Rolady

poniedziałek, 25 listopada 2013

Miałam kilka jabłek zdecydowanie za mało na szarlotkę, ale  wystarczająco na roladę:) Gdzieś kiedyś widziałam przepis na biszkopt pieczony wraz z jabłkami, a potem tylko zwinięty. Pomysł mi się spodobał i pomyślałam, że  biszkopty do rolady zawsze mi wychodzą idealne, więc nie może sie nie udać:) Powiem wam, że ciasto jest PYSZNE....tak wiem zawsze mówię, że pyszne..,ale to jest jedno z lepszych!

Polecam!

Przepis własny wzorowałam się na tym przepisie--KLIK

Składniki:

  • 6 jajek (lub 5 większych)
  • 100g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 4-5 małych jabłek 
  • 2 łyżki cukru (może być waniliowy)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cynamonu
  •  łyżka oleju
  • + cukier puder do posypania

Zaczynamy od przygotowania jabłek:

Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę.

Blachę największą jaką mamy(ja używam tej do ciastek o wymiarach 30x40) wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy łyżką oleju. Na spód równomiernie rozkładamy pokrojone w kostkę jabłka. Owoce skrapiamy sokiem cytrynowym i posypujemy cukrem i cynamonem.


Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę.


Pod sam koniec ubijania dodamy powoli cukier i żółtka.


Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie za pomocą łopatki łączymy wszystko razem.

Starajmy się, aby masa była jak najbardziej puszysta i delikatna.


Gotową masę rozkładamy równomiernie na jabłkach, a wierzch wyrównujemy.


Pieczemy w 180*C przez około 23 minuty na rumiany kolor.


Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wierzch przykrywamy czystą ściereczką, nakładamy deseczkę i wywracamy do "góry nogami" tak, aby jabłka znajdowały się na górze:)

Ściągamy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto w rulon. Przy zwijaniu wspomogamy się ściereczką. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostudzenia.


Pamietajmy, żeby obsypać spód cukrem pudrem, bo biszkopt się może przykleić do deseczki, na której będzie leżał.

 




niedziela, 10 listopada 2013

Taka rolada chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Miała być zwykła  z kremem budyniowym i galaretką. Rano zabrałam się do pracy i już jest! Taka jak chciałam - pyszna, nie za słodka i cudowanie wygląda...choć obawiałam się, że przy krojeniu może się rozpadać, ale wyszła piękna:)

Jedna uwaga! Pamiętajcie, aby do pieczenia rolady używać jak największej blachy, a najlepiej takiej, której używa się do ciasteczek. 33x22 jest za mała!. Biszkopt wyjdzie gruby, a przez co ciasto straci na wyglądzie, bo nie będziecie w stanie rolady odpowiednio zwinąć.

Składniki:

 

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • 100g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • + plus łyżka cukru pudru do zwinięcia rolady

Nadzienie:

  • 1 galaretka np. brzoskwiniowa
  • 350ml mleka
  • 1 budyń bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
  • 160g masła
  • 5 łyżek cukru

Biszkopt:

Blachę (najlepiej taką do ciasteczek) wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, pod sam koniec wsypać cukrem, wlać żółtka - ciągle ubijajac.

Na sam koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i bardzo delikatnie za pomocą łopatki połączyć z ubitymi jajkami.

Masę przelać do formy, wyrównać i piec na złoty kolor w 180*C przez około 12 -13 minut ( w zależności od wielkości blachy)

Upieczony biszkopt wyjąć, ściągnąć papier.

Czystą ściereczkę posypać odrobiną cukru pudru, położyć biszkopt i wraz ze ściereczką zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia.

Masa:

Galeretkę przygotować wedle przepisu na opakowaniu, ale używajać jedynie 400ml wody.


Wlać do podłużnego wąskiego naczynia (ja użyłam formy keksowej), tak, abyśmy byli w stanie pokroić ją w pasy, gdy wystygnie. Wstawić do lodówki.

Budyń ugotować także wedle przepisu na opakowaniu używajać tylko 350ml mleka.

Ostudzić.

Masło ogrzać do temp. pokojowej i utrzeć z cukrem, powoli dodając zimny budyń. Bardzo ważne jest aby budyń nie był ciepły, bo masło nam się rozpuścić. Oba składniki muszą mieć taką samą temp.( pokojową). Tak samo jest z masłem- nie może być za zimne, bo będą grudki. Zaraz po dodaniu pierwszej łyżki budyniu do masła zauważycie jak się zachowuje i wtedy zadecydujcie co zrobić. 

