poniedziałek, 10 lutego 2014
Dzisiejsze babeczki zawierają całe jagody, jak i zarówno sos jagodowy, który tworzy na wierzchu śliczny marmurek:) Przepis pochodzi z mojej nowej książki Cook's Illustrated Baking Book- uwielbiam ich miesięcznik, także wiedziałam, że mogę liczyć na dobre przepisy w tej książce, które mnie nie zawiodą. Są idealnie słodkie, z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Bardzo dobrze się przechowują, a przygotowanie jest banalnie proste. Polecam i życzę miłego tygodnia. Składniki na 12 sztuk:
Piekarnik nastawić na 215 *C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i posypać odrobiną bułki tartej lub ewentualnie mąki. Jagody umyć i osuszyć. Szklankę owoców wsypać do małego rondelka, dodać łyżeczkę cukru i na małym ogniu podgrzewać, aż owoce się rozpadną ( ja pomogłam sobie tłuczkiem do ziemniaków) Całośc gotujemy przez około 15 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Następnie odstawiamy na bok do ostudzenia. Ciasto na muffinki: Mąkę, sól i proszek wymieszać razem. Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać masło, olej i maślankę, a na samym końcu wsypać mąkę. Całość połączyć razem, ale starajmy się nie mieszać ciasta za długo. Do ciasta dodać resztę jagód (szklanka), wymieszać. Ciastem napełniać tak do 3/4 wysokości papilotek. Na środku każdej ułożyć po łyżeczce sosu jogodowego i za pomocą patyczka zrobić kilka esów-floresów). Piec 15- 17 minut (lub do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w formie przez jeszcze 5 minut. Ostudzone muffiny koniecznie lukrujemy:
Do cukru dodać tylko soku, aby otrzymać gęsty lukier. Generalnie wystarczy łyżeczka może dwie:)
niedziela, 08 grudnia 2013
Na niedzielne śniadanie polecam właśnie taką pyszną chałkę z cynamonem:) Chyba nie muszę specjalnie was do niej zachęcać!? Pozdrawiam:) Przepis ze strony :http://smittenkitchen.com/ Składniki na dwie duże chałki:
Suche drożdże i łyżkę cukru rozpuścić w około pół szklanki wody. Odstawić na 10 minut, Nastęnie wlać olej, dodać jajka, resztę wody i cukru, wsypać sól, cynamon, rodzynki i około połowy przewidzianej mąki. Wszystko wymieszać i powoli w miarę potrzeby dodawać resztę mąki, cały czas zagniatając. Mąkę dodajemy do czasu, aż ciasto przestanie nam się kleić do rąk. Powinno być elastyczne i miękkie. Wyrobione przekładamy do czystej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 i 1/2 godziny. Po upływie czasu ciasto przekładamy na blat dzielimy na dwie części i z każdej formujemy chałkę lub możemy przełożyć do wysmarowanych i oprószonych bułką tartą podłużnych foremek. Następnie chałki przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 185*C przez około 30 -40 minut ( w zależności of formy) do złotego koloru. Kruszonka:
Składniki na kruszonkę utrzeć razem.
czwartek, 28 listopada 2013
Co powiecie na babeczki bez tłuszczu? Bo nie doszukacie się tutaj ani masła ani oleju!:) Ale za to duża ilość kremówki...która idealanie zastąpiła masło w przepisie. Babeczki wychodzą bardzo puszyste, wilgotne...akasamitne. Przepis zdecydowanie wart wypróbowania. Pozdrawiam!
Źródło - książka - Rose Levy Beranbaum - Heavenly Cakes Składniki (około 16 mini babeczek)
Mąkę, proszek i sól połączyć razem. Kremówkę ubić na sztywno. Zniżyć obroty miksera i dalej ubijając dodawać kolejno: jajka, ekstrakt i cukier. Masa powinna przypominać majonez. Następnie wsypać mąkę i za pomocą szpatułki wszystko razem połączyć.
Formę dod babeczek dobrze nasmarować tłuszczem. Nakładać ciasta tak do 3/4 wysokości foremek. Piec w 180*C przez 14 minut lub do czasu, aż będą rumiane. Babeczki nie wyjmować gorących z formy, ale należy, im pozwolić żeby, się wystudziły. Posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego! Chrupiące mocno czosnkowe mini bagietki. Kształtem bardziej przypominają bułeczki...no, ale nie ważne;) Nie ważne, bo są pyszne! Zjedzone oczywiście w jeden wieczór, a dzisiaj była już powtórka:) Wiem, że wymagają nieco więcej pracy, bo trzeba zrobić zaczyn, ale są, za to dużo bardziej chrupiące i smaczniejsze. Gorąco polecam!
Źródło: Przepis z małymi zmianami z tej strony --KLIK Składniki Zaczyn:
Składniki na zaczyn połączyć razem i odstawić na godzinę. Ciasto po godzinie powinno być podrośnięte i bąbelkowate. Ciasto właściwe:
Zaczyn przelać do miski, wlać wodę, wsypać sól, mąkę żytnią i połowę mąki pszennej. Zacząć wyrabiać, a w miarę potrzeby dodawać resztę mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.( Na tym etapie możecie także ciasto przełożyć do lodówki na całą noc. Oczywiście, należy je przykryć, aby nie wyschło.) W między czasie przygotować masło czosnkowe:
Czosnek przepuścić przez praskę, połączyć z masłem, solą i pietruszką. Wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na 6 lub więcej części. Z każdej uformować małą podłużoną bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem naciąc wzdłuż i włożyć w nacięcie po kawałku masła czosnkowego. Piec 205*C przez około 15 minut ( lub na złoty kolor- w zależności od wielkości) Smacznego!
poniedziałek, 25 listopada 2013
Miałam kilka jabłek zdecydowanie za mało na szarlotkę, ale wystarczająco na roladę:) Gdzieś kiedyś widziałam przepis na biszkopt pieczony wraz z jabłkami, a potem tylko zwinięty. Pomysł mi się spodobał i pomyślałam, że biszkopty do rolady zawsze mi wychodzą idealne, więc nie może sie nie udać:) Powiem wam, że ciasto jest PYSZNE....tak wiem zawsze mówię, że pyszne..,ale to jest jedno z lepszych! Polecam! Przepis własny wzorowałam się na tym przepisie--KLIK Składniki:
Nadzienie:
Zaczynamy od przygotowania jabłek: Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Blachę największą jaką mamy(ja używam tej do ciastek o wymiarach 30x40) wyścielamy papierem do pieczenia i smarujemy łyżką oleju. Na spód równomiernie rozkładamy pokrojone w kostkę jabłka. Owoce skrapiamy sokiem cytrynowym i posypujemy cukrem i cynamonem. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodamy powoli cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie za pomocą łopatki łączymy wszystko razem. Starajmy się, aby masa była jak najbardziej puszysta i delikatna. Gotową masę rozkładamy równomiernie na jabłkach, a wierzch wyrównujemy. Pieczemy w 180*C przez około 23 minuty na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wierzch przykrywamy czystą ściereczką, nakładamy deseczkę i wywracamy do "góry nogami" tak, aby jabłka znajdowały się na górze:) Ściągamy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto w rulon. Przy zwijaniu wspomogamy się ściereczką. Zwiniętą roladę odstawiamy do ostudzenia. Pamietajmy, żeby obsypać spód cukrem pudrem, bo biszkopt się może przykleić do deseczki, na której będzie leżał.
|
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Masz pytanie?-chętnie pomogę!
Przeliczniki
|