  • 190 g ciasteczek (maślanych, waniliowych)
  •  50 g masła


Masa serowa:

  •  500 g twarogu sernikowego
  •  500 g mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  1 i 1/2 szklanki cukru
  •  1 budyń śmietankowy 40 g (proszek)
  •  5 jajek

  • oraz na wierzch: 200 g śmietany kwaśnej i gęstej 12%



Mus truskawkowy:

  •  450 g mrożonych truskawek
  •  2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  •  3 łyżki cukru pudru
  •  2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
  •  10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)


oraz do bitej śmietany: 500 ml śmietany 36% (do ubijania), zimnej i 5 łyżek cukru pudru

Dekoracja:

  •  bezy



Przygotowanie:

Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Dno tortownicy o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).


Spód: Ciasteczka pokruszyć w misce (roztłuc na drobne okruszki tłuczkiem) i wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć na dno tortownicy wyrównać powierzchnię i dokładnie i mocno uklepać.

Masa serowa:

Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, ekstrakt cukier i budyń. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.


Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale nie należy się tym przejmować, na pewno równo opadnie do właściwej wysokości).


Sernik wysunąć z piekarnika i pokryć go warstwą śmietany 12%. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut.


Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony, można wówczas wyłożyć na nim mus truskawkowy.

Mus truskawkowy:

Truskawki rozmrozić: wsypać zamrożone truskawki do garnka, przykryć i podgrzewać na większym ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem. Odstawić z ognia i pod przykryciem całkowicie rozmrozić.


Wylać na sitko do nowego garnka i przetrzeć owoce przez sito za pomocą tłuczka lub łyżki. To co pozostanie na sicie (około 2 łyżek) - wyrzucić. Powstały przetarty płyn zachować.


Dodać do niego sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy. Całkowicie ostudzić.


Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i namoczyć przez 10 minut, następnie chwilę podgrzać (np. w małym rondelku) i ciągle mieszając rozpuścić ją bardzo dokładnie (nie mogą pozostać grudki). Do płynnej żelatyny dodać 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszać a następnie wlać do reszty musu, wymieszać i odstawić. Ostudzić jeśli mus się ocieplił.


Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę (np. w metalowej misce schłodzonej w zamrażarce), w połowie ubijania zacząć dodawać stopniowo cukier puder. Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodać do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (ma być płynny a nie zastygnięty), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera.


Powstały krem wyłożyć na wierzch sernika i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Sernik musi się schładzać przez noc w lodówce, nawet jeśli krem zastygnie wcześniej. Rano (lub po zastygnięciu musu) obkroić sernik nożem, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki do czasu podania. Udekorować bezami


niedziela, 16 września 2012

Sernik na zimno z twarogiem ( bez serków) i galaretką. Do ciasta upiekłam biszkopt, ale jak najbardziej możemy użyć dla ułatwienia biszkoptów. Masa jest nie za słodka, kremowa o lekkim pomarańczowym smaku. Ciasto pyszne i proste! 

Gorąco polecam!

 

Źródło: Na podstawie przepisu z książki "Ciasta domowe"

Składniki:

Biszkopt (26cm blacha)

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.

Wsypąć przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie za pomocą łopatki wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem ( lub natłuszczeon i oprószonej np. bułką tartą) i piec w 190*C przez około 22 minut (aż biszkopt nabierze złotego koloru.

Ja zawsze po upieczniu ścinam wierzch tak, aby był równy.

 

Masa:

  • 1/2 kg twarogu 
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • około 1/3 do 1/2 szklanki cukru pudru (wedle uzniania)
  • 1 pomarańczowa galaretka

Na wierzch:

  • 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej ( jeśli wam się zmieści to możecie zalać dwiema galaretkami)
  • około 5 mandarynek ( świeżych lub z puszki)

Galaretkę przygotowujemy wedle przepepisu na opakowaniu.

 Masa serowa:

 Galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu używając przy tym jedynie 400 ml wody. Następnie przekładamy do lodówki.

Twaróg mielimy przez maszynkę przynajmniej raz(najlepiej dwa razy).

Zmielony twaróg ucieramy z cukrem ( na początek propouje dać 1/3 szklanki- a potem jesli będzie potrzeba, to dodać więce) i cienkim strumyczkiem, bardzo powoli do masy wlewamy teżejącą glaretkę, cały czas ucierając. (galretka nie może być płynna, ma konsytecją przypominać kisiel)

Śmietankę ubijamyna sztwyno i za pomocą łopatki łączymy z masą serową.

Tortwonicę w której piekł sę biszkopt myjemy, suszymy, wykładamy spód papierem.

Na papier wykładamy biszkopt, przykrywamy masą serową i wstawiamy do lodówki do czasu, aż masa nieco stężeje. 



 

Następnie na wierzch układamy mandarynki, zalewamy tężęjącą galaretką i wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

niedziela, 09 września 2012

Przepyszny sernik z dodatkiem gotowanego budyniu! Widziałam go już na kilku blogach i wszystkim wyszedł tak wspaniały, że też musiałam go upiec:)

Niestety miałam tylko dwa budynie, więc ugotowałam tylko jeden ...nie wiem czy sernik wychodzi lepszy z większą ilością, ale z pewnością ten wyszedł bajeczny!:) Olga wspomniała, że sernik nie opada i jak widać na zdjęciach jest bardzo równy i faktycznie nie opada.