  1. Biszkopt rozwniąć, posmarować masą budyniową.
  2. Galaretkę pokroić w paski, ułożyć w szerokich odstępach i zwinąć w miarę ściśle roladę.
  3. Ciasto owniąć w folią i wstawić do lodówki do stężenia.



Smacznego!


20:57, gosiaa99 , Rolady
Link Komentarze (12) »
wtorek, 16 lipca 2013

Roladę biszkoptową w czasie upałów piekę dość często. Jest bardzo prosta do przygotowania i właściwie nie AŻ tak bardzo kaloryczna;) Na weekend upiekłam dwie i były bardzo wychwalane przez rodzinę i znajomych, więc wam z pewnością posmakuje:)

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 100g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 350g truskawek (mniej więcej- możecie dać nieco więcej)
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej wedle uznania)
  • 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą.

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem do białości ( masa powinna być jasna, i puszysta)

Za pomocą szpatułki żółtka połączyć z białkami.

Partiami dosypywać mąkę i delikatne mieszać. Nie polecam używać miksera, gsyż musimy to robić delikatnie i z wyczuciem tak, aby masa była jak najbardziej puszysta.

Blachę ( najlpiej taką do ciasteczek) wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylać biszkopt i równowmiernie rozłożyć.

Piec około 12 minut w 185*C (powinnien nabrać delikatnego złotego koloru)

A tutaj filmik na na któym możecie zobaczyć instrukcję krok po kroku - jak zwinąć roladę:)


Następnie bierzemy czystą ściereczkę i oprószamy cukrem pudrem ( po to, aby biszkopt się do niej nie przykleił)

Biszkopt przełożyć na ściereczkę, ściągnąć papier i wraz ze ścierką zwinąć w rulon (tak jeszcze ciepły biszkopt!)Odstawić na bok, a w między czasie przygotować nadzienie.

Około 5 truskawek odłożyć i posiakać drobną kostkę. Resztę zemleć blenderem z cukrem.

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości zimnej wody (1/4 szklanki) i odstawić do napęcznienia (kilka minut)

Część zmiksowanych owoców (około szklanki) zagotować, odstawić na bok, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do czasu, aż się rozpuści.  Do gorącej masy truskawkowej wlać pozostałą zimną masę i wstawić do lodówki.

Kiedy masa truskawkowa steżeje, to ubijamy kremówkę na sztywno, zmiejszamy obroty i łyżkami dodajemy zimną masę truskawkową. Całość połączyć.

Roladę rozwijamy, smarujemy masą, posypujemy świeżymi truskawkami i zwijamy.

Owijamy ciasno folią i wstawiamy do lodówki.

Smacznego!


niedziela, 10 marca 2013

 

Ta roladę zrobiłam na wzór "Mlecznej kanapki"(Milky way) ciasta, które jest dobrze znane. Zmieniłam oczywiście biszkopt tak, aby był bardzo delikatny i dał się bez problemu zwinąć. W masie zredukowałam ilość masła i nie dodawałam cukru, bo według mnie jest wystarczająco słodka:) I tak po kombinacjach powstała puszysta czekoladowa rolada:) Mój mąż ocenił ja w skali 1 -10 na 9!:) Mi ona bardzo smakuje, bo ja jestem z tych osób, które mogą wyjadać mleko w proszku łyżeczkami:)

Smacznego!

Przepis powstał w oparciu o KLIK i KLIK

Składniki:

  • 6 jajek
  • 110g cukru
  • 25g dobrego kakao
  • 2 łyżki (30g) mąki ziemniaczanej
  • 125g ciemnej rozpuszczonej czekolady

Nadzienie:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 130g miękkiego masła
  • Dodatkowo : 2 łyżki cukru pudru(do zwijania)
  • i 2 łyżki kakao do dekoracji

Białka ubić na sztywną pianę.


Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.


Wsypać kakao i mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.


Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę i za pomocą łopatki wszystko deliaktnie połączyć.


Na sam koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.


Blachę ( najlepiej taką do ciasteczek - największą jaką mamy) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równo rozprowadzić.


