sobota, 27 lutego 2010

Dla odmiany dzisiaj zrobiłam, miękkie bułeczki z cieniutką nie chrupiącą skórką! :-)) Przygotowałam je na sobotnie "śniadanie na słodko" Będą w sam raz do konfitury pomarańczowej.Polecam :)

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
  • 210 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki masła
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie wsypujemy drożdże, sól i cukier, mieszamy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem, wodą i miodem. Mokre składaniki wlewamy do suchych i wszystko dokładanie łączymy. Wyrabiamy około 7 minut ręcznie lub 4 minuty mikserem.Ma powstać jednolite, miękkie, lekko lepkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 70 minut.

Po upływie czasu ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki i układamy na natłuszczonej blaszce do wyrośnięcia na 35 -40 minut. Piec w 185*C przez około 18 minut.

Smacznego!


piątek, 26 lutego 2010

To najdelikatniejsze ciasteczka jakie do tej pory zrobiłam. Mogę powiedzieć dosłownie rozpływają się w ustach! Są taki malutkie że, trzeba uważać żeby nie znieść palcami :) Jestem nimi zachwycona, są idealne do filiżanki herbaty. Jeśli nie chcecie się bawić z tymi maleństwami, to równie dobrze można je zrobić większe i będą równie pyszne.

 

Składniki na około 40 malutkich ciasteczek:

  • 1i 1/3 szkl mąki pszennej
  • 120g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnego  mleka
  • 2 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ( można pominąć)
  • + powidło

Wszystkie składniki łączymy razem. Powinno powstać zwarte ciasto, elastyczne ciasto. Następnie owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na grubość 2 -3 mm ( można grubiej)i wycinamy kółeczka ( ja użyłam kieliszka)


Połowę ciasteczek pieczemy w piekarniku w 185*C przez około 5-6 minut.( Ciasteczka w czasie pieczenia delikatnie się napuszą, ale powidło i cukier puder zatuszują wszystkie niedoskonałości:-) W pozostałych ciasteczkach wycinam dziurki mniejszym kółeczkiem i także pieczemy w 185*C przez około 4 minut ( w zależności od grubości)

Na "całe"kółeczka łyżeczką  na środek każdego nakładamy powidło. Wypukłą stroną łyżeczki, uprzednio  namoczoną w wodzie rozpłaszczamy na każdym ciasteczku.

Następnie na wierzch przyklejamy "dziurawe" kółeczka, praktycznie nie dociskamy, gdyż są bardzo delikatne!.

Dla ozdoby posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

środa, 24 lutego 2010

Pyszne, aromatyczne bułeczki. Bardzo mi posmakowały, jedne z moich ulubionych. Mają mięciutki, zwarty miąższ i smaczną skórkę. Z przepisu wychodzi sporo bułeczek, część można zamrozić, ale ja mam zamiar pokroić w małe kawałki i dodać je do sałatki cezara. Gorąco polecam :)


Źródło: Przepis zmodyfikowany: http://www.cookingbread.com/savory_bread.html

Składniki:

  • 3/4 szklanki sera feta
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki wody ( ja dodałam kilka łyżek więcej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki drobno pokrojonych oliwek
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
  • Na glazurę: jajko, 1 łyżka wody + ulubione zioła( np.rozmaryn,oregano, tymianek)


 

Mąkę, drożdże,sól i cukier wymieszać w dużej misce. Następnie dodać resztę składników i wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto należy warabiać około 7 minut, aż stanie się elastyczne i jednolite. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę minut w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 16 lub więcej części   i uformować bułeczki. Każdą kulkę rolujemy na długość 12 -14cm ( tak żeby dało się związać supełek)  . zwijamy w supełek, a boki podwijamy pod spód. Pozostawiamy na 35 minut do kolejnego podrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem z łyżką wody i posypujemy mieszanką ulubionych ziół.Piec w 185*C przez około 20 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!


 

 

wtorek, 23 lutego 2010

Chciałam z tym przepisem zdążyć na czekoladowy weekend, ale niestety się spóźniłam ;/ Ale i tak postanowiłam że je zrobię. Ciastka wyszły duże lżejsze niż oryginalne brownies. Zmniejszyłam ilość cukru, gdyż w przepisie była mowa o szklance!, dla mnie to zdecydowanie za dużo. Pomimo tego ciastka i tak wyszły słodkie, przez ten sos z białej czekolady. Pozwoliłam sobie skosztować jeden kawałek, z jeszcze ciepłym sosem...oj bardzo mi smakowały. Polecam

 

Źródło: Książka: cupcakes, cookies &coffe cakes

Składniki:

  • 8 łyżek masła
  • 115g pokruszonej czekolady ( ja pomieszałam gorzką z mleczną)
  • 2 łyżki czarnej mocnej parzonej kawy
  • 4 łyżki cukru
  • 3 rozbełtane jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki pokruszonej mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (odłożyć odrobinę do dekoracji)

Sos:

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 85g pokruszonej białej czekolady
  • 1 łyżeczka mocnej kawy

Piekarnik nagrzać do 180 *C. Kwadratową blaszkę (23cm) wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia.

Masło, gorzką czekoladę i kawę włożyć do garnuszka o grubym dnie. Postawić na małym ogniu i rozpuścić( nie zagotowywać!!) Odstawić do lekkiego ostudzenia.


Do lekko przestudzonej czekolady wrzucamy rozbełtane jajka i cukier, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, , orzechy i pokruszoną mleczną czekoladę. Wlać do przygotowanej foremki.


Piec przez 30 -35 minut. Ciasto upieczone będzie ścięte z wierzchu i wilgotne w środku. Ostudzone ciasto pokroić na 9 kwadratów.


Sos:

Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka o grubym dnie i rozpuszczamy na małym ogniu. Ciepłym sosem polewamy ciastka. Wierzch dekorujemy orzechami. Podawać!

Smacznego!


 

 

 

poniedziałek, 22 lutego 2010

Pieczywo z dodatkiem maślanki jest przepyszne! Jest bardziej miękkie i puszyste ach... i do tego ten maślano - śmietankowy smak. Chlebek wyszedł ładny rumiany, bardzo delikatny. Kolejnym plusem jest samo  przygotowanie, gdyż nie potrzeba go wyrabiać. Nic dodać nic ująć:)

Składniki:

  • 2 i 1/2 do maksymalnie 3 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki ( temp. pokojowa)
  • 1 jajko
  • 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • Na glazurę: jajko i sezam

Drożdże wymieszać z mąką( 2 szklanki)a następnie dodać resztę składników. Całość wymieszać. Ciasto powinno być lepkie, ale nie może być rzadkie. Jesli potrzeba, to dodajemymy nieco wiecej maki.Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 70 minut. Po upływie czasu ciasto wyjąć z miski i wyrzucić na obsypany mąką blat. Następnie włozyć do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki. Kolejny raz pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 30 minut w 190 *C. Studzić na kratce.

Smacznego!



 
1 , 2 , 3 , 4

Wyszukiwarka
Loading





Durszlak.pl
Uwaga!
Copyright ?2009-2013 by gosiaa99.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zdjęcia umieszczone na tym blogu
są własnością autora i zabrania
się kopiowania, przetwarzania lub
ich wykorzystywania bez zgody
autora.