Gorąco wam polecam.

Poniżej przepis podaje z moimi zmianami. A tutaj
Pozdrawiam 

Przepis Olgi Smile /lekko zmodyfikowany

Składniki:

  • 1kg białego mielonego sera
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 4 duże jajka
  • 300ml mleka
  • cukier waniliowy
  • szklanka cukru pudru ( można dać mniej)
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Na spód:

  • 300g ciastek zobożowych (użyłam "kruchych maślanych)
  • około 120g masła
  • łyżka lub dwie wody opcjonalnie

Na wierzch:

  • Brzoskwinie z puszki lub inne owoce około 250g*

Przygotowanie:

Gotujemy jeden budyń wedle przepisu na opakowaniu używając przy tym tylko 300 ml mleka.

Ugotowany odstawiamy do przestudzenia.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Pierkanik nagrzewamy do 180*C.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciasteczka mielimy w malakserze, wlewamy roztopione masło i mieszamy razem. Masa powinna być na tyle "mokra", abyśmy mogli nią wyłożyć spód i boki blachy.

Boki tortownicy także wyklejmamy masą, mocno dociskając.(jeśli masa będzie za sucha, to dodajemy łyżkę wody lub więcej)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zmielony twaróg miksujemy z zimnym budyniem, mąką ziemniaczaną, jajkami, cukrem pudrem i waniliowym oraz z budyniem w proszku.

Powinniśmy otrzymać głądką, kremową lśniącą masę.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy.

Na wierzch układam kawałki brzoskwniń.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Przed włożeniem sernika piekarnik zmniejszamy do 150*C.

Sernik pieczemy przez około godzinę i 45 minut.

Po upieczniu pozostawiamy go jeszcze przez około 5- 8 minut w wyłączonym piekarniku.

Smacznego!

*Brzoskwinie przed nałożeniem na sernik odsączamy na siteczku*

 

niedziela, 26 sierpnia 2012

Jeśli sernik pieczony w tortownicy jest dla was za duży, to proponuje upiec takie małe serniczki. Na prawdę są pyszne...zjadłam dwa....kiedy jeszcze nie zdążyły się dobrze schłodzić:)

Ja widzicie nie piekłam ich w papilotkach, bo chciałam w końcu użyć do czegoś moją nową blachę...ja nie miałam żadnych problemów z wyciąganiem serniczków..wszystko ładnie odchodziło. Wam natomiast polecam pieczenie w papilotkach i okrągłych foremkach jak muffinki....wtedy mamy pewność, że nam się nie porozpadają w czasie wyciągania.

Pozdrawiam

 

Przepis powstał w oparciu o King Arhur Flour

Składniki: ( składniki na około 12 dużych sernikowych  muffinek)

  • 350g kremowego serka typu "philadelphia"(można zastąpić zmielonym twarogiem, ale wtedy redukujemy ilość jajek do 1sztuki)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na spód:

  • szklanka rozdrobnionych w malakserze kruchych ciasteczek jak np" degesitve(ja użyłam "animal crakers")
  • 4 łyżki roztopionego masła

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze.


Wlewamy roztopione masło i mieszamy.


Formę do babeczek sugeruje wypełnić papilotkami, dzięki którym nie będziemy mieć problemów z wyciąganiem serniczków po upieczeniu.

Na spód papilotek wykładamy około łyżki ciasteczek i za pomocą np. kieliszka wyrównujemy.


Serek ucieramy z cukrami, śmietaną i ekstraktem, dodając stopniowo po jednym jajku.

 


 

Masę przelewamy do przygotowanych foremek ( to mniej więcej 3/4 wysokości)


Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 175*C przez około 20 minut.

Po upływie czasu otwieramy wyłączamy piekranik, otwieramy drzwiczki i pozostawiamy serniczki na około 5 minut .

Przekładamy do lodówki i schładzamy przez  kilka godzin.

Podajemy z konfiturą, bitą śmietaną i świeżymi owocami. 

Smacznego!


środa, 11 maja 2011

Jeden z moich ulubionych serników! Czyli brzoskwinie i kruszonka:) Pyszny ..idealny na przyjęcie, gdyż praktycznie wszystkim smakuje. Przepis mam od dawna i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Brzoskwnie tym razem pokroiłam na mniejsze kawałki, ale równie dobrze możecie ułożyć całe cząstki bez krojenia. Z pewnością wam posmakuje:-) 

Gorąco polecam!

Składniki: na tortownice( w tortownicy będzie wyższy) 26cm lub formę: 22x28

  • 700g trzykrotnie mielonego sera białego
  • 5 jajek
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 2 puszki brzoskwiń ( u mnie każda po 250g)

Ciasto:

  • 2  szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka

Brzoskwinie osączyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Składniki na ciasto połączyć razem. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć spód blachy tortowej , a drugą owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.  Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez około 10 w 180*C.

Ser utrzeć z cukrem, powoli dodawać po jednym żółtku, masło, ekstrakt i mąkę.

Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

Masę wylać na wcześniej podpieczony spód, na wierzch ułożyć brzoskwinie. Resztę kruchego ciasta zetrzeć na wierzch. Piec w 180*C przez około godzinę. 

Smacznego!


 
1 , 2 , 3

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.