Piec około 12 minut w 180*C. Ciasto upieczone powinno być sprężyste w dotyku.

Upieczone wyjąć na blat.

Wierzch posypać cukrem pudrem ( około 1- 2 łyżki) Przewrócić na ściereczkę(do gówy nogami) i ściągnąć delikatnie papier do pieczenia.


Ciepłe ciasto wraz ze ścierką zwinąć w roladę i odstawić do wystudzenia.


Masło utrzeć na gładką masę. Naprzemiennie dodawać mleko ( zwykłe) i w proszku. Najlepiej jest to robić na wyczucie. Mleka zwykłego dodajemy tyle, aby masa była gładka i kremowa. Mi idealnej wystarczyła 1/3 szklanki, ale jeśli będzie uważać, że masa jest za gęsta, to możecie dodać nieco więcej.


Roladę delikatnie rozwijamy, smarujemy masą i zwijamy z powrotem. Owiajamy w folię i wstawiamy do lodówki ( przynajmniej godzinę)


Posypujemy kakao przed podaniem.

Smacznego!

Kilka wskazówek:

  1. Wszystkie sypkie składniki jak mąką czy kakao dobrze jest zawsze przesiać przed dodaniem. 
  2. Ubite na sztywno białka najlepiej jest wmieszać do reszty ciasta za pomocą łopatki. Użycie miksera nie jest wskazane. 
  3. Czekoladę rozpuszczać najbezpieczniej w kąpieli wodnej. Miskę z połamaną czekoladą umieszczamy na gorującą się wodą. Miska z czekolada nie może dotykać wody! 
  4. Upieczoną roladę musimy posypać cukrem pudrem inaczej przykleji się do ścierki.
  5. Roladę zawsze zwijamy jeszcze ciepłą! Ostudzone ciasto przy zwijaniu będzie znacznie bardziej pękać.


18:15, gosiaa99 , Rolady
Link Komentarze (15) »
sobota, 04 czerwca 2011

Już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł, aby właśnie zrobić roladę opierając się na Torcie Szwarcdzwaldzkim. Niestety u mnie jest bardzo ciężko dostać wiśnie, a jeszcze ciężej kompot wiśniami...więc zastępczo użyłam czereśni. Z efektu jest ogromnie zadowolona ! Rolada jest niesamowicie pyszna i piękna;) Biszkopt mocno czekoladowy, śmietanka z odrobiną alkoholu i świeże owoce...całość nie do przebicia:)

Dosłownie rozpływa się w ustach :)

Gorąco polecam!

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka lub 5 mniejszych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek  mąki pszennej ( nie więcej!)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 110g gorzkiej czekolady

Całe jajka i cukier ubić na puszystą masę. Czekoladę i masło rozpuścić nad kąpielą wodną i pod koniec ubijania wlać do masy jajecznej.



Mąkę zwykłą, ziemniaczaną, proszek i kakao przesiać, a następnie za pomocą szpatułki wymieszać z kremem czekoladowym. 


 

Dużą blachę (najlepiej taką do ciasteczek) wyłożyć papierem, wylać masę i równomiernie rozłożyć.


Piec 185*C przez około 10 minut.

Kładziemy na oprószonej cukrem pudrem ściereczce( dzięki czemu ciasto nie przyklei się do materiału) i wraz ze ściereczką zwijamy w roladę. Tak zawiniętą pozostawiamy do wystudzenia, w między czasie przygotowujemy nadzienie. Zwinięcie ciepłego jeszcze biszkoptu dodatkowo zapobiegnie pękaniu ciasta przy zwijaniu wraz z nadzieniem..choć ciasto jest na tyle elastyczne, iż nie powinniśmy mieć większych problemów ze zwijaniem ;)

Nadzienie:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 szklanka umytych, pozbawionych pestek świeżych wiśni lub odsączonych na siteczku z kompotu.
  • 1/3 szklaki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki "Kirschu"(Kirschwasser) (jeśli rolada będzie podawana dzieciom zastępczo możemy użyć np. ekstraktu waniliowego)

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, dodać alkohol i wymieszać.

Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy.


Na wierzch rozsmarowujemy śmietankę, kładziemy owoce i powoli, ściśle zwijamy roladę.

Następnie owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę.


Wierzch możemy udekorować polewą, cukrem pudrem lub śmietanką.

Smacznego!


 

 
1 , 2

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.